Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1Z] Nie można uruchomić silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, audi to 95 rok silnik 1Z mam taki problem mianowicie :
odpalilem normalnie rano auto i pojechalem do pracy w trakcie jazdy dodawala sobie gazu(jakies 100-200 ob) tzn tak jakby sie dlawila po poludniu dodawala sobie juz wiecej okolo tysiaca obrotow ale zaraz sie unormowalo i wszystko wracalo do normy, przed chwila chcac jechac probowalem odpalic, odpalila strasznie ciezko i z rury wydechowej duza chmura czarnego dymu po chwili dym ustal i auto chodzilo normalnie, zgasilem zeby zobaczyc czy dalej tak ciezko odpali auto wogole nie odpalilo, mozna krecic krecic i nic . Probowalem odpalic na plaka ale odpalila i zgasla odrazu po paru sekunach. Panowie co mozebyc przyczyna ?

Dzis jescze podlaczalem pod kompa i pokazalo takie o to błedy :/
01237 Zawór odcięcia paliwa – N109
01117 Sygnał ładowania generatora terminala DF
00553 Czujnik masy przepływu powietrza – G70
65535 nie napisal ocb ? ;/

dodam jescze ze za intercooler plak i pali lecz odrazu gasnie :/

Opublikowano

zawor odciecia paliwa.stawiam ze on do wymiany

Opublikowano

Od razu gaśnie bo nie ma paliwa i jest zapowietrzony przede wszystkim w filtrze musi być paliwo po drugie jak juz będziesz kręcił poluzuj na wtryskach rurki niech sie odpowietrzy i dodatkowo możesz sobie pomóc plakiem podczas odpalania.dodatkowo sprawdz czy dochodzi napięcie na zawór n 109 podczas przekręcenia zapłonu

Opublikowano
  • Autor

zaworek dziala tzn slychac pykanie przy wlaczaniu zaplonu, byc moze za slabe napiecie na nim jest, sproboje jutro jescze z tym odpowietrzaniem :)

Opublikowano

Ja natomiast bym sprawdził bezpieczniki w puszce od ecu, kiedyś czytałem, że takie błędy może powodować uwalony jeden z większych bezpieczników

Opublikowano

Błąd 65535 dał się skasować?

Wysłane z mojego GT-I9100

Opublikowano
  • Autor

z tego co wiem to chyba nie :/

Opublikowano

Stojąc przed autem, po prawej stronie podszybia jest czarna plastikowa skrzynka. W tej skrzynce jest ECU, odkręć pokrywę i sprawdź bezpieczniki oraz rozkręć ECU, bo ten błąd pojawia się najczęsciej przez zalanie elektroniki ecu przez olej z dolotu (pęknięty wężyk idący do map sensora)

Co do diagnozy tego błędu to nie jestem na 100% pewny, bo nie wiem czy przy silnikach 1Z map sensor był w ecu.

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

Co do diagnozy tego błędu to nie jestem na 100% pewny, bo nie wiem czy przy silnikach 1Z map sensor był w ecu.

Siedzi w kompie na bank ;)

Opublikowano

Mantix, dzięki za potwierdzenie :)

Wychodzi na to że moja diagnoza jest prawidłowa.

Wężyk przy map sensorze nie pęka z byle powodu, bo jest to najczęsciej przeładowujące turbo - zbyt duże ciśnienie w dolocie.

Jeśli będzie łapał tryb awaryjny to zaworek n75 do diagnozy/podmiany.

Opublikowano

wężyk zwykle pęka ze starości. nawet przeładowujące turbina nie wytwarza aż tak dużego ciśnienia żeby go rozerwało :wink:

oprócz bezpieczników do sprawdzenia przekaźnik zasilający ECU. w jednym z wątków zamieściłem rysunek. poszukaj, poczytaj.

układ wtryskowy nie zapowietrzy się przez niedziałający N109.

Opublikowano
  • Autor

panowie gdzie znajde ten wezyk od map sensora ?

Opublikowano

wężyk zwykle pęka ze starości. nawet przeładowujące turbina nie wytwarza aż tak dużego ciśnienia żeby go rozerwało :wink:

Jak u siebie rozbierałem ecu przez błąd 65535 to myslałem że przez ciśnienie pękł, bo zarazem miałem turbo do czyszczenia - po wymianie wężyka łapałem awaryjny.

Drugą sprawą jest to że był zrobiony z innej gumy i był bardzo miękki, na pierwszy rzut oka wydawał się na mniej wytrzymały.

To sprawiło że od tamtej pory łączyłem fakt pękniętego wężyka z przeładowaniem turbo.

Tak czy inaczej dziękuję za sprostowanie i poprawienie mnie, w końcu człowiek uczy się na błędach ;)

Siwysk7, dwa posty wcześniej (post #8) pisałem gdzie masz szukać tego wężyka.

Edytowane przez Hezen