kawcun Opublikowano 23 Czerwca 2015 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Witam, Podczas jazdy pojawiła się żółta kontrolka na wyświetlaczu (tlumik z kropkami).Czy powinienem udać sie do serwisu czy jest to process oczyszczania dpf? Jeżeli tak to ile powinien zajać i czy kontrolka przestanie swiecić czy należy skaoswąc VAGIEM? Jestem nowym użytkownikiem forum i nowym posiadacze B7 2.0TDI więc prosze o pomoc.
robitl Opublikowano 23 Czerwca 2015 Opublikowano 23 Czerwca 2015 a nie stracił mocy? wykonywałeś procedurę wypalania filtra? nie wiem jak dokładnie w 2.0tdi ale u mojego kolegi w innej marce trzeba przejechać spory odcinek z prędkością nie mniejszą niż 120km/h żeby skutecznie przeprowadzić procedurę wypalania dpf.
kawcun Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2015 a nie stracił mocy? wykonywałeś procedurę wypalania filtra? nie wiem jak dokładnie w 2.0tdi ale u mojego kolegi w innej marce trzeba przejechać spory odcinek z prędkością nie mniejszą niż 120km/h żeby skutecznie przeprowadzić procedurę wypalania dpf. jutro jade za miasto tak z 30 km więc bedzie okazja przepalić. Zobaczymy czy informacja zniknie. Mocy na razie nie stracił. Potwierdzę jutro.
robitl Opublikowano 23 Czerwca 2015 Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) tzn żeby poprawnie przeprowadzić procedurę to trzeba przejechać około 20km z prędkością nie mniejszą niż 120km. jak nagle zwolnisz np do 60 to procedura zostanie przerwana co może się skończyć wizytą w serwisie. w układzie wydechowym musi się wytworzyć odpowiednia temperatura dzięki której możliwe będzie wypalenie filtra. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez robitl
SotoM Opublikowano 19 Lipca 2015 Opublikowano 19 Lipca 2015 jeżdżąc po mieście np 3 bieg 60km/h i 2500rpm dpf będzie się wypalał i nie ważne od stylu jazdy, coś jest uszkodzone przez co nie może powstać regeneracja dlatego wyswietliło ci komunikat... trzeba podłączyć kompa i sprawdzić...
Rekomendowane odpowiedzi