Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzynia GDU vs GJW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien problem z moją skrzynią biegów...

1. trochę cieknie... dolałem ok 0,2L

2. Synchronizatory wytarte (1 tylko na postoju i 2 dość ciężko, 3 tak średnio, ogólnie trzeba celować na między gaz, poza tym nic nie charczy i nie chrobocze)

Nie wiem co jeszcze może mnie spotkać, jestem prawdopodobnie 4 właścicielem (w Warszawie cuda się działy, w książce pojazdu były właścicielki dopisywane i wykreślane)... Ogólnie samochód używały kobiety w swojej firmie przez ok 4lata - nie wiem czy się cieszyć czy płakać ;-)

Ale zastanawia mnie jedno, jakie są różnice między tymi skrzyniami:

GDU - 5 biegów (taką posiadam)

GJW - 6 biegów (tyle podaje audiklub.org)

Głownie chodzi mi o przełożenie, czyli czy na 6 biegu przy tej samej prędkości są niższe obroty czy takie same jak na skrzyni 5 biegowej?

Czy da się zrobić bez większych problemów przekładkę, skoro były montowane do bloku silnika BFB?? Niektórym się to udawało ale w Dieslach(inne skrzynie ale dali radę)

zawsze myślałem że tylko BEX miał skrzynię 6 biegową, a tu audiklub.org podaje że do BFB też były montowane 6 biegowe, stąd chciałem rozszerzyć swoją wiedzę na temat tych 2 skrzyń xD

Może ktoś ma w aucie skrzynię GJW i mógłby zrobić test np. przy 3000 obrotów i podać mi prędkość?

Opublikowano

Witaj . Ja posiadam skrzynie GJW 6. Takie skrzynie można spotkać w BFB z napędem Q. Się trafiło.Na 6 biegu obroty będą mniejsze niż na 5. Z tym że skrzynia 5 GDU ma pewnie dłuższe przełożenia . Chodzi Ci o prędkość przy 3000 na 6 biegu.? Mogę w wolnej chwili sprawdzić , jednak na razie to musi poczekać .

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witaj, tak, właśnie chodzi o takie sprawdzenie, chyba że masz gdzieś informacje na temat przełożeń tych 2 skrzyń? Zakładam że pewnie nie stąd przełożenie na ostatnim biegu chcę sprawdzić w ten sposób.

np. 3000 obrotów:

GDU -> prędkość:

GJW -> prędkość:

np. 3800 obrotów:

GDU -> prędkość:

GJW -> prędkość:

Ja swoją sprawdzę dziś ;-))

Te 3000 obrotów to przykład, możliwe że np. przy 3800 obrotów ładnie wskazówki będą pasować na zegarach i będzie równa prędkość, tak aby nie trzeba było patrzeć "na oko" o grubość wskazówki, ale nie schodziłbym poniżej 3000 obrotów, bo różnica może być nie zauważalna na zegarach analogicznych, a cyfrowych nie posiadamy ;-)

Na 6 biegu obroty będą mniejsze niż na 5. Z tym że skrzynia 5 GDU ma pewnie dłuższe przełożenia

Właśnie to chce sprawdzić czy i o ile jest ta różnica... bo jeżeli na ostatnich biegach wynik ten sam, to 5tka lepsza, bo w benzyniaku po chipie i tak czasami zmieniam biegi pomijając jakiś bo jest np. z górki i nie chce mi się tyle machać (zakładając że z nikim się nie ścigam)... Ale jeżeli na 6tce dam radę obniżyć obroty o np. 80-140 obrotów przy tej samej prędkości, to taka zamiana jak dla mnie jest warta świeczki, bo mój chip ma inny wykres momentu i szybciej się kończy, a niżeli moment np. w silniku BEX ;-)))

PS: też mam quattro i dlatego porównuje tylko te skrzynie.

ADD////////////////

mój test:

skrzynia GDU na 5 biegu:

1600 obr = 62km/h ==> 0,0388 km/h / 1obr

2600 obr = 102km/h ==> 0,0392 km/h / 1obr

3000 obr = 118km/h ==> 0,0393 km/h / 1obr

3550 obr = 140km/h ==> 0,0395 km/h / 1obr

ogólnie wypada przyjąć że na ok 0,0394 km/h przejadę na 1obr silnika. Na tej podstawie można zrobić wykres liniowy ;-)

Dla porównania zrobiłem Porównanie jeszcze ze skrzynią od silnika BEX(6 biegową) - prędkości odczytałem z filmiku Youtube (niestety tylko dla 2000 obrotów)

Teoria:

1500 obr.

skrzynia GDU: 59km/h

BEX (6bieg): 60km/h

2500 obr

skrzynia GDU: 98km/h

BEX (6bieg): 100km/h

3500obr

skrzynia GDU: 137km/h

BEX (6bieg): 140km/h

6000obr

skrzynia GDU: 236km/h

BEX (6bieg): 240km/h

Wniosek, różnica jest znikoma, ale z chęcią przeanalizuję informacje od jacek70 lub kogoś innego ze skrzynią GJW

Udało mi się dostać do ETKI i po analizie przekładni biegów(ilości zębów) doszedłem do wniosku że przełożenie jest znaczne w porównaniu 5 bieg GDU i 6 bieg GJW.

Linki do fotek prędkościomierza i obrotomierza na 5 biegu na skrzyni GDU.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a3484d571ea7631.html

4a3484d571ea7631gen.jpg
9d2acaff99e4950fgen.jpg
e22414457801ed0cgen.jpg

Prośba aby ktoś wykonał podobne na skrzynie GJW na 6 biegu

Edytowane przez ExeQtoR

Opublikowano

Nie wiem gdzie GJW było montowane, nie wiem też jakie oznaczenie ma moja BEXowa skrzynia, wiem za to że na VI biegowej BEXowej skrzyniu u mnie jest 3kRPM na VItce przy 120km/h, więc lekka lipa.

Z głosu "internetów" wyczytałem, że skrzynia VI z BFB ma dłuższe przełożenie VI biegu, do sprawdzenia.

Poza tym ciekaw jestem jak wyglądają przełożenia oraz osiągane prędkości przy skrzyni VIb z 3.0ASN, slo ma taką u siebie mógłby sprawdzić.

Edytowane przez azure

Opublikowano

chyba że masz gdzieś informacje na temat przełożeń tych 2 skrzyń?

GDU - przełożenie 35,9
GJW - przełożenie 37,9
Opublikowano
  • Autor

Ojj... Gregory87 to nie wiele mi daje... teraz mam dostęp do etki i w teorii mogę już to zweryfikować, ale chce zobaczyć jak to jest w praktyce...

http://www.audiklub.org/zestawienie/-/-/1.8/1.8/0/0/0/0/2000/2007/index/awd/man/0/id/asc/a4_avant/-/all/audi.html

1.8T zestawienie silników/skrzyń.

Dla BEX były skrzynie: GDZ i HER

Wracając do GDU vs GJW

Przełożenie na biegach:

9/34 --- 9/33

17/34 --- 19/39

28/40 --- 27/37

34/35 --- 31/32

37/31 --- 35/28

brak --- 38/25

do tego dochodzi różnica na wałku zdawczym:

35/9 --- 37/9

Czyli w przypadku Quattro, przy zmianie skrzyni GDU->GJW trzeba wymienić tylny most, albo zakombinować z mostem w skrzyni i wrzucić z GDU do GJW (tutaj zaczynają się schody...)

podsumowując 1 obrót wału silnika, wykona tyle obrotów półośki/koła

5 bieg GDU = 0,306912

6 bieg GJW = 0,369730

Dane z ETKA 7.3 PLUS Aktualizacja 865/115

Nie wiem gdzie GJW było montowane, nie wiem też jakie oznaczenie ma moja BEXowa skrzynia, wiem za to że na VI biegowej BEXowej skrzyniu u mnie jest 3kRPM na VItce przy 120km/h, więc lekka lipa.

Czyli jest to tyle samo co u mnie (patrz zdjęcie nr 2).

Poza tym ciekaw jestem jak wyglądają przełożenia oraz osiągane prędkości przy skrzyni VIb z 3.0ASN, slo ma taką u siebie mógłby sprawdzić.

No ale 3L motorek to Vałka i zapewne skrzynie biegów już będzie bardzo trudno przełożyć... ;/

Edytowane przez ExeQtoR

Opublikowano

>>>> No ale 3L motorek to Vałka i zapewne skrzynie biegów już będzie bardzo trudno przełożyć... ;/

Pytaj slo, raczej podeszła P&P. Kiedyś pytałem go o przełożenia i jakie obroty ma na VI przy 100kmph, ale nie odpowiedzial mi.

Ciekaw jestem jak to wyglada. Jesli podchodzi P&P to kupisz taką skrzynię sporo taniej niż dedykowana do 1.8T, a moze byc calkiem fajna (dlugie przelozenie VI, ciekawe jak z nizszymi biegami).

Opublikowano
  • Autor

A4 b6 3.0, manual, 6 biegowy:

ok 2050 rpm przy 90km/h (na tempomacie)

niestety na 90% to Ośka a nie Quattro...

więc wychodzi:

2500 -> 110km/h

3000 -> 132km/h

3500 -> 154km/h

4000 -> 176km/h

4500 -> 197km/h

5000 -> 220km/h

wniosek -> przy 3000 pojedzie szybciej o ok 12km/h....

Według mnie troche mało.... bo:

przy 2950 rpm = 140km/h dla zwykłego peugeota z silnikiem 1.2(130km) i skrzynią manualną 6 biegową, wiem że jest to mniejszy i lżejszy samochód, ale u mnie w 1.8T jest też i większa moc... a 140km/h na GDU osiągam przy 3600obr... ;-(

Czyli poszukujemy dalej ;-)))

To co mnie najgorzej bulwersuje to pewne fakty....

Manualne skrzynie zostały wykonane tak aby miały wysokie obroty na ostatnich biegach, a automaty niskie.... kiedyś analizowałem ten fakt dla A3 VR6 3.2L a teraz przykład A4 B6 z wolno ssącym V6 2.4L w automacie:

https://youtu.be/7nr7Rjq9r-0

3200 rpm = 168km/h (na 6 biegu)

co przy:

3000 rpm = 157km/h

a po raz któryś pisze że na GDU(i skrzyni od silnika BEX) mamy:

3000 rpm = 120km/h

różnica: ok 37km/h....

A moc silników przecież podobna(w przypadku BEX'a i tych 2.4L)

Edytowane przez ExeQtoR

Opublikowano

To jak chcesz długie przełożenia zostaje skrzynia z diesela... :-D

Podobno też da radę ją zamontować, ale przełożenia mogą być niestrawne dla 1.8T...

Opublikowano

Skrzynia od diesla dla seryjnej mocy w 1.8T to troche wyzwanie, ale jak ktoś modzi i idzie w moc to taka skrzynia jest jak najbardziej na +.