Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kąt wtrysku AFN różnice w BS a MB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W najbliższym czasie mam zamiar wymienić wtryski a co za tym idzie sprawdziłem dawkę oraz kąt wtrysku.

Mam pytanie odnośnie kąta wtrysku w silniku AFN, w Basic setings kąt wtrysku pokazuje mi średnio 38, natomiast w Measuring Block jest wartość dużo wyższa bo aż 80.

Skąd są te różnice? mam sie czymś martwić?

U brata w silniku 1Z, gdy ustawiałem z nim kąt wtrysku, wskazania BS oraz MB mniej więcej się pokrywały.

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

Bs pokazuje ci wartość pomijajac czujnik temp ktory poprawia kata wtrsyku ale powinien tak 55-60 a ze az 80 ci wywalilo

Opublikowano
  • Autor

No w BS mam średnio 38-40, a w MB jest prawie 80 :/

EDIT: Poprawka.

Dzisiaj brat do mnie przyjechał z laptopem, sprawdziłem na rozgrzanym silniku kąt wtrysku

W BS wynosi 38-41, a w MB jest 55-60 tak jak pisałeś :)

Nie wiem dlaczego ponad miesiąc temu były takie różnice... może silnik nie był do końca rozgrzany?

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

No w BS mam średnio 38-40, a w MB jest prawie 80 :/

EDIT: Poprawka.

Dzisiaj brat do mnie przyjechał z laptopem, sprawdziłem na rozgrzanym silniku kąt wtrysku

W BS wynosi 38-41, a w MB jest 55-60 tak jak pisałeś :)

Nie wiem dlaczego ponad miesiąc temu były takie różnice... może silnik nie był do końca rozgrzany?

w bs ustaw pomiedzy 50-60 to ms bedzie taki sam, :wink:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam a jesli w BS mam 57-62 a w MB gdzies 2-3, co to oznacza?

Opublikowano

Silnik masz rozgrzany?

Opublikowano

Odwrotnie w MB 57-62, a w BS 2-3.

Silnik masz rozgrzany?

silnik rozgrzany do 90.

Opublikowano

Na rozgrzanym silniku w BS ustaw około 50

Opublikowano

mozesz ustawic 55. to gorna granica tolerancji, a w miare zuzycia paska rozrzadu i napinacza, kat sie zmniejsza. natomiast silnik lepiej bedzie sie uruchamiac

Opublikowano
  • Autor

Musaschi, ma to jakis bardzo negatywny wpływ na silnik?

Kolega niedawno kupił A4 B5 AFN'a, od razu wymienił rozrząd i teraz ma kąt ustawiony na 80... a mówiłem mu żeby mechanik od razu ustawił kąt. Teraz ma to w du** bo silnik pali od strzała a samemu tego nie zrobi - brak chęci i wiedzy, nie raz mu proponowałem że mu to zrobie ale jak mu tak dobrze to ja w parade pchać się mu nie bedę :banan:

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

Co to za mechanik, ktory po wymianie rozrządu kąta wtrysku nie ustawiał? To jest partanina a nie robota.

Przyśpieszony kąt wtrysku ma negatywny wpłyn na układ korbowo-tłokowy, większe ilości tlenków azotu oraz oczywiście silnik głośniej pracuje.

Nie trzeba w 1Z/AFN rozgrzewać silnika aby w BS zobaczyć jaki jest kąt wtrysku.

Opublikowano

Trepek, powiedz mi czy jak jest w BS powiedzmy około 40 to MB powinno przestawiać w górę na biegu jałowym czy nie?

Opublikowano

40 to nie jest tragiczny.

Opublikowano

ustaw pomiedzy 50-60 i bedzie git

Opublikowano

Trepek, powiedz mi czy jak jest w BS powiedzmy około 40 to MB powinno przestawiać w górę na biegu jałowym czy nie?

W MB jest kąt wtrysku po korekcji przez ECU i jego wartość zależy od różnych czynników (jak temp paliwa, płynu chlodniczego itp) i ECU ustala ten kąt za pomocą zapisanych map. Ten kąt jest wyższy bądź równy temu, co masz w BS.

Opublikowano
  • Autor

Trepek, nie wiem komu dawał... nie wtrącałem mu się bo to jego auto a jak przedtem podpowiedziałem mu kilka rzeczy to zwykle miał to w d*pie albo krzywo na mnie patrzył.

Od tamtej pory niech sobie robi co chce, a jak przyjdzie ze zjebanym autem to go odeśle do tego grzebka co mu rozrząd robił ;)

Dzieki za wyjasnienie nt. wpływu kąta na silnik.

Wysłane z mojego GT-I9100

Opublikowano

aktualnie w BS skaka od 3 do 7 wiec mam ustawic kolo 50 na rozgrzanym silniku, czy dobrze rozumiem.

Opublikowano

czy

aktualnie w BS skaka od 3 do 7 wiec mam ustawic kolo 50 na rozgrzanym silniku, czy dobrze rozumiem.

czytac nie umiesz ? w bs ustawiasz miedzy 50-60 ja osobiscie ustawiam blizej 60

Opublikowano

czy

czytac nie umiesz ? w bs ustawiasz miedzy 50-60 ja osobiscie ustawiam blizej 60

czytac umiem, chcialem sie upewnic kolego, dzieki .