Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BRD] tryb awaryjny po umyciu auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam taki problem ze zaraz po umyciu auta jadac prosto z myjni przy 120km/h na 5 biegu moje audi wpada w tryb awaryjny, Elektronik twierdzi ze to turbina sie zapieka ale moim zdaniem raczej nie poniewaz po wyschnieciu auta wszystko jest ok nawet jak jade duzo szybciej. Zrobil juz to 3 razy i za kazdym razem po myjni, wie ktos moze co to moze byc?

Opublikowano

Na podszybiu jest komora z elektryką.spr.jej stan/szczelność

Opublikowano
  • Autor

Na podszybiu jest komora z elektryką.spr.jej stan/szczelność

no wlasnie na podszybiu tam gdzie jest aku i bezpieczniki nie ma zadnej oslony, po umyciu tam wszedzie jest woda, z tego zo zauwazylem to duzo a4 nie ma tam tej oslony i w sumie to nie wiem czy tak ma byc czy moze tego brakuje

Opublikowano

Mam podobnie, właśnie przybieram się do ponownego montażu obudowy ECU, połączonego z jej solidnym uszczelnieniem na połączeniu z nadwoziem :naughty::hi:

Co do osłony podszybia, to nie jest ona w standardzie, trzeba było za nią dopłacić :P

Poza tym wątpię czy po jej zastosowaniu problem ustąpi :whistling:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

to milo ze nie jestem sam z takim problemem :P chyba przyjdzie mi to olac, jutro jade jeszcze do innego mechanika na kompa i zobacze co on mi powie

Opublikowano

Jak całkiem problem olejesz, to korozja elektrochemiczna przeżre kabelki albo złącza i auto może przestać jeździć :decayed:

Opublikowano
  • Autor

to musze kupic ta oslone na podszybie i zobaczyc co sie stanie, innego wyjscia nie widze

Opublikowano

Lepiej, jak zwalisz ramiona wycieraczek , plastikowe podszybie i zajrzysz do obudowy kompa :decayed:

nieszczelność jest albo na jej pokrywie, albo na połączeniu z nadwoziem.

Może być też gdzieś pęknięta, trzeba szukać :naughty:

rlbz6wxx.jpg

s9dnf3hw.jpgsaba5jcz.jpg

Na trzecim zdjęciu widać złącza na które się prawdopodobnie leje woda :decayed:

Opublikowano
  • Autor

jest to mozliwe bo jak ostatnio bylem na kompie to wyszedl blad dotyczacy przepustnicy,pedalu gazu albo komputera pokladowego. Przepustnice w zeszlym miesiacu wymienialem tak wiec odpada. Dzieki za pomoc i zdjecia, jak znajde dzisiaj troche czasu to zajrze tam

Opublikowano

Zaczął bym od przetkania kanału odplywowego. Jak stoi woda to wtedy takie szopki się robią.

Opublikowano
  • Autor

ok, tylko gdzie to jest tak mniej wiecej jak bys mogl opisac albo zdjecie wstawic, specjalnie sie na mechanice nie znam a warsztatow mam juz dosyc, widze ze tu na forum ludzie wiecej wiedzo niz niejeden mechanik. Mi w warsztacie powiedzieli ze to turbina pada

Opublikowano

Witam, miałem podobny problem, z tym, że po umyciu auta, nie chciało ono jechać :) gaz w podłogę, silnik wkręca się na obroty, a autko stoi... na tablicy mrugała kontrolka świec żarowych i ESP... Winna okazała się obudowa komputera, która okazała się nieszczelna (pękła przy jednej ze śrub mocujących). Wymiana jest trochę karkołomna, ale problem zażegnany :)

Opublikowano
  • Autor

obudowa komputera to jest ta skrzynka na podszybiu po stronie kierowcy?

Opublikowano

Yes, to jest to, co na zdjęciach wrzuconych przeze mnie, nawet kompa dobrze widać , bo góra obudowy już zdjęta :P:)

Dobre by było jak byś sprawdził zapisane błędy w kompie, to zawęzi zakres poszukiwań, nieszczelna obudowa kompa jest najbardziej podejrzana, ale może też coś być np. z okablowaniem przepływomierza :naughty:

Jak Ci po myciu przestał jechać , do zaświeciło się coś na desce rozdzielczej ?

Opublikowano

Lepiej żeby woda się nie dostawała w okolice ecu, bo jak się rozkoduje i przyjdzie to wszystko na nowo programować to... szkoda gadać. Spotkałem się z przypadkiem, że koledze w nowym samochodzie skorodowały czujki od poduszek i komp pokazywał, że wystrzelone.

Opublikowano
  • Autor

bylem dzis na kompie i wyskoczyl blad: P0229 powiedzial ze to turbina tylko nie wiem co to ma za zwiazek z umyciem auta poniewaz zrobil mi to 3 razy i za kazdym razem po myjni, zbieg okolicznosci?Dzisiaj troche go pocisnalem, nizej 2000 obrotow nie schodzilem, krecilem go na 3000, 4500 i nie wpadl w TA, jak jechalem rownym tempem 2000 obrotow przez chwile to wyczowalem takie dziwne szarpniecia

jak wpadl w tryb awaryjny to zaczely migac swiece zarowe

kocham marke Audi, wczesniej mialem passata b6 i w koncu kupilem co zawsze chcialem, kompletne wyposazenie, wersja sport, kola 18". mam go od stycznia i juz wymienilem przeplywomiez i przepustnice a teraz znowu cos. Moj wymazony samochod zaczyna mie irytowac

Opublikowano

P0229 nie ma nic wspólnego z doładowaniem silnika, to jest kod błędu dotyczący pedału gazu, czyli moje podejrzenia odnośnie szczelności obudowy kompa się potwierdzają, jak ją uszczelnisz , to będziesz miał problem z głowy :) :hi:

Opublikowano
  • Autor

rozumiem ze tam jest sterowanie pedalem gazu?

probowalem sie dostac do tej skrzynki ale mam roblem z wyciagnieciem ramiona wycieraczki, za nic nie chce wyjsc a inaczej sie do niej nie dostane

Opublikowano

Są specjalne "ściągacze" do ramion wycieraczek (poszukaj na allegro) lub młotek i wd-40 w ruch i powinno puścić ☺

Opublikowano

Do ramion w takim razie trzeba dopasować ściągacz .

Problem nie leży w zalewaniu wodą samego zespołu pedału gazu, tylko złącz wiązek elektrycznych , między innymi właśnie odpowiedzialnej za doprowadzenie sygnału z pedału gazu do komputera sterującego silnikiem , tak że wymiana samego pedału gazu raczej nie pomoże :decayed: