Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] czy dobrze to zrobili w serwisie??? Nie jestem pewien.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Właśnie wróciłem z dużego przeglądu w ASO Audi w Rzeszowie. Zleciłem tam sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni.

Mechanik powiedział że stan oleju ma być 2mm poniżej korka jednak gdy odkręcił korek ulało mu się od razu jakieś pół szklanki oleju na ziemię. Olej sprawdzal na gorącym silniku.

Czy dobrze zrobił, wydaje mi się że olej powinien sprawdzić na zimnym...

Czy mam dolać teraz tego oleju? Twierdził że wszystko ok.

CO zrobić?

Mam też zastrzeżenia co do samej techniki zmiany oleju w silniku.

Chodzi o to że najpierw powinien wykręcić filtr odkręcić wlew i wyjąć bagnet, on jednak najpierw spuścił olej a po zakręceniu spustu dopiero wymieniał filtr.

Tak zawsze robiłem w BMW czy w Audi jest inaczej? wydaje mi się że w samej puszcze filtra zostało jeszcze trochę starego oleju.

Wiem że 100-200ml na 9 litrach to nie duża różnica ale jednak.

Opublikowano

co do oleju skrzyni moze byc na cieplym tylko po zgaszeniu autka trzeba odczekac chwile zeby splyna tak jak sie sprawdza olej w silniku, z tego co pamietam poweino troszke ponizej korka wlewowego ale jesli jest troszke za duzo nic nie zaszkodzi i nie dolewaj jesli niema zadnych objawow lub zmian , co do wymiany oleju powinno sie odkrecic korek wlewowy pozniej spuscic odessac ole a nastepnie odkrecic filtr ale to nie ma wiekszego znaczenia zawsze cos zostanie starego oleju w silniku a kazdy mechanik robi inaczej inaczej go uczyli itp ale ta metoda nie zagraza silnikowi ani nic wiec mozesz byc spokojny :good:

Opublikowano

Dokladnie olej mogl nie splynac jeszcze i dla tego jak odkrecil wlew moglo sie wylac troszke, co do wymiany oleju w silniku to tak jak pisal kolega inny mechanik inna tecznika to nie ma znaczenia czy pierwsze odkreci filtr oleju czy zpusci olej, jak wiadomo filtr jest wyzej miski olejowej, i obojetnie jak jest zamontowany czy w poziomie czy w pionie czy pod skosem, na pewno po jego odkreceniu stary olej i tak zostanie w starym filtrze ewentualnie przy odkrecaniu moze sie lekko polac. Wiec nie masz sie o co martwic.