Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Zmiana tarcz licznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Panowie mam takie małe pytanko, a mianowicie. Chciałbym zmienić tarczę prędkościomierza na troszkę nowszą (260km/h) ja mam obecnie 220. Zaznaczam że nie chciałbym zmieniać całego licznika. Co muszę zrobić bo wiem że po wymianie samej tarczy licznik będzie przekłamywał. Czy jak bym wymienił sam prędkościomierz(razem z tą nowszą tarczą)to musze coś przeprogamowywać? Proszę o radę...

Pozdrawiam

Opublikowano

jak zmienisz cały prędkościomierz ( tarcza i silniczek) to jeszcze będziesz musiał w pamięci przerabiać (zamienić) program z tamtego licznika żeby mierzył pod nowy prędkościomierz

Opublikowano
  • Autor

A możesz mi powiedzieć co się z tym wiąże? I w jaki sposób to zrobić?

Opublikowano

co do pierwszego pytania to nie wiem o co ci chodzi (może dlatego ze jestem wstawiony a może dlatego ze nie rozumiem po prostu) a zrobić to samemu nie dasz rady ale jakiś elektronik poradzi sobie z tym bez problemu mi to robił gość co telewizory naprawia

• 3 lata później...
Opublikowano

Zamiast kombinować - wymień po prostu zegary i przestaw je VAGiem odpowiednio do swojego silnika. Instrukcja dot. kodowania zegarów jest na forum. Z tym zastrzeżeniem że jeśli masz zegary przedliftowe to i takie musisz wsadzić (jeśli nie chce ci sie przerabiać wtyczek bo jest z tym trochę zabawy).

Opublikowano

jak dobrze zrozumialem, np. kupuje inny licznik i przekladam zegary do swojego starego...potem koduje programem i jestem zadowolony tak?

Dziekuje za szybka odpowiedz :)

Opublikowano
wymień po prostu zegary i przestaw je VAGiem odpowiednio do swojego silnika. Instrukcja dot. kodowania zegarów jest na forum.
skoro uważasz, ze to takie proste-to powiedz, jak się przestawia vagiem, bo ja u siebie zmieniałem w B6 1,8T , na tarcze od S4, ale vagiem nic tam nie zrobisz,tzn nic nie skalibrujesz vagiem- no chyba, ze liczniki w B5 są jakieś nowocześniejsze...powiedz chociaż, gdzie w adaptacjach masz taką opcję kalibracji prędkościomierza:whistling:
Opublikowano

Sam osobiście jeżdżę na zegarach z benzyny-anglika i wszystko po adaptacji działa dobrze - tj. zarówno prędkościomierz jak i obrotomierz działają bez zarzutu na rozszerzonej skali z benzyniaka. Prędkoścmierz porównywałem z nawigacją, a obrotomierz z VAGiem i wszystko jest jak najbardziej OK. Chyba że tobie chodzi o coś zgoła innego, ja tylko mogę wypowiedzieć się w kwestii B5.

Oryginalnie miałem prędkościomierz wyskalowany do 220, a obrotomierz do 5 tyś. obr/min.

Na dowód fotka moich zegarów w aucie:

audi_010.jpg

jak dobrze zrozumialem, np. kupuje inny licznik i przekladam zegary do swojego starego...potem koduje programem i jestem zadowolony tak?

Dziekuje za szybka odpowiedz :)

Żeby była jasność - licznik/zegary traktujesz jako całość i nie robisz z 2 jednego, tylko montujesz inny w całości i robisz adaptację. Ja cały czas mówiłem od początku o wymianie licznika/zegarów jako całości, a nie przekładaniu tarcz z jednego do drugiego, tudzież innych "alpejskich kombinacjach".

Opublikowano

no właśnie chodzi o to, że oryginalnie tarcza wygląda tak

DSC05663.JPG - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl

a z S4 tak

DSC05637.JPG - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl

jeśli obie tarcze będą pokazywać np 100km/h w tym samym miejscu-ok, ale jeśli nie-nie dasz rady tego skalibrować vagiem-pewnie można po wejściu w pamięć, ale to na pewno nie da rady z poziomu vaga

• 3 lata później...
Opublikowano

Czy jak bym wymienił sam prędkościomierz(razem z tą nowszą tarczą)

pewnie złota łopate dostane za odkop ale co tam.

czy kolega zmieniał cały ten silniczek z tarczą??

chce coś podobnego zrobić u siebie.o ile przy obrotomierzu wystarczy chyba zmienić tylko samą tarcze to prędkościomierzem już jest problem.czy przełożenie całego silniczka wraz z tarczą do starych zegarów jest możliwe?? będzie to działać??

Opublikowano

Trzeba przerabiać wsad a nie zmieniać silniczki.

Tyczy się to obrotomierza jak i predkosciomierza.

Lepiej zmienić zegary.

Opublikowano

ehhh czyli jednak kabelkologia.