Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AHU] Odcina turbinę po 3tys obrotów błąd 4626 na KTS'ie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam problem ze swoją audiczką. Jest to model A4 z roku 1999 wyposażony w silnik 1.9TDI 90km oznaczenie AHU. Czasami podczas jazdy przeważnie jak jestem na 3 biegu przeciągnę lekko ponad 3tys obrotów słychać czasami takie cyknięcie i odrazu czuć że samochód traci swój ciąg, wbijam 4 bieg i ma mega muła w ogóle nie przyśpiesza. Do 3 biegu wszystko jest ok. Dziś podpiąłem auto pod boschowskiego KTS'a i pokazał błąd 4626 - Ciśnienie doładowania/różnica regulacji. W czym może tkwić problem, mechanik powiedział mi abym wyciągnął turbinę i ją dobrze przeczyścił myślicie że to może pomóc ?

Opublikowano

Może czyszczenie pomoże ale pierwsze sprawdź wszystkie wężyki podciśnieniowe, Ja miałem ten sam problem i okazało się że wężyk był uszkodzony i auto powyżej 3tys obrotów wpadało w tryb awaryjny i nie miało mocy, po wymianie wężyka na nowy problem został usunięty .

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej pisze sprawdź wężyki podciśnienia.

Przeładowanie może być spowodowane również przez niepoprawnie działający zaworek n75 oraz zacinającą się geometrię turbiny.

Wysłane z mojego GT-I9100

Opublikowano

To jest WG nie VNT, nie dawaj do czyszczenia bo tam nie ma co czyścić, do sprawdzenia wężyki szczególnie ten od gruszki, jeszcze możesz zmostkować wężyk od gruszki z turbo jak dalej bd odcinać to gruszka do wymiany

:vaglogi:

Edytowane przez baca2309

Opublikowano
  • Autor

narazie nie mam możliwości podpiąć VAG'a, ruszam właśnie sprawdzić wężyki od podciśnienia może coś się znajdzie. Może ktoś z Was zna dobrego mechanika w kujawsko-pomorskim najlepiej w okolicach Włocławka ? dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

###

Sprawdziłem przewody niestety nic niepokojącego nie znalazłem lecz na gumie łączącej nad turbiną przy jej końcach jest pełno oleju, czego to jest przyczyna możliwe że turbo bierze olej ? Ta guma znajduje się mniej więcej w obrębie zaznaczonego czerwonego pola 540x405_audi-a-b-lift-sedan-tdi-klimatro

Edytowane przez kopczyns1

Opublikowano

jesli to jest twój silnik to masz afna a nie ahu.

olej jest bo opaski sie poluzowały (dokręć), troche oleju w dolocie zawsze bedzie. w jesli chodzi o weżyki to je wymien a nie sprawdzaj(metr 7zł)

Mostkowałeś turbo z gruszką?

Edytowane przez baca2309

Opublikowano

Jeśli to na prawdę jest ahu to na 99% padł zaworek n75 (mozna go regenerować ) Zmostkuj tak jak kolega wyżej podpowiada przewody nadciśnienia pomijając N75 i fura powinna odżyć jeśli tak się stanie to n75 padł a w zasadzie sama sprężynka w nim :)

Opublikowano

Potwierdzam, że to najprawdopodobniej zaworek N75.

Przerabiałem dokładnie to samo u siebie.

Rozebrałem go i okazało się, że sprężynka w środku była pęknięta.

Wymieniłem za nowy i wszystko wróciło do normy.

W moim przypadku był to koszt 30zł za używany zaworek.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No u mnie n75 nic nie zmienił, dodaj że wszystkie przewody powymieniane mimo to cały czas jest ten sam problem. Zostaje jeszcze n18 i to chyba ostatnie co mi zostało.

Opublikowano

N18 kolego nie steruje turbiną, więc nie tędy droga.

Edytowane przez mantix

Opublikowano

N18 steruje zaworem egr który nie ma nic wspólnego z turbiną.

Do sprawdzenia szczelność dolotu oraz skok sztangi geometrii turbiny.

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

Hezen to jest ahu, tu nie ma zmiennej geometrii

Opublikowano

No jo... nie skapłem sie, a w tytule pisze dużymi literami <faceplam>

W 1Z/AHU najczęstszymi problemami z mocą to przepływka oraz n75 który steruje zaworem upustowym.

Posprawdzać wszystkie wężyki oraz szczelność dolotu, w końcu jak coś robić to raz i porządnie :)

Edytowane przez Hezen