Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BFB] urwany łańcuch rozrządu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! :)

Szwagier kupił jakieś lewe 1.8T... na początku zaraz po zakupie padła pompa oleju to w ramach "gwarancji" ją wymienili i było spoko przez 3000km... na krzyżówce zgasł i nie odpalił... kupił nowe aku bo stare sobie od tak padło, włożył i kręci a tu kręci jakby nie mógł i nie pali...

No więc holowanie do domu i sprawdzam rozrząd ale jest na znakach to wyciągam świece i kluczem kręce silnikiem ale mi staje... to w drugą stronę... coś strzela z tyłu rozrządu więc ściągam pokrywę zaworów a tu tragedia :facepalm: rozleciał się całkowicie napinacz i strzelił łańcuch...

Moje pytania:

1. Czy zestaw FEBI 45005 będzie pasował do silnika BFB? http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3317301631351-FE45005-rozrzad-kpl-%20lancuch--elementy,scr_dItems.html lub http://www.auto-onderdelen24.nl/febi-bilstein/7643569

2. Czy jest sens składać rozrząd bo obawiam się czy głowica przeżyła :kwasny:

Moje rozmyślanie: rozrusznik kręcił ale ledwo co i nie było żadnego strzału przy kręceniu więc ja bym założył nowy zestaw i odpalił a może się uda :naughty:

Jakieś sugestie?

https://www.youtube.com/watch?v=SLEIL8eoDy0

Edytowane przez h4cker

Opublikowano

Ja raczej sadze ze zawory dostaly,jezeli nie to idz zagraj w lotka bo masz super farta,sciagnij glowice i obejrzyj zawory,ale najpierw sprawdz kompresje na cylindrach ,bo jak beda krzywe to nie utrzymaja kompresji,i bedzie wiadomo na poczatek co robic

Edytowane przez szakal222

Opublikowano
  • Autor

Ja raczej sadze ze zawory dostaly,jezeli nie to idz zagraj w lotka bo masz super farta,sciagnij glowice i obejrzyj zawory,ale najpierw sprawdz kompresje na cylindrach ,bo jak beda krzywe to nie utrzymaja kompresji,i bedzie wiadomo na poczatek co robic

No ale jak mam sprawdzić kompresje skoro łańcuch zerwany i nie mogę zrobić pełnego obrotu silnikiem... :kwasny: do momentu w którym się blokuje czuć, że jest kompresja ;)

A jakies podpowiedzi w sprawie napinacza czy będzie pasował?

Opublikowano

a tu tragedia :facepalm: rozleciał się całkowicie napinacz

jak sie rozlecial?

slizg wypadl? byl polamany?

Edytowane przez KubaMpakiet

Opublikowano
  • Autor

a tu tragedia :facepalm: rozleciał się całkowicie napinacz

jak sie rozlecial?

slizg wypadl? byl polamany?

Był połamany i trochę było na kole zębatym a resztę normalnie wyciągnąłem bo łańcuch jest rozerwany...

Opublikowano

Glowica do roboty na bank

Opublikowano

No musialbys to spiac zeby chulalo i sprawdzic

Opublikowano
  • Autor

Byłem w serwisie Audi i sprawa wygląda następująco:

058 198 025 A -- 41.32€ FE23548 -- 24€

058 109 229 B -- 87,18€ FE25362 -- 37€

058 109 088 K -- 676.39€ FE37119 -- 367€

058 198 217 -- 12,83€ FE32294 -- 8€

Razem: 817.72€ 2x FE38238 -- 9€

Razem: 454€

Porównując ceny z IC PL to w NL wychodzi dużo taniej :wink:

Jutro ściągam wałek ssący i zobaczę ile się da czy zawory przeżyły czy nie :kwasny:

Opublikowano

Zawory dostaly. Mialem podobny przypadek w AWT. To co się teraz stało jest następstwem zatartej pompy oleju.

Opublikowano

Kwestia jeszcze tlokow ,czy ktorys nie pekl

Opublikowano

Auto kupione w NL?

Opublikowano

Raczej nie. Autor napisał że bylo to na skrzyżowaniu. ..

Opublikowano
  • Autor

Zdjąłem wałek ssący i uderzałem przez drewno w szklanki i każdy zawór się odezwał więc teoretycznie nie są skrzywione ;) potem zrobiłem drugi test czyli zaczęliśmy kręcić motorem i słuchaliśmy czy się ciśnienie odezwie na ssącej stronie i też cisza :) dzisiaj zamówione części i po niedzieli składanie a może się uda :)

Tak myślałem, że ten napinacz się rozpadł przez pompę olejową i brakiem smarowania...

Auto kupione i używane w Holandii.

Z jaką siłą Nm trzeba dokręcać stopy wałków rozrządu?

Opublikowano

10 - 15 Nm ale nie dam sobie reki uciąć.

Powiadomiłeś sprzedającego o tej usterce?

Tez patrze za jakimiś autem benzynowym aby poruszać sie "normalnie" po nl ale nie ma nic ciekawego. A jak juz jest to kwota zaporowa... A na trupa trafić to nie problem.

Opublikowano

Ten silnik jest kolizyjny, masz skrzywione zawory ssace a co za tym idzie rownież prowadnice.

wsio do remontu.

Opublikowano

h4cker, jak chcesz to mogę pokazać Ci jak wygląda głowica po takiej przygodzie :)

Opublikowano

mam glowicę z bfb jak coś

Opublikowano
  • Autor

Kurka siwa sami pesymiści :P

10 - 15 Nm ale nie dam sobie reki uciąć.

Powiadomiłeś sprzedającego o tej usterce?

Tez patrze za jakimiś autem benzynowym aby poruszać sie "normalnie" po nl ale nie ma nic ciekawego. A jak juz jest to kwota zaporowa... A na trupa trafić to nie problem.

To jest chory kraj... w pewnym sensie mają monopol na ceny i trzeba się dobrze targować żeby coś ugrać :naughty:

Z chęcią przyjmę wszystkie informacje o znakach jak poskładać wałki do kupy i z jaką siłą to wszystko poskręcać bo uszczelniacze na wałkach też będę zmieniał :)

Opublikowano

I jak tam, silnik już wymieniłeś czy dalej się łudzisz, że głowica cała? :)

Opublikowano
  • Autor

I jak tam, silnik już wymieniłeś czy dalej się łudzisz, że głowica cała? :)

Czekam na części... mają być dopiero 2-go listopada... i wtedy się okaże czy głowica cała czy nie :P