easymoonrider Opublikowano 25 Marca 2015 Opublikowano 25 Marca 2015 Cześć. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale.Mam problem z multifunkcyjną kierownicą w moim nowozakupionym audi a4b6 1.9 tdi avant 2004 r. Przyciski nie działają i nie są podświetlone. Co może być tego przyczyną? Gdzie szukać problemu? Dodam, że mam RNS-E. FIS też działa. Wygląda jakby kierownica nie otrzymywała w ogóle zasilania.
nitroo Opublikowano 25 Marca 2015 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Sprawdź, czy jest zakodowana. VAG -> 16-Steering Wheel * 0?xxx: Kierownica - 0 = standardowa (bez multifunkcji) - 1 = kierownica trójramienna (sportowa) - 2 = kierownica wielofunkcyjna ze sterowaniem radia - 3 = kierownica wielofunkcyjna ze sterowaniem radia/telefonu - 4 = kierownica wielofunkcyjna ze sterowaniem radia/telefonu/głosem - 5 = kierownica wielofunkcyjna ze sterowaniem radia/głosem Później do sprawdzenia, czy wszystko w kierownicy jest podłączone. Klakson działa? Edytowane 25 Marca 2015 przez nitroo
easymoonrider Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Sprawdź, czy jest zakodowana. VAG -> 16-Steering Wheel * 0?xxx: Kierownica - 0 = standardowa (bez multifunkcji) - 1 = kierownica trójramienna (sportowa) - 2 = kierownica wielofunkcyjna ze sterowaniem radia - 3 = kierownica wielofunkcyjna ze sterowaniem radia/telefonu - 4 = kierownica wielofunkcyjna ze sterowaniem radia/telefonu/głosem - 5 = kierownica wielofunkcyjna ze sterowaniem radia/głosem Później do sprawdzenia, czy wszystko w kierownicy jest podłączone. Klakson działa? Wielkie dzięki. Autkiem na razie zjechałem do domu, ale musiałem pilnie wyjechać na dłużej i sprawdzę to jak wrócę, gdyż niestety na razie audi jest poza moim zasięgiem. Dam znać co i jak. Edytowane 25 Marca 2015 przez easymoonrider
tomekhxc Opublikowano 25 Marca 2015 Opublikowano 25 Marca 2015 a może po prostu ktoś taką kiere założył i nie ma tasmy i modułu pod multi ? sprawdzałeś czy wcześniej działała ?
nitroo Opublikowano 25 Marca 2015 Opublikowano 25 Marca 2015 Też sądzę, że problem raczej leży po stronie podłączenia - albo nie masz wiązki, albo moduł i taśma nie obsługują kierownicy, bo nawet bez poprawnego zakodowania przyciski mi świeciły.
easymoonrider Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Opublikowano 25 Marca 2015 Też sądzę, że problem raczej leży po stronie podłączenia - albo nie masz wiązki, albo moduł i taśma nie obsługują kierownicy, bo nawet bez poprawnego zakodowania przyciski mi świeciły. Tak też mi się wydaje, że jeżeli zasilanie by dochodziło to światełka by się paliły. Może taśmę szlag trafił. Dopiero w przyszłym tygodniu będę mógł do tego zajrzeć. Dzięki za podpowiedzi. Pewnie jeszcze będę potrzebować Waszej pomocy.
tomekhxc Opublikowano 25 Marca 2015 Opublikowano 25 Marca 2015 tutaj masz całą lekture co i jak z czym http://a4-klub.pl/index.php?/topic/14538-wymiana-modulu-kierownicy-pod-tempomat-kierownice-multifunkcyjna/?hl=%20wymiana%20%20modu%B3u%20%20kierownicy
easymoonrider Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Opublikowano 26 Marca 2015 W międzyczasie rozkodowałem vin chociaż nie wiem, czy ta strona http://vin-decoder.pldziała prawidłowo. Zgodnie z informacjami auto wyjechało z fabryki z multifunkcyjną kierownicą http://vin-decoder.pl/WAUZZZ8E85A113338Tak przy okazji - może ktoś mógłby powiedzieć coś więcej o aucie analizując ten numer?
nitroo Opublikowano 26 Marca 2015 Opublikowano 26 Marca 2015 Jedź do ASO, to dostaniesz pełne wyposażenie auta, a jak chcesz poznać jego historię, to uderz do kolei stanley.
easymoonrider Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Jedź do ASO, to dostaniesz pełne wyposażenie auta, a jak chcesz poznać jego historię, to uderz do kolei stanley. Dziękuję nitroo. Sprawdziłem kody wyposażenia i wychodzi na to, że auto od początku było wyposażone w multifunkcyjną kierownicę.
nitroo Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Sprawdzałeś VAGiem, czy masz jakieś błędy w kierownicy?
easymoonrider Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Jutro zajadę do kumpla i to sprawdzę. Napiszę co i jak.
nitroo Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 No daj znać. Może też być konieczny demontaż airbaga.
easymoonrider Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2015 podłączyłem dziś vcdsa. Błędów zero. Testowanie funkcji przez vcdsa działa (zmienia się głośność, przełącza kolejny utwór, działają tez funkcje telefonu). Przyciski na kierownicy nadal nie działają i się nie podświetlają... :/ Co robić..?http://www88.zippyshare.com/v/c1ufUTKl/file.html# Nie macie pomysłu co zrobić? Nowy fakt w sprawie: działa jeden przycisk (następny utwór/stacja radiowa). Podświetlenia brak.
speed1986 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 A kierownice masz czteroramienna z przyciskami multi w poduszce? Tam jest jeszcze taki moduł w kierownicy. Może tam coś jest nie tak.
easymoonrider Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2015 A kierownice masz czteroramienna z przyciskami multi w poduszce? Tam jest jeszcze taki moduł w kierownicy. Może tam coś jest nie tak. Tak. czteroramienna z obsługą radia i telefonu. Chyba z modułem wszystko ok. Przez vcdsa działają wszystkie funkcje.
Robero321 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 To szukaj w kierownicy jeśli przez VCDS a działają zdejmij kiere i zobacz w jakim stanie są wiązki i wtyczki pewnie tam coś nie łączy. Z tym że nie napisałeś jaka to kiera od B6 czy od B7 ? przyciski masz w poduszczę czy na kierownicy ?
speed1986 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Dziwne jest to, że przez VCDSa przyciski działa zawsze a tak normalnie w ogóle. Gdyby nie łączyło coś w obu przypadkach powinno nie laczyc
Robero321 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Napisz w końcu jaką masz kierownicę
nitroo Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Przecież napisał, że czteroramienna z przyciskami w poduszce, czyli ta z B6.
Rekomendowane odpowiedzi