Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7] ESP wymiana modułu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomyślałem sobie, że to rekordem zalatuje i nie mogłem się powstrzymać, musiałem:decayed:

Opublikowano
3 godziny temu, skodziarz napisał:

Hejka wszystkim, odświeżam temat. Jak robię błąd to sorry ale znalazłem rozwiązanie problemu z forum i chciałem podzielić sie rozwiązaniem.

U mnie skoda octavia 1 U 2003r 1.8T 4x4, problemem było zaświecenie sie spsporadycznie esp i abs, oczywiście od razu niedziałały po dziagnozie. U mechanika błąd G419 (stały, brak możliwości skasowania) mechanik poinformował mnie, że do wymiany jest sensor esp z dokładnie takim samym nr jak mam. Niestety nie mogłem znaleźć nowego orgi a w ASO 4200zł :O masakra.

ABS ze sporadycznych wyłączeń przestał cały czas działać, chciałem zajrzeć do sensora esp i okazało się, że taśma łącząca tak jakby była skorodowana i nieprzekazywała sygnału. Próbowałem znaleźć elektryka który to zrobi ale każdy się bał. Sam sie wziąłem i dokładnie kabelek po kabelku podłączyłem do samochodu na wyłączonym akumulatorze. Oczywiście ESP raz działało raz nie a ABS działał i byłem hepi, że przynajmniej to działa. Poszukiwałem cały czas mojego modułu ESP (1JO 907 652 A) i znałem na olx (1 szt za 600zł) do tego nie wiadomo czy by zadziałało. W końcu znalazłem skode na cześci, wszystko takie samo, sprzedawca wysłał za 70zł z przesyłką.

Odłączyłem akumulator, podpiąłem moduł (ważne aby był zamontowany tak jak powinien być - mocno i bez luzu, i nie obrócony) podłączyłem akumulator i ESP błąd zniknął. Włącznikiem do wyłączania ESP na kokpicie nacisnąłem i się pojawił, czyli prawidłowo. Podpiąłem kompa, vscan 5053 it skasowałem błąd (G419). Błąd zniknął, jazda próbna, ASR i ESP działa.

Hepi, po 2 latach w sumie od kiedy zaczął szwankować, po rozebraniu starego co naprawiałem sam (druciarsko ale byłem w desperacji) okazało się, że jeden z kabelków słabo się trzymał i może by działał ten stary ale bałem sie, że abs przestanie działać i coś rozwalę (i tak byłem hepi, że sam abs działa) Pozdrawim może moja historia komuś pomoże.

IMG_20211218_153810.jpg

IMG_20211218_153802.jpg

IMG_20211218_153821.jpg

A ja nie mogę się powstrzymać od poprawienia ?

Na telefonie lepiej sobie nie poradzę ? Żeby to miało ręce i nogi trzeba by wiele z treści zedytować, a nie jestem nauczycielem i modem w jednym, żeby się tak nad tym rozdrabniać.

Edytowane przez Langista