Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kontrolka oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zapala mi sie kontrolka od oleju po przejechaniu 40km +- lub po gazowaniu do 5tys. Kontrolka się zapala po czym znika za ok. 5 sek Znajomy zalecil wymianę oleju tak tez postapilem. Był mobil super 2000 10w40 wymienilem go na ten sam plus filtr bosh. Mechanik mówił ze do audiczki on będzie odpowiedni skoro wczesniej nie brał oleju itd. Lecz problem dalej ten sam a kontrolka się zapala nieustannie i zgadza na komputerze nic nie wykazało... Może to być błąd sterownika czujnika ? Szukalem tematu tego typu lecz bezskutecznie, jeżeli temat nie jest w odpowiednim temacie proszę go o przeniesienie do odpowiwdniego, tak na przyszłość. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Nie ten dział. Mierzyłeś ciśnienie oleju? Jeśli nie od tego zacznij. Czy tej kontrolce towarzyszą jakieś dźwięki z silnika?

Edytowane przez Mesiah
Opublikowano

Najpierw sprawdź ciśnienie oleju bo coś mi się zdaje że pompa oleju kuleje. Mówisz że po przejechaniu 40 km się zapala kontrolka, prawie wtedy jak olej już jest bardzo gorący i rzadki - pompa nie może go "zabrać".

Chyba że dla ciekawości najpierw zmienisz czujnik ciśnienia oleju ale mała szansa że pomoże.

Opublikowano

kolego przedewszytskim podlacz manometr w miejsce czujnika i sprawdz jakie masz cisnienie oleju na wolnych obrotach ,a jakie na 5 tys. jak to sprawdzisz daj znac.podejzewam ze pompa sie konczy

Opublikowano

Niestety nie jestem AZ tak ogarnięty w tym dlatego dam do mechanika, jakie mogą być konsekwencje gdy jest te złe ciśnienie ?

Opublikowano (edytowane)

Napewno dużo szybsze zużycie elementów współpracujących, to znaczy tłoki, panewki itp. w skrajnych przypadkach prowadzące do ich zatarcia.

Edytowane przez wojtek79