nike166 Opublikowano 5 Lutego 2015 Opublikowano 5 Lutego 2015 Cześć, Czy da mi coś jeśli wyłożę matą bitumiczną półkę od spodu czyli od strony bagażnika, zakrywając wszystkie te dziury w blasze ? Coś się polepszy ?
marek232 Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 Wydaje mi się ze tak ja też sie za to zabieram i dodatkowo jeszcze od góry zakleję żeby pozbyć się drgań tego "filcu " :-)
nike166 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Opublikowano 6 Lutego 2015 Właśnie wczoraj założyłem na tylna półkę woofery i grają praktycznie jak seria , ale jak otworze bagażnik to wali basem bardzo mocno, dlatego stąd moje pytanie czy zbieg wygłoszenia tylnej półki cos poprawi , bo chciałbym żeby ten bas był w środku , a nie w bagażniku
jacek70 Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 Bagażnik robi za pudło rezonansowe, natomiast przestrzeń pasażerów już nie. Dzieje się tak dlatego że bagażnik ma stosunkowo dużą powierzchnię ( jak jest pusty) i z tąd ten bas. W przestrzeni pasażerów tego niema i w zasadzie nic z tym nie można zrobić. Wygłuszenie bagażnika może trochę poprawić jakość dźwięku ale najpierw trzeba zlikwidować drgania a dopiero potem wygłaszać. Fajna zabawa - życzę powodzenia.
nike166 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Opublikowano 6 Lutego 2015 A pytanie z innej beczki, czy jeżeli kupiłbym wzmacniacz to podłączenie wygląda tak że: + do akumulatora z bezpiecznikiem po drodze, - do śrubki w karoserii, 2 kabelki sygnałowe do radia i to wszystko jeżeli chodzi o wzmacniacz czy jeszcze głośniki się pod niego podłącza jakoś z osobna ? Bo mnie nurtuje to pytanie.
jacek70 Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 Plus i minus jak piszesz, ale sygnał tylko jeden. Skąd masz,drugi?
nike166 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Opublikowano 6 Lutego 2015 Tzn z tylu w radiu mam 2 wyjścia czerwone i biale, do czego one by były ? A sygnałowy to wiem jest 1 niebieski bodajże . Dobra ale żeby to grało to trzeba pod wzmacniacz podłączyć jeszcze glosniki ? czyli jakbym chcial przednie połączyć to bym musiał przez caly samochód znowu kable od głośników ciagnac jeśli wzmak byłby w bagazniku tak ?
pitasss10 Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Tak podłączasz biały i czerwony pod wzmacniacz. Oczywiście sygnał z wzmacniacza musisz oddać na głośniki czyli ciągnąc nowe kable przez pół samochodu. Chyba że wzmacniacz upchniesz gdzieś z przodu. Edytowane 6 Lutego 2015 przez pitasss10
nike166 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Opublikowano 6 Lutego 2015 Czyli wystarczy ze sygnał ze wzmacniacza dla głośników podam na nowych kablach i mogę je połączyć nawet przy radiu we wtyczce od głośników żeby boczkow nie rozbierać tak ? nie muszę kabli głośników odlaczac od radia tylko dodać te z sygnałem obojętnie w które miejsce w przewodach glosnikowych ?
nina_chudu4 Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 Witam,i od razu "O MATKO" co Ty kombinujesz ?? chcesz puscic radio z dymem?? (albo gorzej cale auto) wzmacniacz podpinasz pod zasilanie + z aku kablem o odpowiednim przekroju ,- mozesz podpiac do karoserii gdzies w bagaju ,tylko wybierz dosc dobry punkt styku z "goła" blacha ,i grubosc tego kabla musi byc taka sama jak +. Potem rca do radia i kabelki do głosnikow bezposrednio ze wzmaka do głosnika . A co to za woferki kupiles do tej pólki?Radio masz ori czy wymianka?
nike166 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Opublikowano 6 Lutego 2015 Chodzi mi caly czas o podłączenie wzmacniacza z głośnikami nie kumam tu pewnej rzeczy, po podłączeniu wzmaka z głośnikami nowymi kabelkami muszę odlaczac glosniki od radia ? bo przecież cały czas są podłączone pod radio. O to mi głównie chodzi bo nie wiem co zrobić z aktualna instalacja glosnik - radio . glosniki będą do zmiany kupiłem w półkę tanie GMSy 1765 sprawdzić jak będą grały pod samym radiem ale mnie nie zadowalają . Radio to sony xplod modelu nie pamiętam .
nina_chudu4 Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 tak,stara instalacje ,czyli kable glosnik radio odcinasz ,z radia ma wychodzic tylko rca do wzmaka ,a od wzmaka nowe kable glosnikowe bezposrednio do głosniczkow. (wpisz w google FAQ NAZAR i znajdz to ,bedzie do sciagniecia w pdf ,podstawy audio car) co do radia bardzo cienki grajek ale skoro taki masz ,trudno.co do woferow niestety ,po pierwsze to sa bardzo bardzo kiepskie glosniki(seria chyba lepsza) po drugie ,jesli juz to taki wofer musi grac w komorze ,tzn np w drzwiach ,a tak jak wisza w tylniej polce to napewno nie bedzie kopał. moze jakbys zrobil im skrzynki to by lepiej zagrały .Zrob tak -wyrzuc te wofery z półki i zostaw w półce tylko maskownice a pod wzmacniacz z tyłu podłacz subwofer i usłyszysz wtedy bas .A gms-y daj w drzwi z samego radia (na poczatek ) czy te gms-y to masz same wofery czy kupiles zestaw odseparowny(tweeter+wofer+zwrotnica)??
nina_chudu4 Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 to nic,zamontuj w drzwi zamiast tych ori 13ek ,te gms-y maja jakies 35w rms wiec radio jakos je napedzi (rzeczywista moc radia twojego 4xokolo 18w rms) wiec cudów nie bedzie ale jakos to zagra.Oczywiscie podstawa to by było wygłuszenie drzwi bo to daje sporą roznice w dzwieku.Innej opcji w tym zestawieniu nie widze a chcac cos zrobic co by cie satysfakcjonowało to musiał bys zakupic wzmak ,sub ,zmienic przednie glosniki na zestaw odseparowany i radio na bardziej "jakosciowe".
nike166 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Tylko rozchodzi się o to, że nie chce ciąć boczków. Na razie zajmę się porządnym wytłumieniem przednich drzwi, a potem zakupię wzmacniacz i albo podłączę serię z przodu pod niego ( rozwiązanie chwilowe zależne od funduszu ) do czasu zmiany na jakis fajny zestaw odseparowany np myślałem nad Morel Maximo 5 bodajże 130mm, albo podłączę go pod te tylne woofery w półce oczywiście też chwilowe rozwiązanie bo najbardziej mi będzie odpowiadać chyba przedni zestaw odseparowany + jakaś mała skrzynka. Btw są na allegro wzmacniacze od razu z kompletem kabli montażowych opłaca się? Jaki możesz polecić niedrogi dobry wzmacniacz ? coś takiego np ? http://allegro.pl/wzmacniacz-magnat-edition-special-two-kable-580w-i5022011385.htmllub http://allegro.pl/blaupunkt-wzmacniacz-gta-250-bp11-kable-w-wa-i5035615362.html czy może lepiej używkę jak to z tym jest ? Edytowane 7 Lutego 2015 przez nike166
nina_chudu4 Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 Jesli chodzi o przedni zestaw to kup ,zestaw odseparowany ale 16cm ,tutaj masz jak zrobic łatwo panele pod takie głosniki bez rezania boczkow http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic923483.html. Co do sprzetu ,to kupisz uzywke w cenie tych nowych co pokazales ,ale o niebo lepszej jakosci . dla przykladu podam Ci sprzet ktorego mozesz poszukac ,Alpine mrv t500 ,wzmacniacz 2kanałowy do napedzenia suba ,ceny okolo 200zl,co do suba tez w podobnej cenie znajdziesz dobry,jak bedziesz juz konkretnie chcial kupic to napisz ,podpowiem Ci jaki
nike166 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Opublikowano 7 Lutego 2015 Dzięki wielkie za cenne wskazówki
Rekomendowane odpowiedzi