Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ADR] Czerwona kontrolka oleju :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli miałbyś uszkodzoną pompę to na pewno nie zgaśnie ci samochód. Mi jak siadła pompa to poniosłem wydatek w sumie 600 zł ( 250 zł nowa pompa plus wymiana oleju i filtra i wymiana pompy wraz z czyszczeniem miski olejowej)

Opublikowano

Owszem, zgaśnie :D Ale wtedy będzie już silnik zatarty.

Z czerwoną kontrolką oleju nie ma żartów, bo jeżeli ciśnienie oleju jest zbyt słabe to można po prostu zatrzeć silnik, a to chyba wiadomo co oznacza. Zmień mechanika na takiego który zrobi porządną diagnozę i ustali przyczynę włączania się tej kontrolki, bo to co piszesz ewidentnie na pompę oleju wskazuje.

Opublikowano

Jednak nie czujnik ani nie pompa bo pompa jest jakby w przedniej części samochodu a wyciek jest pod zbiornikiem płynu do chłodnicy. Ponoć coś pękło na łączeniu takich dwóch gumowych węży które idą do chłodniczki oleju i one są na oringach i może z tymi oringami coś trzeba robić. Mechanik nie podjął się roboty, trzeba szukać dalej ... Pozdro

wymien oring na chłodniczki oleju koszt ok 5-10 zł nie jest to bardzo skomplikowane w moim przypadku wyciek w tym miejscu był dość spory

Opublikowano

I co się okazało co było przyczyną tej kontrolki?

Opublikowano
  • Autor

Jestem na wyjeździe, jak wrócę w lutym to prowadzę do mechanika i napiszę co i jak.

PS Jak to tylko uszczelki, to olej i tak spuszczać trzeba. Czy mogę zalać potem ten spuszczony bo olej ma jakieś 2 miesiące??

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam, trochę czasu upłynęło, lata temu temat zakładany. Mam podobny problem, a wiec jak silnik osiągnie temperaturę to zapala się kontrolka przy wolnej jeździe jak dodam gazu kontrolka gaśnie na jakiś czas. Ostatnio miałem wyciek oleju z miski i była naprawiana, przy okazji czyszczony smok. Powiem ze na początku jazdy nie zapalała się po przejechaniu ileś tam kilometrów problem z kontrolka powrócił. Wiec wina może być w pompie oleju ? Sprawdzałem ciśnienie i mowili ze prawidłowe tylko ich pytam, czy na rozgrzanym silniku sprawdzali? A oni ze nie na rozgrzanym bo by się poparzyli bo tam trzeba ręka trzymać :) 

Możliwe ze sprawdzę ciśnienie oleju u innego mechanika. 

Opublikowano

Powiem ze w smoku było takie coś, ale jakoś mi się nie chce wierzyć ze taki syf miałem, a uszczelka jest wkładana do miski oleju auto z 98 roku 1.8 ADR 125km 

4DCF104D-C980-4191-9BC2-3619EA77C6D1.jpeg

Opublikowano
3 godziny temu, Cichy126 napisał:

Witam, trochę czasu upłynęło, lata temu temat zakładany. Mam podobny problem, a wiec jak silnik osiągnie temperaturę to zapala się kontrolka przy wolnej jeździe jak dodam gazu kontrolka gaśnie na jakiś czas. Ostatnio miałem wyciek oleju z miski i była naprawiana, przy okazji czyszczony smok. Powiem ze na początku jazdy nie zapalała się po przejechaniu ileś tam kilometrów problem z kontrolka powrócił. Wiec wina może być w pompie oleju ? Sprawdzałem ciśnienie i mowili ze prawidłowe tylko ich pytam, czy na rozgrzanym silniku sprawdzali? A oni ze nie na rozgrzanym bo by się poparzyli bo tam trzeba ręka trzymać :) 

Możliwe ze sprawdzę ciśnienie oleju u innego mechanika. 

W moim przypadku pompa oleju powoli nie wyrabiała  i przy niższych obrotach  było słychać po rozgrzaniu łańcuch napinacza  a jak był przyduszony np przy zjeżdzaniu na wysokim biegu to kontrolka się zaświecała. Po wymianie git

Opublikowano

Dodałem tę wypowiedź w odpowiednim dziale, ale chce uzyskać informacji jak najszybciej więc dodałem też tutaj. Mam wyciek płynu chłodniczego i zlokalizowałem problem. Jest to przewód od chłodnicy z prawej strony czyli od strony kierowcy. Jak się taki przewód nazywa i ile może kosztować. Dodam zdjęcie pomocne.

IMG_2893.JPG

Edytowane przez Cichy126

Opublikowano

Każda z części ma swój numer OEM. co zresztą widać nawet tutaj.
Zrób sobie zdjęcie, wpisz w Google i odpowiedź będzie szybciej niżeli ktoś znajdzie w Etce

Opublikowano
22 godziny temu, GreGoriO napisał:

Każda z części ma swój numer OEM. co zresztą widać nawet tutaj.
Zrób sobie zdjęcie, wpisz w Google i odpowiedź będzie szybciej niżeli ktoś znajdzie w Etce

Sprawdzalem według numerów i nie mogłem znaleść, a zależało mi na czasie . Lecz dotarłem do tej części i już wszystko wiem. Spoko dzięki :)