darku Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 A6 C5 2.5TDI - BDG - 163km. Od pewnego czasu odczuwam spadek mocy, przy ruszaniu i rozpędzaniu samochodu. Póżniej, rozbujany idzie juz jak należy. Znacznie wzrosło zużycie paliwa ( z 7 do 10) i mam wrażenie, że głośniej pracuje silnik. Zrobilem logi dynamiczne (2 podejście). Zrobilem logi statyczne 000 001 003 004 007 013 014 018 Statyczne - basic st. 000 basic st. 003 basic st. 011 Jeśli chodzi o błędy to - czysto. Filtry, olej wymienione. Będę wdzieczny za pomoc.[br]Dopisany: 02 Październik 2008, 22:30_________________________________________________HELP! Przeglądam te swoje logi, analizuje i za nic nie moge znależć przyczyny spadku mocy. Na moje oko wygląda wszystko OK. --- Dodam jeszcze, ze przepływka sprawdzona (podmieniana).... iteż nie to. ---
grzanek85 Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Z tego co tu widać to wygląda wszysto na ok jeszcze jak możesz rób 008 bo brakuje. Jedynie co jest nie w normie to jeden ze wtrysków leje.
lukaszr Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 1. Logi zapewne były robione na IV biegu ? 2. Pompa paliwa słabnie powoli 3. Korekcje masz bardzo duże - wygląda jakby auto miało minimum 300 tyś przebiegu 4. Wrzuciłeś 003 BS zamiast 011 BS 5. Brakuje dynamicznych 004, 008, 010.
spanky Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 brak kompletu logow ... uklad wtryskowy mocno zmeczony ... przyczyn moze byc sporo ale poczekajmy na dynamiczne ...
marewel Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 Jeden wtryskiwacz wykończony drugi na wykończeniu.
darku Opublikowano 5 Października 2008 Autor Opublikowano 5 Października 2008 3. Korekcje masz bardzo duże - wygląda jakby auto miało minimum 300 tyś przebiegu Licznik - 230 tyś. 4. Wrzuciłeś 003 BS zamiast 011 BS Poprawiłem 5. Brakuje dynamicznych 004, 008, 010. Zrobie jutro po pracy. Dziekuję wszystkim za pomoc
przemik Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 Brakuje tez bardzo waznego - 004 BS
darku Opublikowano 5 Października 2008 Autor Opublikowano 5 Października 2008 Dodaje dynamiczne (powtórzone+brakujące) 003 004 008 010 011 Będę wdzieczny za pomoc --- Pozdrawiam darku
lukaszr Opublikowano 6 Października 2008 Opublikowano 6 Października 2008 Brakuje tez bardzo waznego - 004 BS Dokładnie Po tym co wrzuciłeś to mogę tylko powiedzieć, że nie widziałem jeszcze takich dawek w 008 - totalnie namieszane. Sama dawka ścięta bardzo mocno, ograniczenie momentu obrotowego jest dużo za niskie, a ograniczenie dawki na podstawie zasysanego powietrza za duże. Spore korekcje, problem z dawkami, być może są bąbelki powietrza przewodach paliwowych - tutaj tkwi problem.
przemik Opublikowano 6 Października 2008 Opublikowano 6 Października 2008 Caly czas brakuje 004 BS. IMO - na podstawie tego co napisal Łukasz .... dobrze by bylo zajechac do jakiegos tunera zeby obadał te kwiatki w sterowniku. Pozdr
darku Opublikowano 6 Października 2008 Autor Opublikowano 6 Października 2008 Brakuje tez bardzo waznego - 004 BS Rozumiem, że mogę logować u siebie 004 BS??? Zasugerowałem się : http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t18478.0.html;highlight=csv czyli.. "...UWAGA !!! W silnikach wyposażonych w pompowtryskiwacze (PD - np. AWX, AVF) nie logujemy tej grupy w trybie BS !!!;..."
lukaszr Opublikowano 6 Października 2008 Opublikowano 6 Października 2008 Rozumiem, że mogę logować u siebie 004 BS??? Zasugerowałem się : http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t18478.0.html;highlight=csv czyli.. "...UWAGA !!! W silnikach wyposażonych w pompowtryskiwacze (PD - np. AWX, AVF) nie logujemy tej grupy w trybie BS !!!;..." Z tego co widzę to masz silnik BDG więc czemu na to patrzysz ? Przecież Ty u siebie nie masz PD.
darku Opublikowano 6 Października 2008 Autor Opublikowano 6 Października 2008 wstawiam 004 BS ... i co powiecie?
AndyN Opublikowano 6 Października 2008 Opublikowano 6 Października 2008 Licznik - 230 tyś. Jesteś pewien tego przebiegu? Weryfikowałeś jego prawdziwość? Czy jest Ci wiadomo o chiptuningu robionym w tym aucie? Poprzedni właściciel albo Ty zlecałeś zrobienie czegoś takiego? Kiedy pojawiły się objawy, o których piszesz? Po wymianie filtra paliwa np.?
darku Opublikowano 6 Października 2008 Autor Opublikowano 6 Października 2008 Licznik - 230 tyś. Jesteś pewien tego przebiegu? Weryfikowałeś jego prawdziwość? W serwisie sprawdzali i podobno wszystko sie zgadzało. Ksiązka serwisowa wygląda jak należy. Jestem 2 właścicielem po Niemcu. Nic nie wiem o chipowaniu. Od kilku miesiecy nastepował bardzo powolny spadek mocy. Na poczatku prawie niezauwazalny. W tej chwili tragiczny.
AndyN Opublikowano 6 Października 2008 Opublikowano 6 Października 2008 Jeszcze jedna rzecz: wrzuć też komplet logów na forum www.audiklub.org. Tam jest znacząco więcej użytkowników v6 - spotkasz się z większym odzewem doświadczonych w tej materii userów
lukaszr Opublikowano 6 Października 2008 Opublikowano 6 Października 2008 Czy jest Ci wiadomo o chiptuningu robionym w tym aucie? Poprzedni właściciel albo Ty zlecałeś zrobienie czegoś takiego? Skąd Ty wziąłeś to, że był robiony tu chiptunnig ?
meszrum Opublikowano 6 Października 2008 Opublikowano 6 Października 2008 jak mniemam po mapach to jest multitronic - jeżeli tak, to problem leży w samej skrzyni. dawki w 008 są prawidłowe, nic ich nie obcina [ich układ wynika z oszczędności skrzyni/przeniesiena napędu w silnikach BDG]. auto oczywiście jest serią.
lukaszr Opublikowano 7 Października 2008 Opublikowano 7 Października 2008 Kondziu, jakże miło Ciebie widzieć dawki w 008 są prawidłowe, nic ich nie obcina [ich układ wynika z oszczędności skrzyni/przeniesiena napędu w silnikach BDG]. auto oczywiście jest serią. Czyli to, że nie jest zachowana zależność w grupie 008 czyli: poz 3 < poz 4 < poz 2 to normalne w tym przypadku ?
darku Opublikowano 7 Października 2008 Autor Opublikowano 7 Października 2008 jak mniemam po mapach to jest multitronic - jeżeli tak, to problem leży w samej skrzyni. Tak, to jest multitronic. Przyznaje, że od jakiegoś czasu pojawiło się szarpnięcie przy ruszaniu. Odpalam, ruszam, jedno szarpnięcie i dalej jest OK.
Rekomendowane odpowiedzi