Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana płynu hamulcowego w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki jest interwał wymiany płynu hamulcowego w Audi ?

Według ASO - 2 lata a według mechaników 4-5 lat.

Dziękuję za poradę.

Opublikowano

Ja wymieniam co dwa lata, nie kosztuje to majątku, bezpieczeństwo ważniejsze niż te pare groszy :)

Opublikowano

Ja się jutro przymierzam do wymiany ale zastanawiam się czy samemu to dobry pomysł? Mam warsztat z kanałem do dyspozycji ale nie mam żadnych ciśnieniowych pompek, więc pytanie czy ktoś wymieniał sam metodą domową:

1. wypompować ile się da strzykawką ze zbiorniczka

2. dolać nowego

3. po kolei odkręcać zaworki i pompować aż zacznie lecieć czysty płyn (dolewając cały czas do zbiorniczka)

4. To samo ze sprzęgłem

Ktoś praktykował:)?

Opublikowano
  • Autor

Ja się jutro przymierzam do wymiany ale zastanawiam się czy samemu to dobry pomysł? Mam warsztat z kanałem do dyspozycji ale nie mam żadnych ciśnieniowych pompek, więc pytanie czy ktoś wymieniał sam metodą domową:

1. wypompować ile się da strzykawką ze zbiorniczka

2. dolać nowego

3. po kolei odkręcać zaworki i pompować aż zacznie lecieć czysty płyn (dolewając cały czas do zbiorniczka)

4. To samo ze sprzęgłem

Ktoś praktykował :)?

Z tego co wyczytałem - to nie jest tako prosta sprawa, ze względu na moduł ABS.

Ja wymieniam co dwa lata, nie kosztuje to majątku, bezpieczeństwo ważniejsze niż te pare groszy :)

Fakt - bezpieczeństwo to podstawa, ale 2 letni interwał wymiany płynu ma bardziej wpływ na korozję układu ( możliwa woda w płynie hamulcowym ) niż na bezpieczeństwo.

Pytałem kilku mechaników o okres eksploatacji płynu hamulcowego i oprócz odpowiedzi 4-5 lat uzyskałem także: sprawdzać testerem - wymieniać w razie konieczności.

Patrząc na temat z innej strony: w samochodach różnych marek, które używają tego samego płynu hamulcowego producenci zalecają różne okresy wymiany.

Przyjmując jako pewnik - w przypadku Audi - okres 2 lat, mam wrażenie że jest to naciąganie właściciela pojazdu na kasę.

Niewielką - ale jednak.

Czy mam rację ?

Opublikowano

Zawsze tyle opinii co mechaników, więc bym się nie sugerował (szczególnie, że 90% nich jest z d*py wzięte). Sprawdzanie testerem jest głupotą samą w sobie, bo po pierwsze dobry tester (tak samo jak każdy przyrząd pomiarowy) kosztuj 2-3k a nie 50pln z allegro prosto z małych żółtych rączek, więc to się nigdy nie zwróci. Poza tym największy syf i woda jest w przewodach czego tester nie wykryje, więc zabieg PR-owy dla warsztatów, które się tym zajmują i lubią pokazać klientowi, że coś się zrobiło. Realnie trzeba po prostu wymieniać co 2-3 lata i tyle - do Ciebie należy decyzja. Ja w Audi mam zamiar wymieniać zawsze razem z klockami, bo i tak jedna robota i czas na kanale a z kolei sprzedałem niedawno 15 letniego Nissana (samochód zastępczy do mniej wymagających celów) i tam płyn był wymieniany raz przypadkiem a wcale nie odczuwałem, że źle mi się hamuje:) reasumując jeśli instrukcja i ASO mówi 2 lata to dodaj +1 i będziesz miał kompromis między 4-5;)

Co do wymiany metodą domową - w czym przeszkadza ABS? We wspomnianym Nisanie też miałem ABS i jak wymieniałem płyn wspomnianą metodą to żadnych problemów nie zauważyłem w związku z tym.

Opublikowano
  • Autor

Zawsze tyle opinii co mechaników, więc bym się nie sugerował (szczególnie, że 90% nich jest z d*py wzięte). Sprawdzanie testerem jest głupotą samą w sobie, bo po pierwsze dobry tester (tak samo jak każdy przyrząd pomiarowy) kosztuj 2-3k a nie 50pln z allegro prosto z małych żółtych rączek, więc to się nigdy nie zwróci. Poza tym największy syf i woda jest w przewodach czego tester nie wykryje, więc zabieg PR-owy dla warsztatów, które się tym zajmują i lubią pokazać klientowi, że coś się zrobiło. Realnie trzeba po prostu wymieniać co 2-3 lata i tyle - do Ciebie należy decyzja. Ja w Audi mam zamiar wymieniać zawsze razem z klockami, bo i tak jedna robota i czas na kanale a z kolei sprzedałem niedawno 15 letniego Nissana (samochód zastępczy do mniej wymagających celów) i tam płyn był wymieniany raz przypadkiem a wcale nie odczuwałem, że źle mi się hamuje:) reasumując jeśli instrukcja i ASO mówi 2 lata to dodaj +1 i będziesz miał kompromis między 4-5;)

Co do wymiany metodą domową - w czym przeszkadza ABS? We wspomnianym Nisanie też miałem ABS i jak wymieniałem płyn wspomnianą metodą to żadnych problemów nie zauważyłem w związku z tym.

Dzięki za zdroworozsądkową odpowiedź.

Co do układu ABS - to problem pojawia się gdy podczas wymiany grawitacyjnej pompa ABS się zapowietrzy.

Pozdrawiam

Opublikowano

N/P i ja również dziękuję za zwrócenie uwagi na pompę:) nie znam się na tym aż tak i wydawało mi się, że po prostu na wyłączonym zapłonie jest zamknięta i nie ma szans się zapowietrzyć. Co najwyżej może tam zostać trochę starego płynu z syfem/wodą.

Co więcej wyciągnąłem sobie właśnie procedurę wymiany płynu z ESISu (ElsaWin) i tam nie ma nawet żadnego ostrzeżenia na temat ABS - jest tylko kolejność odkręcania zaworków hamulców/sprzęgła oraz inf. że należy używać specjalnej pompy VAS:) także nadal nie wiem co myśleć o tym...

Opublikowano

Wymieniałem juz kilka razy plyn w audi i nigdy nie było problemu. Żadnych pompek nie stosowałem. Tylko dwie osoby jak zawsze. Jedyne o co trzeba dbać to o poziom płynu w zbiorniczku. Pompa absu zapowietrzyc się może tylko jak zabraknie płynu. Wiec nie panikuj i normalnie wymieniaj plyn.

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał jak pilnujesz poziomu płynu w zbiorniczku to nic sie nie stanie. Ja płyn wymianiam profilaktycznie co 2 lata.

Opublikowano

Dzięki. To w takim razie robię tak jak zawsze:)

Opublikowano

Nie jak zawsze tylko w odpowiedni sposob.

wymiana plynu co 2 lata lub co 60000km

Stary plyn usuwasz ze zbiorniczka i zalewasz swiezym.

podpinasz VAGa i robisz test elementów wykonawczych bloku ABS, najlepiej z 5-6 razy, trzeba rozruszac zawory w bloku ABS.

Po tym zaczynasz od przedniego lewego, potem prawy tył, następnie przednie prawe i tylne lewe. Cały czas pilnujesz płynu w zbiorniczku.

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Czy pisząc test masz na myśli, żeby 5x odpalić poniższą procedurę:

[Wybór]

[03-ABS/hamulce]

[Nastawy podst. - 04]

Grupa "001"

[idź!]

W tym momencie pompa systemu ABS powinna uruchomić się na ok. 10 sekund. Odgłosy uruchomionej pompy powinny być dobrze słyszalne.

[Gotowe, powrót]

Tylko to znalazłem na vag-com.

Jeśli chodzi o kolejność to instrukcja mówi inaczej: sprzęgło, przód L, przód R, tył L, tył R. Ale zakładam, że nie ma to aż takiego dużego znaczenia póki się pilnuje płynu.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Panowie mam mały problem uszkodziła się gumowa uszczelka na cylinderku no i wiadomo cylinderek się zaklinował , wymieniałem cylinderek i czuje że mam gorsze hamulce :/

Opisze co robiłem

- zaciskiem ścisnąłem gumowy przewód hamulcowy

- odkręciłem zacisk

- po małej walce udało mi się wyciągnąć cylinderek

- wymieniłem uszczelkę w zacisku

- włożyłem cylinderek i uszczelkę chroniącą cylinderek

- wsunąłem cylinderek maksymalnie do środka

- skręciłem to wszystko

-zwolniłem zacisk

- uruchomiłem silnik i pompowałem jak pedał zrobił się twardy popuściłem odpowietrzenie tak kilka razy aż wypływał tylko płyn (kontrolując płyn w zbiorniczku)

niestety ma teraz taki efekt że pedał powoli wpada mi w podłogę i hamulec reaguje dopiero w połowie a przed operacją lekko wciskałem i było czuć od razu hhamowanie coś źle zrobiłem ?

Dodam że nie odpowietrzałem wszystkich kół bo przecież nic tam nie grzebałem.

Czyżby jakaś nieszczelność ale nie widzę wycieku ?

Opublikowano

Powietrze w zacisku

Opublikowano

Powietrze w zacisku

ale jakim cudem skoro miałem założony wężyk na odpowietrzacz i widziałem ze leciał sam płyn :-) spróbuje to jeszcze jutro rozebrać zacisnę gumowy wąż od zacisku i wcisnę tłoczek tak żeby płyn wyleciał przez odpowietrzacz może pomoże

Tak teoretyzuje powietrze raczej nie może cofnąć się do pompy ?

Edytowane przez nethome1

Opublikowano

Gdy zakladales tloczek powietrze dostalo sie do zacisku.

zacisk musisz odpowietrzyc w rękach

Opublikowano

Gdy zakladales tloczek powietrze dostalo sie do zacisku.

zacisk musisz odpowietrzyc w rękach

Ok dzięki za pomoc jutro przedstawię efekty :hi:Może faktycznie powinienem nalać tam płynu hamulcowego przed skręceniem tylko w takim razie po co ten odpowietrzacz w zacisku :-)

Dziękuję kolego Dev dzisiaj rano wcisnąłem tłoczek maksymalnie do środka zwalniając odpowietrzacz i ściskając przewód i ..... jest OK !! :-)

Zauważyłem że jest jeszcze problem z tłoczkiem może ma średnicę 57mm ale mocowanie (frez w środku) klocka hamulcowego (blaszki) nie bardzo pasuje i trochę odstaje od tłoczka hmmmm kupiłem taki zestaw autofren D41074C

no i ta uszczelka kurcze spada jednak z zacisku w ASO dostępne są uszczelki oryginały ale już samego tłoczka nie maja tylko w formie całego zacisku za grubą kasę :-) ma ktoś może namiar na pasujący w 100% zestaw naprawczy ?

To co kupiłem jako pasujący do mojego zacisku chyba tłoczki takie pasujące na 100% nie są do zdobycia na dzień dzisiejszy ?

tloczek2v2.jpg

Edytowane przez nethome1

Opublikowano

Witam

Koledzy może ktoś z Was wymieniał tłoczek w zacisku i zna numer części która pasuje na 100% ?

Opublikowano

W jakim zacisku, w jakim aucie ?

Opublikowano

W jakim zacisku, w jakim aucie ?

A4 B8 2010r 2.0 TDI 120km zacisk przedni prawy rozmiar tarczy 314mm w ETCE brak tej części