Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

rodzaje skrzyń biegów a kiczba koni mechanicznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przymierzam się do zakupu 1.8T b6. Wiem ze sa 3 wersje 150 KM, 163 KM i 190 KM. Czy jest jakaś zasada która werjsa ma 6 biegowe a która 5 biegowe skrzynie ? Wydaje mi sie ze 6stka to fajna rzecz na trasy jak już sie jeździ. Czy z doświadczenia kojarzy ktoś w ogolę czy ten 6 bieg robi bardziej ekonomiczna jazdę i o ile około lpg może robić ?

Opublikowano

Jeśli chodzi o manual to 150km i 163km posiadają 5 biegową, a 190km 6 biegową.

6 fajna sprawa na autostradę, w 'normalnych' warunkach jest raczej zbędnym dodatkiem.

Opublikowano
  • Autor

patrzylem na spalanie i podobno nawet te 190km spalaja mniej litrow paliwa..

Opublikowano

Jeśli chodzi o manual to 150km i 163km posiadają 5 biegową, a 190km 6 biegową.

6 fajna sprawa na autostradę, w 'normalnych' warunkach jest raczej zbędnym dodatkiem.

Nie masz racji.

w BFB na 100% były skrzynie VI biegowe, co do AVJ to pewności nie mam, sam nie spotkałem się z fabrycznym AVJ i skrzynią VI.

BEX ma skrzynie VI biegową.

Tutaj ciekawostka - skrzynia BEXa ma krótsze przełożenia niż VI biegowa skrzynia BFB. Przełożenie VI biegu w BEX jest porównywalne do przełożenia V biegu w AVJ.

Opublikowano

BFB w większości ma 5skrzynki jak jest ośka

Opublikowano
  • Autor

no to teraz juz chyba wszystkie opcje padly :( a ja nadal metlik w glowie czym sie kierowca jakbym chcial 6 biegowa skrzynie

Opublikowano

Niczym. Weź to auto, które będzie w lepszym stanie.

Opublikowano

6 skrzynia jest w każdym BFB quattro i BEX.

Opublikowano

U mnie siedzi skrzynia 6 . Z ciekawości podam że na 5 biegu prędkość 120 = obroty 3000. Ta sama prędkość na 6 obroty 2200. Polecam 6 warto.

Opublikowano

Chciałbym, żeby tak samo zestopniowana była skrzynie w BEX... :/

Opublikowano

6 skrzynia jest w każdym BFB quattro i BEX.

Może w b7. Ja mam B6 w Q i BFB i 5 biegów skrzynię.

Opublikowano

BFB Quattro skrzynia 6 :) wiecej wajchowania w mieście ale na trasie luźniej :P mniejszy wir w baku

Opublikowano
  • Autor

jak bede jezdzic z 80% w miescie to sie troche nachluje jednak na 6 biegowej skrzyni... ale trasy weekendowo czy dluzsze wycieczki moga byc przyjemne. tylko czy dla 3 wycieczek rocznie, codzienna jazda po miescie nie bedzie bardziej ucciazliwa.

fajnie by bylo tracic na 6 biegow i bede tym sie pewnie tez sugerowal ale jak sie trafi na gieldzie 5 w dobrym stanie to wiadomo mozna pomyslec

Opublikowano

ja szóstkę potraktowałem jako fajny dodatek nic więcej, teraz mam trochę wajchowania ale miasto dość małe więc daje rade a za miastem się przydaje nawet na odcinku 5km

Opublikowano
  • Autor

dzieki wam za pomoc ! zauwazylem dzieki zam ze to przerzucanie biegow na 6biegowej jest bardziej czeste. Czy moze ktos napisac taka ekonomiczna jazde w miescie i przelaczanie biegow na ilu obrotach stosujecie ? chciialbym zobaczyc jak mocna jest ta roznica

Opublikowano

Szóstki w mieście to raczej nie zapodasz , z piątku jest trudno ale dobrze że szóstka jest.

Opublikowano

praktycznie na każdej krzyżówce wajc**je przy każdej przeszkodzie :decayed: daje rade

Opublikowano

ja też mam B6 BFB Quattro i 5biegów ori więc na pewno nie wszystkie BFB Q miały6ki. Kiedyś rzeczywiście napalałem się na tą 6biegówkę ale zrozumiałem że jedyną zaletą jest ten mniejszy wir w baku na trasie. a że jeżdże głównie po mieście to doceniłem 5b :) 1.8t jest bardzo elastycznym silnikiem jak dla mnie a poza tym polubiłem te długie przełożenia.

Opublikowano
  • Autor

dziekuje serdecznie za wsystkie opinie :) czy zna ktos dla porownania ile mozna na takiej 6biegowej skrzyni w trasie zaoszczedzic ? jestem scisly umysl musze to poprzeliczac czy jest sens z moimi podrozami :)

Opublikowano

Co Ty chcesz przeliczać?

Już daruj sobie matematykę, a zacznij jeździć za autem jeśli faktycznie chcesz coś kupić... różnica w trasie jak nawet będzie to rzędu 0.5l, a i tak nie jesteś w stanie tego miarodajnie policzyć, ponieważ ilość czynników mających wpływ na spalanie (poza różnicą w przełożeniach skrzyni) jest ogromna...