Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podgrzewacz chłodziwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Orientuje się ktoś czy w B5 występowało coś takiego jak grzanie wstępne wody czy podgrzewacz wody? Bo u ojca w Octavii z 2002r. jest coś takiego i chciałem u siebie coś takiego założyć :D

Poniżej zdjęcie z jakiegoś Ruskiego forum Skody. Jest u nas w Polszy coś takiego dostępnego albo występowało to w ori? Bo ja się nie orientuję

99dfbdafd640.jpg

Opublikowano

W B5 jest coś takiego:

http://img35.olx.pl/images_tablicapl/68192177_1_1000x700_podgrzewanie-podgrzewacz-wody-plynu-audi-a4-a6-vw-passat-19-tdi-b5-chelm.jpg

Z tyłu silnika w głowicy to ustrojstwo siedzi, są 3 świece podgrzewające płyn, grzeją go do 60st bodajże i załączają się gdy temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 5st. Jedna świeca zaczyna grzać chwilę po odpaleniu silnika, pozostałe 2 załączają się po ok minucie :)

Opublikowano

witam. czy wszystkie a4 b5 mają taki podgrzewacz? ja mam a4 b5 z 1999 roku silnik 1,9 tdi afn i nie widzę takowego podgrzewacza.

Opublikowano
  • Autor

U mnie nie ma tego zamontowanego w 1Z a przydało by się

send from HTC

Opublikowano

W jednych byly w innych nie.

mozna dołożyć gorzej z uruchamianiem, trzeba dodatkowy wlacznik

Opublikowano

no właśnie u mnie niema. dołożył bym sobie ale trochę lipa z tym włącznikiem dodatkowym.

Opublikowano
  • Autor

Kij tam z wlacznikiem bo można go jakoś tak skitrac albo wkomponować gdzieś ale musiał bym poszukać jak to wszystko podłączyć żeby np. nie spalić elektryki (jaki przekaznik i bezpiecznik)

send from HTC

Opublikowano

Kij tam z wlacznikiem bo można go jakoś tak skitrac albo wkomponować gdzieś ale musiał bym poszukać jak to wszystko podłączyć żeby np. nie spalić elektryki (jaki przekaznik i bezpiecznik)

no tak.... ja chyba odłożę to na puzniej :) teraz muszę vaga jakoś ogarnąć i immo przekodować.

Opublikowano

Na tym się można wzorować i zrobić to tak, żeby działało w miarę automatycznie :) Wszystko przez przekaźniki oczywiście. Dodatkowo jako sygnał do przekaźnika można wykorzystać moduł świateł dziennych, który zapala je dopiero gdy napięcie wzrośnie powyżej 13,4V a nie po zapłonie. W zestawie jest czujnik temperatury, który przy 50st wyłącza świece :) Miałem tak robić u siebie, tylko wykorzystując ori podgrzewacz ponieważ nie załączał mi świec przez błąd w sterowniku spowodowany wadliwym regulatorem napięcia, po wymianie regulatora świece grzeją a graty do instalacji zostały :grin:

Opublikowano

Panowie jak sprawidzic czy to grzeje? :) bo posiadam takie ale nie wiem czy sprawne sa.

Opublikowano

Odpalasz auto w temp ok 0 st i macasz świeczki, uwierz mi ze poczujesz że robią się gorące. Sam sprawdzałem :decayed:

Opublikowano

Albo probówką, jedną stroną łapiesz masę drugą dotykasz do świecy ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hejka. Interesuje mnie sprawdzenie tego podgrzewacza w temp powyzej 5 stopni. Jaki czujnik temp odpiać i czy będą grzac zaraz po włączeniu auta czy dopiero po jakims czasie. Bo jakiś czas temu gdy byl mroz to probowka na szybko testowalem i prad do nich dochodzil a teraz chcialem sprawdzic to dokladniej a jest cieplej.

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy odgrzeje temat bo u mnie chyba podgrzewacz przestał działać , Sprawdzałem próbówką i wychodzi że nie ma prądu. Przy jakiej temp powinien się załączyć ten podgrzewacz i gdzie jest przekaźnik ??

Opublikowano

Hejka. Interesuje mnie sprawdzenie tego podgrzewacza w temp powyzej 5 stopni. Jaki czujnik temp odpiać i czy będą grzac zaraz po włączeniu auta czy dopiero po jakims czasie. Bo jakiś czas temu gdy byl mroz to probowka na szybko testowalem i prad do nich dochodzil a teraz chcialem sprawdzic to dokladniej a jest cieplej.

Odłączając czujnik obstawiam że i tak się nie załączą. Bo wywali błąd od czujnika, i komp ich po prostu nie uruchomi.

Opublikowano

Koledzy odgrzeje temat bo u mnie chyba podgrzewacz przestał działać , Sprawdzałem próbówką i wychodzi że nie ma prądu. Przy jakiej temp powinien się załączyć ten podgrzewacz i gdzie jest przekaźnik ??

Przeczytaj

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/290996-warunki-zalaczenia-sie-swiec-do-podgrzewania-plynu-chlodzacego/

Edytowane przez maciucha512