Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pasek/pompa piszczy przy max skręcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam problem z piszczącym paskiem lub pompą przy maksymalnym skręcie kół.

Gdy silnik jest zimny to jest w porządku, ale gdy się zagrzeje to piszczy.

Dzwięk dochodzi z okolic pompy wspomagania.

Gdy skręcę kierą na maksa w jedną lub w drugą stronę to kierownica przez chwile jest tak jakby "przytrzymywana" a potem ją odbija.

Jak sprzęgiełko jednokierunkowe jest uszkodzone to mogą być takie objawy czy jednak pasek lub pompa do wymiany?

Jeśli ktoś miał podobny problem to prosiłbym o pomoc.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Hezen
Opublikowano

skręć max kołami i gdy piszczy druga osoba niech poleje pasek wodą, jesli przestanie piszczeć tzn ze masz problem z napinaczem i paskiem.

Opublikowano

Dzisiaj odebrałem auto od mechanika który wymienił mi rozrząd, pompe wody oraz pasek wieloklinowy.

Lałem na pasek wode ale dalej piszczało :/

Dałem du*y bo zapomniałem mechanikowi powiedzieć że przy max skręcie piszczy dopiero po rozgrzaniu.

Łukasz powiedz mi czy wymiana pompy wspomagania oraz napinacza da rade zrobić bez sciągania przodu?

Na wiosne się tym muszę zająć bo hajsu brakło na reszte a rozrząd musiałem koniecznie dać do zrobienia, bo najechałem na nim ponad 65k km.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Oczywiscie ze nie trzeba sciagac przodu, do pompy jest dobre dojście z kanału, z tego co pamietam napinacz w AFN tez wyciaga sie bez zdejmowania przodu. Co do pompy jesli chcesz zapomniec raz na zawsze o pompie to kup ja nową, pare razy wsadzałem używki i po jakims czasie problem wracał chyba ze miał bys pewność ze pompa jest po małym przebiegu ale o taką trudno na szrotach.