Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana paska alternatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy da sie wymieniś pasek klinowy m.in. alternatora bez ściągania wentylatora? O ile dobrze pamiętam wystarczy odkręcić napinacz bo chcę go też zmienić. Pasek jest pęknięty wzdłuż rowka i boję się tak jeździć.

Opublikowano (edytowane)

nie trzeba odkręcać napinacza wystarczy go poluzować i zablokować śrubą. na napinaczu jest taka jakby wypustka na klucz chyba 19 taka jakby kwadratowa, jak już odegniesz napinacz to wystarczy w dziurce w tym uchu włożyć śrubę i zablokować napinacz o uchwyt mocujący. w sam naprawiam swoje audi jest instrukcja, ja ostatnio to robiłem tylko że musiałem pas przedni w pozycji serwisowej ustawić bo jeszcze parę rzeczy robiłem przy okazji. ale jak się przyglądałem to wychodziło że między wentylatorem a chłodnicą jest jakieś 3-5mm luzu przez które dało by radę przełożyć pasek. trochę gimnastyki i będzie dobrze, chyba że masz dłonie w niestandardowym rozmiarze :decayed:

Edytowane przez robitl
  • Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Zrobiłem było zabawy bo nie mam kanału. Do wymany tego paska trzeba ściągnąć też pasek od sprężarki klimatyzacji (przy okazji wymieniłem też rolkę napinającą pasek sprężarki klimatyzacji)