Skocz do zawartości
IGNOROWANY

wymiana pompy olejowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam pytanko odnośnie mechanizmu napędzającego pompę olejową w silniku ARG(chyba to samo co ADR).... w jaki sposób pompa w ARG jest napędzana? czy możliwe że idzie tam łańcuch z napinaczem czy wałek? pytam bo mam charakterystyczny odgłos jak by z miski i nie mogę dojść co to może być ciśnienie oleju mierzyłem i jest na zimnym 4 bary przy 3500 powyzej 6

Edytowane przez Pawcio86
Opublikowano (edytowane)

Ciśnienie to sprawdż na gorącym silniku.

Edytowane przez sawul
Opublikowano

sprawdzone jest i na goracym tylko nie pamietam jakie bylo ale mechanik mowil ze jest bardzo dobre?

Opublikowano

Masz pompe napedzaną przez wałek.

Opublikowano

a jest szansa zeby byly jakies luzy na tym walku i z tamtad pochodzil odglos?

Opublikowano

Kolego, a jakie masz objawy? Co to za dźwięki? Klekot przy odpalaniu ?

Opublikowano

z okolicy miski olejowej na wolnych obrotach mam takie brzęczenie jak dam delikatnie w pedał to milknie..... dodam że nie chodzi mi tu o klekot przy odpalaniu z łańcucha rozrządu bądź klawiatury....zastanawiam się czy to nie jest jeszcze może gdzieś z tłumika baź kata ale oglądałem go jakiś czas temu i nic nie było widać

Opublikowano

U mnie też czasami coś takiego się zdarzy, tyle że przy odpalaniu zaklekocze a po dodaniu gazu cichnie. Prawdopodobnie też problem jest z pompą oleju.

Opublikowano

tylko mi chodzi nie o klekot a o odgłos bardziej rezonujący ktory jest caly czas na wolnych a po dodaniu gazu cichnie