Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Silnik bierze dużo oleju po regeneracji turbosprężarki i zmianie oleju na syntetyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemandero!

Jest taki problem : po regeneracji turbo wymienilem olej z semi syntetyka na full . Niedawno skapnąłem się ,ze bierze olej i to duzo . Poradzcie cos ? Co robic ,zeby nie bral. Ktos niby kazal mi wymienic olej na mineral,ale z tego co wiem to diesel'e nie bardzo banglaja na mineralch. Z gory dzieki za pomoc

rav_lcj

Opublikowano

co to znaczy dużo?sprecyzuj?? :cool1:

Opublikowano

Duzo tzn. po regeneracji turbiny przyznam sie nei sprawdzalem poziomu, ostatnio wyjechalem w Polskie zrobilem ok. 400 km , sprawdzilem okazalo sie ze prawie oleju nie ma , dolalem olej , po powrocie do domu czyli znow ok. 400 km stan byl ponizej minimum. Dolalem przeszlo 0,5 l , wiec podczas zrobienie 400 km zrzarl mi ok. 0,5 l .

Opublikowano

sprawdź czy gdzieś nie leci,bo to strasznie duży ubytek.

Opublikowano

Nigdzie nie masz widocznych chlapnięć pod maską? Bo aż dziwnie nie naturalnie bierze ten olej...

Opublikowano

Ja również mam problem po zalaniu pełnego syntetyka, dlatego przymierzam się teraz do pół syntetyka 10w40 Motul i zobaczymy czy dalej będzie tyle żarł :)

Opublikowano

Jak mocno auto kopci z rury wydechowej podczas przyspieszania ?

Opublikowano

przy takim poborze oleju powinien kopcić niebieskawo :mysli:

Opublikowano

W moim przypadku bierze podobne ilości oleju a nie kopci chyba że porządnie depnę to minimalnie na czarno ale to w normie

Opublikowano

U mnie po zalaniu syntetykiem 5w40 zaczął brać trochę oleju (po ok. 3000 km na bagnecie spadek o ok. 0,5 cm) , dodaję że nie wiem czym był zalany wcześniej, sugerowałem się przebiegiem 170 tys. km (udokumentowanym), będę obserwował i w razie czego chyba zaleję półsyntetyk.

W zwiazku z powyższym mam pytanie czy przejście z semi synt. na full synt. może być przyczyną brania oleju przez silnik, dodaję że nie ma żadnych wycieków (lekko tylko poci się w okolicach EGR), auto nie kopci, jedyne co zauważyłem to że trochę dmucha gdy odkręcę korek wlewu oleju przy pracującym silniku.

Opublikowano

U mnie po zalaniu syntetykiem 5w40 zaczął brać trochę oleju (po ok. 3000 km na bagnecie spadek o ok. 0,5 cm) , dodaję że nie wiem czym był zalany wcześniej, sugerowałem się przebiegiem 170 tys. km (udokumentowanym), będę obserwował i w razie czego chyba zaleję półsyntetyk.

W zwiazku z powyższym mam pytanie czy przejście z semi synt. na full synt. może być przyczyną brania oleju przez silnik, dodaję że nie ma żadnych wycieków (lekko tylko poci się w okolicach EGR), auto nie kopci, jedyne co zauważyłem to że trochę dmucha gdy odkręcę korek wlewu oleju przy pracującym silniku.

polsyntetyk do silnika z turbina i do tego na pompowtryskach??? super pomysl :polew:

Opublikowano

Jest wogóle półsyntetyk do silników na pompowtryskach?>

Opublikowano

oczywiscie ze nie ma. stad pomysl ... genialny. :decayed:

Opublikowano

A co powiecie o zalaniu półsyntetykiem MOTUL 6100 Synergie+ silnika AFN?

Opublikowano

to ja dodam, że AFN 1,9 110 KM bierze mi 0,5 l oleju Midland pełny syntetyk na ok 4000 km. ciekawostką jest to że gdy przegonię motorek do 200 km/h

oleju bierze więcej. Myślę że w moim przypadku to turbina (uszczelmniacze pomału mówią dowidzenia). W przypadku brania oleju regenerowanej turbiny nie wykluczyłbym fuszerki naprawy (jak na gwarancji to polecam niech ją sprawdzą ponownie).

Pytanie konkursowe:

Ile może kosztować wymiana uszczelniaczy w turbinie?

lub zakup nowego środka turbiny (bez muszli) ?

Pozdrawia

Szycha

Opublikowano

Ja za regenerację mojej turbawki zapłaciłem 700 PLN z dwuletnią gwarancją. 1,5 roku jazdy i na razie ok. Mam 330 000 km i na 15 000 pomiędzy zmianami i nic nie dolewam. Fakt przedmuchy na korku wlewu oleju widać ale olej na bagnecie nie schodzi mi poniżej min.