Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szarpie/drży podczas hamowania o co chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Mam problem z hamulcami w sumie od samego początku, jedyne co wiem to to że auto troszkę stało nie używane na początku miało bardzo słabe hamulce teraz juz jest znacznie lepiej.

Ale przejde do rzeczy :
Podczas hamownia w sumie z każdej prędkości czuć ze całym samochodem drży/szarpie. Czy wiecie co może być problemem?

- dolne i górne wahacze oraz końcówki drążków wymieniłem
- zbieżność do ustawienia ale na starym zawieszeniu tez tak było z tymi hamulcami
- tarcze hamulcowe zostały delikatnie przetoczone, na tokarce było sprawdzane czy są krzywe ale nie uciekały w żadną stronę więc stwierdzam że są proste, po czym troszeczkę mniej szarpię i drży

- pedał hamulca hmm od początku nie był jaki mega twardy powiedziałbym że jest taki średni ale luźno nie lata.

Czy spotkał sie ktoś z Was z takim problemem? I wie co należy zrobić zeby sie go pozbyć? Dodam że im.większa prędkość tym mocniej szarpie/drży.

Edytowane przez Degnerix

Opublikowano

- tarcze hamulcowe zostały delikatnie przetoczone, na tokarce było sprawdzane czy są krzywe ale nie uciekały w żadną stronę więc stwierdzam że są proste, po czym troszeczkę mniej szarpię i drży

chyba tu masz odpowiedź. Na tokarce jest niby OK ale pod obciążeniem któraś z tarcz ma bicie.

Opublikowano
  • Autor

dzięki, chyba jest to wina lewej tarczy, podczas mocnego hamowania sciagneło właśnie na lewą strone. Chociaż juz i tak jest lepiej iz było każdy kilometr pokonany = mniejsze szarpanie.

Opublikowano

To że ściąga to nie wina tarczy tylko tego że:

1 Może mocniej łapać jedna strona niż druga. (zacisk)

2 Mogła być nie równa nawierzchnia i delikatnie ściąga w jedną stronę

3 Zużyte zawieszenie np. amory z jednej bardziej.

Drżenie podczas hamowania to zazwyczaj jest tarcza ewentualnie piasta lub piasta i łożysko a tu wystarczy naprawdę kilka setek odchyłu od normy i będziesz miał drgania

Opublikowano

jeszcze sprawdź czy nie masz zapieczonych prowadnic u mnie one sprawiały drżenie

Opublikowano
  • Autor

chodzi Ci o ten cały tłoczek itp ?

Opublikowano

Tak musisz sprawdzić stan zacisków. Moje poorzedni właściciel przesmarował miedziakiem, który zasech na tłoczku czego efektem jest szarpanie.

Opublikowano
  • Autor

Okej, znalazłem juz chyba przyczyne. Tarcza od stront kierowcy strasznie trze o klocek jedynie ma kawaleczek miejsa w którym jest cisza.

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Degnerix

Opublikowano

Tarcza trze o tarcze ??? jaką tarcze?

Edytowane przez Robero321

Opublikowano

Degnerix tez miałem taki problem tylko ze w druga stronę im więcej km tym gorzej biło i z im większej prędkości tym bardziej :facepalm: wymieniłem tarcze na atm mikoda gt i zrobiłem reparaturke jednego zacisku bo tłoczek był w koszmarnej kondycji(rdza) i jest spokój a hamowanie miażdży zęby o keire :decayed: a i nie smaruje się tłoczka miedzią tylko silikonem w sprayu (konserwuje gumę) :wink: powodzenia

Opublikowano
  • Autor

Tarcza trze o tarcze ??? jaką tarcze?

poprawione :) jakie tarcze polecacie ? i Czy klocki tez powinienem wymienic ?

Opublikowano

Lrzetaczac sie powinno na piascie maszynką na tokarce niekiedy nke przynosi efektu sam tak mialem zmien tarcze klocki i bedzie Ok

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Zmienie tarcze i klocki i zobacze co to bedzie. Jakie klocki i tarcze polecacie?

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Przyczyną były tylne tarcze i prowadnice, teraz śmiga tak jak trzeba :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

tarcze zimermann + klocki ferodo

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdź bicie piasty..