Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z odpaleniem - dusi się i gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, potrzebuję Waszej pomocy.

Problem dotyczy mojej A4 1.8 ADR - 98 rok. prod. z instalacją gazową (sekwencja).

Po dłuższym postoju (tzn jak silnik jest zimny) mam bardzo duży problem z odpaleniem - auto w ogóle nie chce wyjść na obroty, dusi się i gaśnie po 1, 2, czasami 3 sekundach od odpalenia - przy tym praktycznie nie reaguje na pedał gazu. I teraz tak: jeżeli na zewnątrz jest w miarę ciepło, to za drugim podejściem auto odpala bez problemu, po uruchomieniu silnika wchodzi na chwilę na 1100 obr/min (włącza się ssanie), potem schodzi na 900 obrotów i jest wszystko OK - jedzie bez problemów. Ale jeżeli na zewnątrz jest chłodniej (poniżej 10 stopni) to takich prób odpalenia muszę wykonać ok trzech, czterech i dopiero wtedy auto zaczyna się zachowywać normalnie. Dodam jeszcze, że jak już się uda go odpalić, to potem już jeździ bardzo ładnie i jedyne co mu dolega, to mocno falujące obroty na biegu jałowym (zwłaszcza na gazie, po przełączeniu na benzynę obroty się uspokajają). Po odpaleniu nie zaobserwowałem jakiegoś specjalnego dymienia z układu wydechowego.

Z problemem tym byłem u gazownika, gdyż podejrzewałem, że to instalacja gazowa może coś mieszać, ale teraz tego żałuję. Wymienił mi reduktor, zainkasował $$, a problem pozostał w żaden sposób niezmieniony. :/

Pomóżcie proszę gdzie szukać przyczyny, bo boję się, że za chwilę już zupełnie go nie odpalę (ma się ochładzać na zewnątrz), a nie mam możliwości podpięcia się pod Vaga.

Opublikowano

gdyż podejrzewałem, że to instalacja gazowa może coś mieszać,
Jeżeli takie problemy miałeś także na benzynie, to gaz nie miał z tym nic wspólnego. Kiedy wymieniałeś świece, kable i cewki? Te części nie mają wieczystej gwarancji! Falowanie obrotów zwykle jest objawem usterki silniczka krokowego, ale on z kolei potrzebuje prawidłowych odczytów sondy lambda i temperatury silnika. Takie same objawy może powodować nieszczelność w dolocie (lewe powietrze). Najlepiej podepnij do kompa i sprawdź błędy, bo o wróżki tu trudno...
Opublikowano
  • Autor

gdyż podejrzewałem, że to instalacja gazowa może coś mieszać,

Jeżeli takie problemy miałeś także na benzynie, to gaz nie miał z tym nic wspólnego. Kiedy wymieniałeś świece, kable i cewki? Te części nie mają wieczystej gwarancji! Falowanie obrotów zwykle jest objawem usterki silniczka krokowego, ale on z kolei potrzebuje prawidłowych odczytów sondy lambda i temperatury silnika. Takie same objawy może powodować nieszczelność w dolocie (lewe powietrze). Najlepiej podepnij do kompa i sprawdź błędy, bo o wróżki tu trudno...

Świece i kable nowe (NGK), cewka niewymieniana - jest jakiś sposób na jej sprawdzenie, czy tylko podmiana? Przypomniało mi się jeszcze, że jakieś 2 miesiące temu mechanik mi powiedział, że będę niedługo miał aku do wymiany, bo już ma "niski poziom sprawności" - Centra Futura 53Ah 540A - ma już 5 lat. Czy jest możliwe, że to ma związek z moim problemem? Cały czas dziwne jest dla mnie to, że jest to problem jedynie z odpalaniem - w trakcie jazdy jest wszystko OK, jedynie to falowanie obrotów...

Opublikowano

Aku jeśli dobrze kręci i ma dobre ładowanie to nie jego wina. Obstawiam nieszczelność reduktora gazu. Ten puszcza gaz do układu i podczas palenia np. po nocy jest gaz w układzie do tego pali na pb. Układ jest zalany i ciężko pali. Tak było kiedyś u mnie w ADR. Winny był puszczający reduktor. To jego sprawdź w pierwszej kolejności.

Opublikowano
  • Autor

Obstawiam nieszczelność reduktora gazu. Ten puszcza gaz do układu i podczas palenia np. po nocy jest gaz w układzie do tego pali na pb. Układ jest zalany i ciężko pali. Tak było kiedyś u mnie w ADR. Winny był puszczający reduktor. To jego sprawdź w pierwszej kolejności.

Jacku, tak jak napisałem w pierwszym poście - reduktor gazu wymieniony na nowy (nie regenerowany!) i niestety sytuacja bez zmian :/

Opublikowano

Może po prostu objawy mnie zmyliły. Zrób następujący test. Zakręć butlę z gazem , dodatkowo zdejmij wąż który idzie do wtrysków gazu. Tak zostaw samochód do drugiego dnia. Jeśli zapali od strzału to będzie wiadomo że winny gaz i nieszczelność układu. Test nie zaszkodzi a może pomóc.

Opublikowano
  • Autor

Może po prostu objawy mnie zmyliły. Zrób następujący test. Zakręć butlę z gazem , dodatkowo zdejmij wąż który idzie do wtrysków gazu. Tak zostaw samochód do drugiego dnia. Jeśli zapali od strzału to będzie wiadomo że winny gaz i nieszczelność układu. Test nie zaszkodzi a może pomóc.

No pewnie, że nie zaszkodzi, a strasznie bym już chciał się dowiedzieć co jest grane i to naprawić. Wąż zdjąć przy reduktorze, czy w jakimś innym miejscu?

Dodatkowo zaobserwowałem jeszcze, że jak zostawię auto na noc w garażu, to rano odpala w miarę dobrze - tzn. z problemem, ale w sumie zawsze już za drugim razem. A jak auto stoi w nocy na zewnątrz, to rano jest masakra - ze cztery próby odpalenia...

OK, test zrobiony.Zakręcony zawór przy butli, zdjęty wąż przy reduktorze, gaz "wyjechany" z przewodów aż do samoczynnego przerzucenia się na benzynę i zasygnalizowania przez centralkę braku gazu. Tak zostawione auto na noc i rano znów to samo - odpalił, ale nie był w stanie wyjść na obroty, dusiło go w zakresie 500 do 200 obr/min. Przegazowywanie nic nie zmieniło. Wyłączyłem silnik, uruchomiłem go ponownie i za drugim razem było już wszystko OK - złapał na chwilę 1100 obr/min (ssanie), potem się obniżyły do 900 i tak już pozostało.

Reasumując - z testu wynika, że instalacja gazowa jest OK.

No i tu się pojawia pytanie - co dalej? Z dodatkowych informacji: problem na 100% (przetestowałem) pojawia się jedynie przy niskich temperaturach na zewnątrz. Jeżeli auto stoi w garażu - problem nie występuje! Gaziarz kazał mi przejechać jakieś 100 km na benzynie - że może "mapy benzynowe się rozjechały" - czy jest to możliwe i czy przejechanie tych 100 km na benzynie rzeczywiście może je przywrócić do stanu prawidłowego? A może macie jeszcze jakieś inne pomysły?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kolego rozwiazales problem?

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

pompa paliwa, dodatkow sprawdz układ paliwowy, - regulator cisnienia, filtr paliwa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Koledzy, dopiero 2 dni temu udało się ostatecznie rozwiązać problem - przyczyną okazała się nieszczelność w układzie dolotowym. Pęknięty był przewód pod kolektorem, w bardzo trudno dostępnym miejscu - dlatego nikt wcześniej tego nie zauważył. Lewe, zimne powietrze powodowało złe nastawy przepustnicy przy odpalaniu za pierwszym razem, a przy odpalaniu powtórnym ta już zdążyła się odpowiednio ustawić (biorąc poprawkę na "lewe powietrze").

Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc i porady!

Temat można zamknąć.