Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 B6 Nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie ,

opisze mój problem z samochodem,mam nadzieję,ze ktoś jest w stanie mi pomóc,za pomoc z góry dziękuję

tak samochodzik przywiozłem osobiście z Niemiec od pierwszego właściciela,jest to Audi A4 B6 2.5 Tdi Quattro z faktycznym przebiegiem 230000 tyś kilometrów,po jakimś czasie jak jezdziłem bezawaryjnie jakieś 3 tyś kilometrów,podjechałem na myjnię,umyłem autko ,wyjechałem z myjni i w autku zapaliła sie kontrolka od antypoślizgu i zaczeła migać kontrolka świec żarowych,autko wskoczyło w tryb awaryjny,1100 obrotów silnik i jakies 15 kilometrów na godzinke:( po godzince czasu,autko normalnie jechało tylko świecił antypoślizg,gdzieś poczytałem w google i pisali że wilgoć w skrzynce z przekaźnikami tam gdzie komputer,więc zaczołem sam grzebać,rozkręciłem obudowę komputera i okazało się,ze jakiś Niemiec czy inny pseudo fachowiec nie odkręcił dwóch śrubek pod wycieraczkami i urwał obudowę komputera i tam się lała woda:((((przekaźniki były całe zalane,jak alwarium:(((więc wywyierciłem w dolnej części obudowy dziurkę,aby zrobić odpływ,nastepnie wyczyściłem wszystkie przekaźniki,osuszyłem i popsikałem kontak sprayem,po tym autko przez 3 dni normalnie jezdziło,po czym odpaliłem wsiadłem i pojechałem i tu nagle autko podczas jazdy mi zgasło i już nie chciało odpalić:((((kreci ale nie zapala:(((przewiozłem na lawecie do mechanika,ten podpioł komputer i wyskoczył błąd od ABS i drugi bład że przekaźnik czy coś elektrycznego w pompie wtryskowej,czy to siadła pompa?czy poprostu trzeba wymienić tylko przekaźniki?pytam was,dlatego,że nie chciałbym aby nieuczciwy pompiarz mnie nacioł na koszta,tym bardziej,że ja nie jestem elektrykiem,ale coś mi podpowiada,że to może być wina tych zalanych przekaźników,achc dodam,że z plaka też nie odpala:(a kiedyś jak mi pompa wtryskowa padła w transicie to z plaka palił od razu,za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam Forumowiczów,Z poważaniem

WUWU1

Opublikowano

Najprawdopodobniej woda dostała się do przekaźników i je zniszczyła proponuję wymienić wszystkie bo za jakiś czas na pewno któryś z nich odmówi znowu posłuszeństwa

Opublikowano

Jak wyżej kolega napisał wymień przekaźniki zabieg był chwilowy po twoim wyczyszczeniu także raczej to tylko tego typu awaria .. teraz jeszcze tylko zneutralizuj dopływ wody do tych przekaźników i wszystko powinno śmigać :)

Chłopaki mieli na forum jakieś przekaźniki popatrz może znajdziesz jeszcze to bedziesz miał taniej :P

Opublikowano

Dziękuję Panowie za pomoc i podpowiedzi:)))znalazłem na Allegro całą wiązke z przekaźnikami,po 9 gośc ma sprawdzić czy aby napewno jest cała kompletna wraz z przekaźnikami,więc chcę ją kupić,gdyż ma oryginalne gniazda gdzie wpina się te przekaźniki jakby co:)))dam znać jak wymienie,czy pomogło:))bo juz miałem ochotę pozbyć się auta:(((niespodziewałem się że w Audi może się coś takiego stać:)))

jeszcze jedno pytanie Panowie,czy po wymianie tych przekaźników,musze kasować błędy?czy mogę sam sobie to zrobić i będzie jezdziło?serdecznie dziękuję za odpowiedź i pomoc:)

Opublikowano

Jeśli wymienisz przekaźniki bez kluczyka w stacyjce błędów nie powinno być ale na komputer warto podjechać bo napewno będzie błąd w związany z tym ze auto zgaslo

Wysłane z mojego GT-I9505

Opublikowano

o dziekuję za cenną podpowiedź,będę pamietał o tym aby kluczyka nie było w stacyjce:))jeszcze raz Wielkie Dzieki i Pozdrawiam

Witam kolegów Klubowych,tak przekaźniki zamontowane i dzwonił mechanik że Audi juz Pali,jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie