Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

BRD 2.0 ciężki klekot podczas przyśpieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

zakładam nowy temat, ponieważ nie potrafię znaleźć wytłumaczenia w pozostałych co może być powodem tak dziwnej pracy silnika.

Wtryski sprawdzane, parametry w normie, rozrząd ustawiony wszystko w normie. Auto ma moc, nie trzęsie budą, obroty nie falują, nie dymi.

oraz z zewnątrz na biegu jałowym:

Edytowane przez Gentleman
Opublikowano

Jak dla mnie-hydrosztosy się posypały-pokrywa w górę i dokładnie obejzeć dzwigienki pod wałkami.

Opublikowano

Musze dopytac, ale dzwigienki byly prawdopodobnie wymieniane.

Opublikowano

To jest efekt jakby zawory się nie otwierały i klepaly hydrosztosy-jakby był miękkie bo jak dla mnie ten silnik jakby się dusił-pracuje podobnie jak 1,9/2,0 8V z powycieranymi hydro

Opublikowano

Ok postaram sie to zweryfkowac/sprawdzic, jakich kosztow moge sie spodzeiwac jesli diagnoza jest poprawna?

Opublikowano

Diagnozy dokona osoba która dokona weryfikacji.

Z mojej str.jest to sugestia na podst.filmu.

Kosztów nie jestem w stanie określić ponieważ nie robiłem tego nigdy w 16v.ale sama robocizna to będzie nie mało jesli moje przypuszczenie będzie trafione. Samo spr-max do 150zł.

Opublikowano

A masz jakis film nagranie gdzie mozna podsłuchać jak chodzi silnik zapadniętymi hydrosztosami ?

Opublikowano

Poszukaj na yt...jest multum filmów.

Opublikowano

A masz jakis film nagranie gdzie mozna podsłuchać jak chodzi silnik zapadniętymi hydrosztosami ?

czesc rozwiazales problem z ta praca silnika

Opublikowano

Nie rozwiązł. Wlasnie też omawiamy to w innym temacie. Jeśli to hydro kleka to jest to nie tania naprawa.

Opublikowano

Po odgłosie to ja obstawiam usterkę w układzie korbowo-tłokowym typu luz na panewce korbowodowej, sworzniu tłokowym, albo poluzowaną którąś z podpór wału korbowego.

Czy dźwięk ten występuje też tak samo wyraźnie na nierozgrzanym silniku ?

Opublikowano

Na zimnym troszke mniej, ale takze klekocze glosno.

Oddalem samochod do poleconego warsztatu. Na obecna chwile sugestia padla na dwumas, ale jeszcze to jest weryfikowane. Wstepny koszt, w zaleznosci od producenta dwumasy, plus prawdopodobnie sprzeglo, i docisk + robota to ok. 3k.

Pytanie, czy warto montowac uzywane kola dwumasowe?

Oczywiscie jesli wszystko sie potwierdzi i to bedzie przyczyna stuku z okolic silnika.

Opublikowano

Jak dla mnie to nie jest wina koła dwumasowego, zdecydowanie za niska jest częstotliwość tego stukania :hi:

Jak dla mnie to problem jest na jednym z cylindrów, gdyby to było koło dwumasowe częstotliwość powinna być cztery razy większa :decayed:

Dobrze przemyśl decyzje jego wymiany, masz typowe objawy zużycia dwumasy , czyli klekotanie dochodzące od spodu auta w momencie uruchamiania i gaszenia silnika ?

Opublikowano

U mnie 1.9 PD podobnie pracuje przy przyspieszaniu .Pewne już że u mnie to hydropopychacze i jest problem z poprawną pracą zaworów . Po świętach będzie remoncik sterowania zaworami . Popychacze plus wałek i przy okazji oringi na pompkach . Pozdrawiam .

Opublikowano (edytowane)

Napinacze były sprawdzane, pokrywa zaworów zdejmowana, więc to raczej nie jest ten problem. Objawy dwumasy są właśnie bardzo nie typowe, nie pasują do wszystkich pozostałych, podczas odpalania samochodu troche nim rzuci, ale ostatnimi czasy podczas ruszania z 1-3ki to ten klekot byl juz tak męczący że wydawałoby się, że zaraz coś się urwie. Do tego od pewnego czasu coraz częsciej sprzęgło mi nie odbijało do końca, musiałem sobie go nogą "podnieść". A to, że sprzęgło już dość wysoro brało to osobna kwestia.

Edytowane przez Gentleman
Opublikowano

O widzisz, to bardzo ważna informacja, niech mechy sprawdą czy wał korbowy nie jest pęknięty :naughty:

Opublikowano

E chyba na to by wpadli sami :) Osłuchiwali słyszalem jakimiś słuchawkami silnik itp :kox:

Opublikowano

Postaw sprawę jasno , że płacisz tylko za naprawę w zakresie ustalonym w czasie diagnozy i która będzie skutkowała usprawnieniem motorówki za pierwszym podejściem. :)

Niech się przyłożą do porządnej diagnostyki :decayed::hi:

Opublikowano

jakby nie patrzył skrzynia do wymontowania i do weryfikacji 2umasa.

Jeśli chcesz moge na pw dać ci num.do 2uch sklepów z częściami.chłopaki mają bardzo dobre ceny.

Opublikowano

Oczywiście ze nie będę płacił za wymianę części na ślepo. W celu potwierdzenia dwunasy ściągać bedą skrzynie. Inne problemy "wyeliminowane" tak sie dowiedziałem.