Asti Opublikowano 31 Października 2008 Opublikowano 31 Października 2008 Witam wszystkich. Mam taki mały problem, kupiłem niedawno audika i jest on na seryjnych alusach 16" i oponach letnich - nie mam do niego kół na zimę, a ponieważ zostały mi alusy z zimówkami od Forda pomyślałem że może tą zimę bym na nich przejeździł. Nie mam aktualnie funduszy na nowe opony ani felgi. Do tych felg od forda założyłem pierścienie centrujące i prawie wszystko pasuje idealnie. Prawie... bo problem jest ze śrubami. Mianowicie śruby do Audi mają wykończenie łba kuliste a felgi Forda mają gniazda przystosowane do śrub stożkowych. I teraz pytanie czy muszę kupić nowe śruby ze stożkiem czy mogę przykręcić te fele na śruby od Audi a gniazda w alusach forda jakoś się dopasują do kulistego łba? na forum wyczytałem że kuliste gniazda w felgach aluminiowych potrafią się dopasować do śrub stożkowych, ale czy odwrotnie też się spasują? Pomyślałem jeszcze że można by łatwo przerobić gniazda ze stożka na kule - mam klika zapasowych śrub z łbem kulistym i mógłbym na takiej śrubie a dokładnie na tej kulistej części ponacinać wzdłuż rowki i taką śrubą podskrobać trochę gniazda w felgach żeby ze stożka zrobić gniazdo kuliste. Myślicie że było by to sensowne? Tylko jeszcze nie wiem czy gniazda w felgach są jakoś specjalnie utwardzane czy maja taka samą twardość jak cała felga. Nadmieniam że wszystko oprócz gniazd w felgach forda pasuje idealnie. Więc kupić nowe śruby (stożki), wkręcić śruby kuliste i tak to zostawić, czy przerobić gniazda na kuliste i wkręcić śruby te które mam. No bo zakup nowych śrub wiązał by się również z zakupem nowych śrub zabezpieczających na stożek bo moje są kuliste.
Yelo Opublikowano 31 Października 2008 Opublikowano 31 Października 2008 Wszystko zależy jak wyglądają te alusy od Forda, mam na myśli czy zakładasz, że będziesz na nich jeździł przez kolejne sezony, czy też masz raczej w planach zakup czegoś innego. Jeżeli planujesz pokorzystać z nich dłużej, to polecałbym zakup śrub, to nie jest wielki wydatek, a rezanie felgi nie jest dobrym pomysłem. W ostateczności można próbować, ale ja bym się w coś takiego nie pakował. Na pewno nie nawiercałbym otworów do kształtu kulistego, najwyżej możesz przykręcić i później przez jakiś czas dokręcać co kilkaset kilometrów. Alus w tym czasie powinien się dopasować do kształtu śruby. Jednak zdecydowanie polecam zakup nowych śrub.
Dibo Opublikowano 31 Października 2008 Opublikowano 31 Października 2008 Kup nowe śruby, a nic nie kombinuj. Dużo nie zapłacisz a będziesz przynajmniej spokojny że masz zrobione jak należy.
Rekomendowane odpowiedzi