Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BPW] Czasami nie można uruchomić silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jest następujący, w ciągu ostatniego miesiąca powtórzył się 3 razy.

Gdy chcę odpalić auto nie zapala się kontrolka silnika tylko świeci ABS i esp.

Kontrolka świec żarowych tez nawet nie mignie. Rozrusznik kręci ale jakby było paliwo odcięte.

Znajomy podpiął mi VAG-a pokazał takie błędy (1314, 5704, 1317) nawet jak wpisałem ich w wyszukiwarkę to mi one nie wiele mówią...

Po odczekaniu parunastu minut auto odpaliło, czy ktoś może mi powiedzieć coś mądrego o co tu chodzi...

Opublikowano

Po kodach błędów wygląda na problemy komunikacji między sterownikami po CAN-ie :hi:

Trzeba szukać, na początek kabelkologia i złącza elektryczne sterowników silnika, szafy i ABS/ESP do sprawdzenia :whistling:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

te bledy, zapewne sa wtorne w skutek braku komunikacji sterownika ABS i ESP z ECU.

sprawdz na poczatek zasilanie ECU - przekaznik i bezpieczniki ( skrzynka bezp i ebox) posprawdzaj tez czy nie widac gdzes wykwitow, bywaja nieszczelnosci eboxa, skutkujące woda dostającą się na skrzynke przekaznikow w kabinie (str kierowcy),

pojawiaja się rowniez niesczelnosci wezyka spryskiwacza idącego słupkiem A ku tyłowi nadwozia i wyciekiem płynu na bezpieczniki.

Opublikowano
  • Autor

Skrzynkę bezpiecznikow mam po lewej od wlacznika świateł sprawdzę je. Ale gdzie są te SZAFY czy EBOX schowane bo nie wiem? ??

Opublikowano

Szafa = zestaw wskaźników :decayed:

Opublikowano

A w sterowniku abs jakie są błędy? Problem pewnie jest tam a silnik to powiazanie.

Opublikowano
  • Autor

A w sterowniku abs jakie są błędy? Problem pewnie jest tam a silnik to powiazanie.

Nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć bo się za bardzo nie znam ale może opiszę to co zanotowałem z VAG-a

1314 - szyna danych CAN sterownik silnika (ECM) otwarty obwód. (nie wiem pod czym to było)

5704 - P16648 data bus powertrain fault , zbyt duża wartość rezystencji. (to było w silniku)

1317 - Szyna danych CAN , Sterownik deski wskaźników (J 285 ) (ten był w hamulcach)

Posprawdzałem bezpieczniki nie ma tam nic zaśniedziałego i kostki na podszybi też wyglądają przyzwoicie. Na chwile obecną auto odpala...

Dodam że mam przytarte klocki z przodu i zaświeciła się kontrolka od nich , ale to dopiero teraz..

Panowie dziś nie odpalił wcale.. Nie wiem gdzie i czego mam szukać. Machanik ma mi podpiąć kompa ponownie ale pewnie wyjdzie to samo co i wcześniej.

Edytowane przez tomekk30

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam

Odgrzewam temat.

Czy i jak udało się naprawić tą usterkę. Mam dokładnie ten sam problem i tez a4 b7 bpw.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z tego co pamiętam przyczyną był sterownik (Mała kostka ) pod komputerem. Pod podszybiem się znajduje.  Trzeba zdjąć wycieraczke, koszt sterownika nie duży ponoć.   Została wymieniona i wszystko grało.