Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1.6 ADP wymiana simmeringu wału

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów forumowiczów. Nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na to pytanie więc mam nadzieję że forum rozwieje moje wątpliwości. Otóż w moim dziadostwie padła pompa wody (tutaj powinien być stek wyzwisk pod adresem mojego zawszonego bolidu ale dzisiaj mam dobry dzień to daruje sobie przekleństwa ne jego temat) która notabene wytrzymała aż 2 lata i przebieg może 30 tyś. Ponieważ ktoś mądry tak wymyślił w tym silniku że trzeba zrzucać wszystko z przodu oraz rozrząd itd to rozprułem front auta i przy okazji wymiany pompidła postanowiłem kompleksowo wymienić wszystkie paski itd żeby nie martwić się że znowu coś padnie ( chociaż znając moje auto i jego mentalność prostytutki to padnie zaraz coś nowego). Postanowiłem zmienić przy okazji simmering wału gdyż leciało z niego od długiego czasu. Wymieniając uszczelniacz w oplach robiło się dziurkę i wydłubywało stary a nowy wciskało po przesmarowaniu, tutaj simmering jest trochę mniejszy i nie wiem czy da się wymienić w ten sam sposób. Kolega mechanik obejrzał i stwierdził że muszę ściągnąć całą aluminiową osłonę razem z uszczelniaczem bo inaczej się nie da. Czy ma rację i muszę jeszcze ściągać misę, wyciągać całość i potem to wszystko łączyć uszczelkami i silikonem czy da się to bydle wyciągnąć mniej inwazyjnie? Czy któryś z kolegów wymieniał ten simmering i ma na to jakiś patent? Link do fotosa:

http://www.directupload.net/file/d/4038/58e97pqd_jpg.htm

Opublikowano

Ale to odkrecasz sroby od tej podstawki z zimeringiem i dwie od spodu chyba w misce i to ci wyłazi i miski nie trzeba zwalac.

Opublikowano (edytowane)

Aha czyli nie ma tam od wewnątrz jakiś cudów żeby na nie uważać tylko wyciągnąć całość, założyć nowy uszczelniacz i potem na silikon to złożyć normalnie?

Rzeczywiście inaczej się nie da wyciągnąć bo uszczelniacz wchodzi do wewnątrz, nie ma możliwości wydłubania go bo w obudowie jest kołnierz.

Edytowane przez Chelios
Opublikowano

Nie ma cudow odkrecasz podstawke i masz jak na dłoni wszystko.

Opublikowano

Już ogarnąłem, dzięki po raz kolejny kolego neoxpl, dzięki Tobie nie grzebałem się z wydłubywaniem bo by nic z tego nie wyszło. Simmering już wymieniony, czekam teraz na pompe i składam wszystko w całość.