Rafikk1983r Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam serdecznie Mam nieciekawy problem z moją audiczją, a mianowicie, w trakcje pracy silnika słychać niepokojące dźwięki. Dodam ze auto chodzi sprawnie, chyba nie ma zastrzeżeń ale po odgłosie silnika martwię sie ze zapowiada coś złego. Dzięki z góry za jakiekolwiek rady. Filmik: https://onedrive.live.com/redir?resid=97F17E9E754EB853!659&authkey=!APbDc2YKJbNgYVI&ithint=video%2cMOV Pozdrawiam Odświeżony link do video: https://onedrive.live.com/redir?resid=97F17E9E754EB853!659&authkey=!APbDc2YKJbNgYVI&ithint=video%2cMOV Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez Rafikk1983r
PrzemoS4 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Ten dźwięk masz tylko z przodu w okolicach grila?? Sprawdzałeś na sucho czy np kręcąc ręcznie łopatami z wentylatora chłodnicy,czy klimy coś sie np nie zaciera lub nie stuka np śmigłowce o obudowę??? Może i łożysko....
SotoM Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 raczej napewno cos wpadło i smigła wentylatora o to ocierają... odpal silnik na zimno i zwróc uwage kiedy dzwiek powstanie - jednakowo jak przy włączonej klimie wentylator chłodnicy sie załącza czy nie ma on zwiazku.
Rafikk1983r Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Dźwięk jest odrazu jak tylko odpalę silnik, czasami bardziej słyszalny, czasami mniej. Zastanawiałem sie tez czy coś nie ociera, oslana na lampę ta klapka zaginęła i podejrzewam ze mogla po prostu spaść na dół ale tylko sie domyślam bo świecąc latarka jej nie dostrzegłem . Furka ma nalatane 280kk wiec jakaś awaria jest możliwa tym bardziej ze przez 5 lat nic z silnikiem nie musiałem robić oprócz rozrządu wymiana. Dlatego obawiam sie najgorszego Jest możliwości pokręcić ręcznie łopatkami wentylatora bez ściągania zderzaka, trochę nie mam na to warunków. Ale coś trzeba zrobić. Dźwięk jest tylko w okolicy grilla. Zdarzało sie ze stukanie całkowicie ucichło. dzisiaj np dwa razy stukało jak na filmiku a raz trzeba było dobrze przyłożyć ucho i sie w słuchać. Dziękuje bardzo za rady. Każda wskazówka na wagę złota. Pozdrawiam
lion Opublikowano 2 Grudnia 2016 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Dźwięk jest odrazu jak tylko odpalę silnik, czasami bardziej słyszalny, czasami mniej. Zastanawiałem sie tez czy coś nie ociera, oslana na lampę ta klapka zaginęła i podejrzewam ze mogla po prostu spaść na dół ale tylko sie domyślam bo świecąc latarka jej nie dostrzegłem . Furka ma nalatane 280kk wiec jakaś awaria jest możliwa tym bardziej ze przez 5 lat nic z silnikiem nie musiałem robić oprócz rozrządu wymiana. Dlatego obawiam sie najgorszego Jest możliwości pokręcić ręcznie łopatkami wentylatora bez ściągania zderzaka, trochę nie mam na to warunków. Ale coś trzeba zrobić. Dźwięk jest tylko w okolicy grilla. Zdarzało sie ze stukanie całkowicie ucichło. dzisiaj np dwa razy stukało jak na filmiku a raz trzeba było dobrze przyłożyć ucho i sie w słuchać. Dziękuje bardzo za rady. Każda wskazówka na wagę złota. Pozdrawiam Witam kolegów, zauważyłem wczoraj podobne stukanie w moim BLB, gluche stuki u dołu silnika po rozruchu zimego. Dwumas, łańcuszek napędu pompa/wałki wraz z napinaczami nowe. Jeżeli ktoś rozwiązał ten problem będę wdzięczny za podpowiedz. Pozdrawiam
Pawelkiwi Opublikowano 3 Grudnia 2016 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Z filmiku można wiele wróżyć. Może być dwumas jak i również rolka albo napinacz paska. Zżuć pasek osprzętu i sprawdź czy jest ten dźwięk.
carlito4247 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Witam, Miałem podobny temat... sprzęgło dwukierunkowe alternatora + napinacz paska rozwiązały problem. Pozdrawiam
piotrsob1 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Opublikowano 17 Grudnia 2016 np śmigłowce o obudowę??? Witam, Miałem podobny temat... sprzęgło dwukierunkowe alternatora + napinacz paska rozwiązały problem. Pozdrawiam I według mnie tu właśnie leży problem Na biegu jałowym dokręć kierownicę do któregoś oporu i posłuchaj czy nie pojawiają się bardziej niepokojące odgłosy
Rafikk1983r Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Klima przestała działać i hałas zniknął, po takim czasie hehe. Często trykotanie zanikało to nie robiłem nic z tym. Nowy właściciel moj znajomy właśnie odkrył ten problem, wiatrak od klimy tak straszył. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi