Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B8 2.0 TDI 88KW - Wysokie spalanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Posiadam A4 B8 2.0 TDI 88 KW / CHIP na ok 170 km.

Słyszałem że te silniki sporo palą ale nie jestem pewien czy aż tyle.

Autkiem byłem w Berlinie, trasa 400 km, cała na tempomacie 120 - 160 km/h bez korków i wyszło spalanie

7.3 L / 100 km

Czy te silniki rzeczywiście tak sporo palą ?

W silniku wszystko sprawne, błedów nie ma i termostat też ok.

Może chip w tych silnikach wpłyta negatywnie na spalanie ?

Edytowane przez patryk4544

Opublikowano

To normalne spalanie.

Opublikowano

To normalne spalanie.

No raczej... jak kolego myślałeś ze spali ci 5l/100 to następnym razem ustaw sobie tempomat poniżej 90km/h

Opublikowano

Albo kup Skodę 1.9tdi

Opublikowano
  • Autor

Wczesniej jeździłem E-klasą W211, auto o segment wyższe w automacie i spalanie w takiej trasie na poziomie 6.0 było normą, także

myślałem że nowoczesny diesel od AUDI poczyni pewne postępy lub będzie podobnie :)

No trudno :(

Opublikowano

Na kompie może Ci 6 wyświetlało, a rzeczywistość była inna...

Opublikowano

Golf 2 1.6 TD tez palił 5 litrów :P przez 30 lat duzego postepu nie zrobili

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi :)

Skoro wszystko okay, to byle żeby jeździł długo i bezwaryjnie :)

pozdr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mi na trasie Frankfurt-Wroclaw pali 7,9 do 8,5 z tym ze tempomat ustawiam tak zeby nie przekraczal 3 tys obr czyli tak ok 180 km/h

Opublikowano

W A4 B8 2.0 TDI pali średnio minimalnie mniej jak 3.0 TDI (wg. danych z internetu ma średnio 8-9)? Czy to prawda?

Opublikowano

Mój rekord na dystansie 150 kilometrów przy spokojnej przepisowej jeździe to 4.8l według wskazań komputera (raz nawet widziałem 4.7) i prędkości od 90 do120km/h - wielokrotnie tą samą trasę jechałem w różnych warunkach (korki, wyższe prędkości przelotowe) to wyszło max 5.5-6l - generalnie uważam że a4 b8 do 120km/h to bardzo ekonomiczne auto, powyżej 120km/h spalanie rośnie ale to chyba normalne...

Miasto-6.5-8 litrów - jak się stoi w korku 3km 1h to i do 10l dojdzie ale na u mnie to był 1 taki przypadek jak do tej pory - trasa jak pisałem wyżej w zależności od prędkości może być różnie.

Moja średnia z ostatniego 1000km według tankowań a nie komputera to 5.6 ale chyba nawet FIS tyle samo pokazuje... więc jest bardzo dobrze ze spalaniem.

Przy czym zauważyłem ze krótkie trasy do 15km to wyższe spalanie 6-6.5 litra a najmniejsze średnie spalanie uzyskujemy dopiero na większych dystansach i prędkościach do 120-130km/h

Edytowane przez RALF76

Opublikowano

Koledzy żeby zejść poniżej 4,5l na 100km wystarczy zerwać pasek i będzie jak w golfie sprzed 30 lat, czyli bez klimy, bez wspomagania. Mi wyszło średnie 4.1 ale w połowie drogi do Lublina znalazłem warsztat który niestety od ręki wymienił mi pasek i spalanie podskoczylo.

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wspomaganie chyba elektryczne jest i nie ma na to wpływu Jak Jedziesz, działa na postoju. Klime można wyłączyć, jedynie alternator bierze na elektryke ale widać nie DuZo skoro jejechales i dojechałes na aku

Opublikowano

moim zdaniem dosc duzo spalił, moje a4 przy takiej jezdzie jak Twoja nigdy nie przekroczyło 6,5 (ostatnio z wczasow - cztery osoby plus pełny bagaznik), a mam 19 rotory i 255 szerokie kapcie co tez ma wpływ.... sadze, ze to kwestia chipa ktory jest u Ciebie..... nie jest to program ECO tylko performance ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy żeby zejść poniżej 4,5l na 100km wystarczy zerwać pasek i będzie jak w golfie sprzed 30 lat, czyli bez klimy, bez wspomagania. Mi wyszło średnie 4.1 ale w połowie drogi do Lublina znalazłem warsztat który niestety od ręki wymienił mi pasek i spalanie podskoczylo.

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

:banan: