MarcinKatoA4 Opublikowano 12 Maja 2015 Opublikowano 12 Maja 2015 Witam robie nowy temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na mój problem a mianowicie problem jest taki ze po wymianie termostatu silnik nagal się grzeje do 130 stopni po krótkim czasie i wogóle się nie schładza wentylator działa załącza sie. prosże bardzo o pomoc bo nie wiem co jest do zrobienia
poczekaj Opublikowano 12 Maja 2015 Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) A płyn faktycznie się gotuje? Jak nie to czujnik temperatury. Edytowane 12 Maja 2015 przez poczekaj
MarcinKatoA4 Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) płyn jest ciepły jak się silnik nagrzeje to wyskakuje komunikat po niemiecku ale w tłumaczeniu to wyłączyć silnik i sprawdzić płyn chłodniczy czy to może być wina albo zapchanej chłodnicy albo pompy wody ? Edytowane 12 Maja 2015 przez MarcinKatoA4
tomekk30 Opublikowano 12 Maja 2015 Opublikowano 12 Maja 2015 Miałem kiedyś tak w B4 1.9 tdi to mi się utraciła pompa wody (wirnik w środku) i nie miało co obracać wodą więc temperatura rosła ekspresowo. ..
MarcinKatoA4 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Opublikowano 13 Maja 2015 A pompę można wynienić bez wyniamy rozrządu czy murze razem z roządem to zrobić ?
MarcinKatoA4 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Opublikowano 13 Maja 2015 no to spróbuję to wymienić bo mechanik mnie straszył ze mogła pójść uszczelka pod głowicą jest to możliwe ?
Gość Opublikowano 21 Maja 2015 Opublikowano 21 Maja 2015 To jak się podłączę pod temat. Mam dziwny problem. Na stary termostacie opadła wskazówka i trzymała 70*. Wymieniłem termostat i jak jest zimno (tak poniżej 15*) to temperatura jest 90*, a jak ciepło to wacha się w okolicach 75*-80*. Jak zmierzyłem termometrem laserowym to jest w przewodach około 78*. Podłączenie telefonu to kompa auta też wskazuje 78*. Po zgaszeniu silnika i odpaleniu pokazuje jakiś czas ok, a później znów spada. Czy to może być wadliwy termostat??? Co sprawdzić w pierwszej kolejności???
benyA4 Opublikowano 21 Maja 2015 Opublikowano 21 Maja 2015 w pierwszej to podlaczyc vaga i sprawdzc odczyt z czujnika temperatury i odczyt z deski.
vdm Opublikowano 21 Maja 2015 Opublikowano 21 Maja 2015 Witam robie nowy temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na mój problem a mianowicie problem jest taki ze po wymianie termostatu silnik nagal się grzeje do 130 stopni po krótkim czasie i wogóle się nie schładza wentylator działa załącza sie. prosże bardzo o pomoc bo nie wiem co jest do zrobienia Siemasz, walczyłem sporo z termostatem, Sprawdź błędy w kompie to najważniejsze pod wtyczkę od sterowania termostatu podłącz miernik, w jednym pinie powinno być napięcie - podłącz do niego i do masy samochodu miernik powinno byc ~11-12V jeżeli nie ma to przy komputerze silnika (na podszybiu) masz bezpiecznik od termostatu(mniejszy głębiej schowany), możliwe że jest spalony a wtedy nie ma sterowania termostat sprawdź nowy termostat, podłącz go pod akumulator bezpośrednio do gniazda i zobacz czy i po jakim czasie się otwiera, sprawdź, ewentualnie wymień czujnik płynu chłodzącego G62, to on daje sygnał do komputera, który później steruje za pomocą masy Finalnie ja zastosowałem termostat z a4 b7 2.0TFSI, tam inżynierowie wrócili do starego typu termostatów bez żadnych sterowań elektrycznych, różni się tylko jednym wyjściem P.S. jak będziesz wymieniał/wyjmował termostat wymień zaślepkę bloku o nr 06B 103 033A koszt 21 zł w serwisie, a problemów przez nią bardzo dużo. Pozdrawiam i życzę powodzenia
Gość Opublikowano 21 Maja 2015 Opublikowano 21 Maja 2015 Czyli ten nasz termostat ma jakieś sterowanie? A, to nie jest czujnik? Opisz dokładniej tą wymianę termostatu od tfsi. On jest typowo mechaniczny? Dużo jest przerabiania?
MarcinKatoA4 Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Opublikowano 22 Maja 2015 Panowie wymieniłem pompę wody i już wszystko działa tak jak powinno dzięki wielkie za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi