Boski92 Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 Mam problem ze swoją skrzynią tiptronic a mianowicie, gdy jest silnik zimny podczas przerzucania z P na D lub R czuć szarpnięcie i jadąc 50km na godzinę jedzie na 4 biegu i ma ponad 2 tyś obrotów. Problem ustaje, gdy silnik oraz olej w skrzyni są ciepłe wtedy wszystko jest w porządku. Jak myślicie dolanie oleju lub wymiana oleju w skrzyni rozwiąże mój problem?
Joziek79 Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 Może rozwiązać ale nie musi, jednak jeśli tego nie robiłeś nigdy to jest to wskazane.
Hezen Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 Do wymiany olej i filtr. W Twoim przypadku wskazane czyszczenie sterownika hydraulicznego, a zwłaszcza diagnostyka zaworka lock-up. Jeśli się przycina to są między innymi takie objawy o jakich piszesz. Ile auto ma nalatane? Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Boski92 Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Opublikowano 26 Lipca 2015 Prawie 400 tyś. Z filtrem i olejem bym sobie poradził, ale jakiś zaworek?
Hezen Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) 400tys. więc potwierdziłeś moje przypuszczenia o zacinającym się zaworze lock-up, ten zaworek steruje sprzęgłem hydrokinetycznym w ten sposób że np. podczas wrzucania biegu na wyższy załącza tarcze Lock-UP. Sterownik hydrauliczny wygląda tak: http://img04.staticclassifieds.com/images_tablicapl/246649201_8_644x461_sterownik-hydrauliczny-automatycznej-skrzyni-biegow-vw-5hp19-czesci-_rev006.jpg Wokół są pomontowane suwaki : http://i379.photobucket.com/albums/oo238/tlillo1/DSCN1541.jpg W tym sterowniku również są gumowe tłoki i ich stan także trzeba zweryfikować, o elektrozaworach nie wspominając - ale to jest oczywiste. Ogólnie jeśli nie masz jakiejkolwiek wiedzy nie ruszałbym tego bo podczas rozbierania coś Ci wyleci i będziesz wszystkich pytał: "gdzie to było" albo "skąd to wypadło" Szukaj kogoś ogarniętego kto Ci do tego sterownika zajrzy i potrafi zdiagnozować co jest dobre a co do wymiany. Albo szukaj materiałów nt. tej skrzyni i jeśli jesteś ogarnięty to sam to zrobisz. Edytowane 26 Lipca 2015 przez Hezen
Boski92 Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Opublikowano 26 Lipca 2015 Mam zaufanego mechanika, który posiada audi A8 D2 z silnikiem 2.8 właśnie z tiptronicem i coś już przy swojej robił to pewnie ogarnął by ten temat.
Rekomendowane odpowiedzi