Emejcz Opublikowano 24 Listopada 2015 Opublikowano 24 Listopada 2015 Mam pytanie do osób zorientowanych. Jak kupiłem auto od prywatnego to muszę płacić skarbówce te 2% podatku tak? Jaką mam sobie przyjąć wartość do obliczenia kwoty podatku? W ogóle nie zapłaciłem tego przy kupnie poprzedniego auta, bo nie wiedziałem o tym i nikt mnie do tej pory nie poinformował o takowej potrzebie...
quadral20004 Opublikowano 24 Listopada 2015 Opublikowano 24 Listopada 2015 musisz zaplacic.jesli auto nie jest po szkodzie calkowictej to podatek bedzie naliczany od sredniej rynkowej
szakal222 Opublikowano 24 Listopada 2015 Opublikowano 24 Listopada 2015 Ja tez z tym dlugo zwlekalem ,jezeli auto przy kupnie ma jakies uszkodzenia to je podajesz i koszta napraw i troche z podatku odlicza ,teraz musisz napisac do nich pismo z wyjasnieniem ze cos tam ,jakas dobra bajke ,o umorzenie odsetek ,duzo tego nie bedzie. Ale zawsze moze rozpatrza
Emejcz Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Opublikowano 24 Listopada 2015 A nie jest tak, że podaje swoją wartość i ona może się różnic do 33% od rynkowej?
szakal222 Opublikowano 24 Listopada 2015 Opublikowano 24 Listopada 2015 Nie bo maja swoje ceniki tylko uszkodzeniami mozesz obnizyc np,uszkodzone turbo,silnik czy blacharka
zybi81 Opublikowano 24 Listopada 2015 Opublikowano 24 Listopada 2015 2% od wartości auta chyba że masz fakturę. BTW jeśli masz możliwość to przepisz umowę kupna jeszcze raz żebyś nie musiał wymyślać dlaczego nie zrobiłeś tego w terminie.
Fido Opublikowano 24 Listopada 2015 Opublikowano 24 Listopada 2015 Jak kupiłem auto od prywatnego to muszę płacić skarbówce te 2% podatku tak? Tak. W ogóle nie zapłaciłem tego przy kupnie poprzedniego auta, bo nie wiedziałem o tym i nikt mnie do tej pory nie poinformował o takowej potrzebie... Gdyby nie było zapłacone to w życiu byś nie przerejestrował auta. To tak samo ważny dokument podczas rejestracji jak dowód rejestracyjny czy książka pojazdu.
Emejcz Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Rejestracja nie ma nic do rzeczy. Obecne już przerejestrowałem i nikt nie pytał o podatek, jakby pytali to byłoby dobrze, bo bym zapłacił od razu. Za starego już się powinno przedawnić, a za tego muszę złożyć czynny żal... Edytowane 24 Listopada 2015 przez Emejcz
Fido Opublikowano 24 Listopada 2015 Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Bo pewnie sprzedający opłacił ( jest takamożliwośc lub był z tego zwolniony). Popatrz sobie na dokumenty,musi być adnotacja, chyba że wystawił fakturę itd. Nie da się przerejestrować auta o wartości powyżej 1000 zł bez zapłaconego podatku. Nie wieżysz to zadzwoń do wydziału komunikacji. Ewentualnie przeczytaj to http://www.motofakty.pl/artykul/przerejestrowanie-auta.html Dopiszę jeszcze. Jeśli faktycznie nikt nie pytał cię o zapłacony podatek to i tak nie zwalnia cię od jego niepłacenia. Powinieneś to zrobić jak najszybciej. Będzie mniejsza kara i odsetki za każdy dzień zwłoki. Ile kary ??? To już zależy od humoru urzędasa w skarbówce. Edytowane 24 Listopada 2015 przez Fido
Emejcz Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Opublikowano 24 Listopada 2015 Zadzwonie do wydziału komunikacji z ciekawości, ale jestem prawie pewien, że nie sprawdzają tego. Fajnie jakbym się mylił. W tym artykule nie jest napisane, że aby zarejestrować auto trzeba opłacić podatek. Dodam tylko, że artykuły z neta są często mało wiarygodne. Przykład z dzisiaj, w jendym napisali, że jak jestem w 1 grupie podatkowej i chcę uniknąć płacenia podatku od darowizny w wysokości do 9 tys. zł z groszami to muszę to złosić w ciągu 6 miesięcy od daty darowizny - bzdura, wcale tak nie jest, dowiadywałem się w urzędach i zgodnie mówią, że zgłaszać nie trzeba. Wiem już co zrobić z obecnym autem aby uniknąc kary - o ile skarbówka jeszcze o tym nie wie. Nie wiem jeszcze co ze starym...
Fido Opublikowano 24 Listopada 2015 Opublikowano 24 Listopada 2015 Nie wiem jak u ciebie funkcionuje wydział komunikacji. Mi za każdym razem kazali przedstawić kwitek ze skarbówki.
Emejcz Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Opublikowano 24 Listopada 2015 No właśnie mój kumpel też tak mówi, że mu zawsze kazali... ale u mnie nie.
Rekomendowane odpowiedzi