Skocz do zawartości
IGNOROWANY

błąd czujnika 01222 - Crash Sensor Side Airbag: Passenger Side (G180)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pewnego dnia zapalił mi się AIRBAG na desce rozdzielczej. Kasowałem błędy, nic to nie daje. Poruszałem kablami pod fotelem sprobowalem ponownie nic to nie dało. Znalazłem pare stron na których jest opisany tej czujnik, ale nie do końca wiem gdzie on się znajduje w a4 b6 avant. Kod błędu to :

1 Fault Found:

01222 - Crash Sensor Side Airbag: Passenger Side (G180)

012 - Electrical Fault in Circuit

co znaczy 012 ? Tylko jakiś błąd brak styku czy co trza naprawic? dzieki pozdro

@edit
dodalem wiecej gazu kontrolka na sekunde zgasla pomerdalem reka pod fotelem i zgasla calkowicie jutro zdemontuje fotel i dam znac co tam zastane

Opublikowano

Sprawdź kostkę pod fotelem . Prawdopodobnie jest zaśniedziała i układ szwankuje.

Opublikowano (edytowane)

Dostalem sie do kostki przeczyscilem podpialem problem nie zniknal na ten moment mam wyjety fotel i mysle co dalej robic..

@edit

po wyjeciu fotela nic wiecej nie zdzialalem musialem go po prostu z powrotem zamontowac. Wyciagniete wnioski: styki w kostce pod fotelem sa jak najbardziej okej, ale idąc drogą kabla wyczaiłem brak styku w kabelku po ruszeniu w danym miejscu i dalej. Nie byłoby problemem zastąpić kabelek nowym polutować i zrobione, gdyby nie to, że kabelek wchodzi w fotel (oparcie pleców) raczej napewno do airbagu z prawej strony fotela na wysokości prawego bicepsa pasażera. Za cholere nie miałem pomysłu jak się dobrać głębiej, mianowicie kabelek wchodzi w środek fotela i 'znika'. Próbowałem zdjąć ten dekielek airbaga na fotelu ale poddałem się po tym jak nie chciało się zdjąć, uznałem że wole tego nie rozwalić na siłę, bo do końca nie wiem czy można to tak sobie zdjąć. Jakieś porady ? :)

Siema panowie temat odświeżam. Dzisiaj miałem chwilę więc w końcu się za to wziąłem. Zdjąłem listy boczne, listwe na słupku i moim oczom okazał się ten nieszczęsny czujnik... Zdjąłem z niego obudowę (plasticzek) no i wypsikałem to wszystko kontaktem dość dokładnie. Oczywiście wszystko robione na zdjętym minusie z aku. Poczekałem aż sobie spokojnie wyschnie, potem jeszcze podziubałem kilka innych rzeczy i w końcu całe autko poskładałem. Do tego czasu airbag zapalał się i gasił i tak w kółko. Większa dziura zapalił się potem sobie gasł. Żył swoim życiem :D

Potem bardzo dumny z siebie, że naprawiłem kilka innych rzeczy i to wszystko poskładałem :banan: pojechałem na przejażdżkę. Wszystko ładnie pogasło no to uradowany jade sobie, nagle jakaś dziura bum i znowu się zapalił.... Nie mam pomysłu jak ja mam ten problem naprawić... Co do wymiany samego czujnika wszystko spoko tylko on jest tak głęboko schowany w tym słupku, że wymiana tego graniczy chyba z cudem, nawet nie wiem jak to jest zamocowane na tej blaszy. 2

Dodaje zdjęcia tego ustrojstwa. Mam zamiar podłączyć kompa wykasować może to coś zmieni, choć wątpie... Jakieś propozycje ? Pozdro

@edit2

Hej w końcu uporałem się z problemem. To o czym mówiłem to była przelotka do drzwi <facepalm>!! Czujnik zderzeniowy znajduje się pod napinaczem pasa na bocznym słupku auta. Najpierw należy odpiąć minusa z aku. Żeby się do niego dostać najlepiej wyjąć fotel przedni, następnie zdjąć tapicerkę z przodu, ze słupka. Mamy przed sobą słupek, od naszej strony będziemy widzieć napinacz pasa, który demontujemy poprzez odkręcenie jednej śruby kluczem 17. Czujnik jest zamontowany na dwie śruby, które będziemy widzieć. Odkręcamy je imbusem 5, wypinamy kosteczkę, wymieniamy to ustrojstwo (ja swój kupiłem za 20zł na złomie) i mamy problem z głowy. Pozdro

Edytowane przez eryczek93