Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zatarty AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chodzi o naprawę.

Turbo powinno dostać najlepszy olej zeby szybko nie zdechło.

Róbta co chceta ja już do swojego starego silnika w życiu nie wleje słabej oliwy :decayed:

Opublikowano

A jak się boisz to zalej go Motulem 10W/40 albo Valvolinem zrób 10kkm i na następną wymianę zalej full syntetykiem.

Po co ma lać jeszcze raz taki olej jak dawał przez cały czas???

Czytacie czasem cały wątek czy tylko ostatnie 2 posty???

Kolega jak bedzie mu zależało to poczyta i bedzie wiedział co ma lać....

Zobacz czyj był drugi post w tym wątku, a uzyskasz odpowiedź.

Mam wrażenie, że Ty przyjacielu przeczytałeś ostatnie 3 posty i nic więcej.

Czy nalejesz mu syntetyk czy półsyntetyk nie ma różnicy i tak nie wiesz jak był ten silnik wcześniej użytkowany, możesz go zalać 5W, a i tak może się coś posypać bo nie wiesz jak go traktował poprzedni właściciel. Tak w ogóle to masz cały silnik z osprzętem czy bez?

Opublikowano

Skoro czytasz to dlaczego radzisz koledze a zeby z oleju którym zalewal wcześnie przeszedł na ten sam olej a nast zrobił płukanke i dał full...

Nie lepiej od razu dać płukankę i full....????

Takie masło maślane...

Masz racje ze nie zawsze wiemy co działo sie z silnikiem wczesniej,jak ktoś dbał o niego ale nie oznacza to ze w momencie kiedy wpadnie w nasze rece to mamy lać co popadnie,olej jest po to by smarować a nie naprawiać silniki wiec jest wazny w każdym przebiegu....

Opublikowano
  • Autor

A jak się boisz to zalej go Motulem 10W/40 albo Valvolinem zrób 10kkm i na następną wymianę zalej full syntetykiem.

Po co ma lać jeszcze raz taki olej jak dawał przez cały czas???

Czytacie czasem cały wątek czy tylko ostatnie 2 posty???

Kolega jak bedzie mu zależało to poczyta i bedzie wiedział co ma lać....

Zobacz czyj był drugi post w tym wątku, a uzyskasz odpowiedź.

Mam wrażenie, że Ty przyjacielu przeczytałeś ostatnie 3 posty i nic więcej.

Czy nalejesz mu syntetyk czy półsyntetyk nie ma różnicy i tak nie wiesz jak był ten silnik wcześniej użytkowany, możesz go zalać 5W, a i tak może się coś posypać bo nie wiesz jak go traktował poprzedni właściciel. Tak w ogóle to masz cały silnik z osprzętem czy bez?

Mam goły słupek. Osprzęt będzie przekładany z mojego. Co do oleju, to na pierwszy raz zaleję go Motulem 10W40, a po pojeżdżeniu trochę zmienię mu na x-cess 5W40. To chyba dobre rozwiązanie?

Opublikowano

Ja też bym tak zrobił, miałem kiedyś Motula 10W/40 w ASVce i uważam, że to jest bardzo dobry olej o ile nie najlepszy z serii 10W.

Opublikowano

Po ...uj cudujecie ? :facepalm:

wlej od razu Xcessa.

Opublikowano

Po ...uj cudujecie ? :facepalm:

wlej od razu Xcessa.

Dokładnie lej od razu X-cessa nic ci się nie rozszczelni to kolejny mit powielany po różnych forach.

Opublikowano

Ja tam dopóki nie ujrze na zegarach temp. 90 stopni płynu chłodzącego i 70 oleju to zmieniam biegi do 2000 tys.

Wkurwiaj.. jazda to jest i duzo mnie łyka na trasie bo max moge jechać 100 km z takimi obrotami na 5. Gdy już rozgrzeje autko to tych wszystkich co mnie wzieli to biore i znikam jak w DeLorean :kox:

ps. trasa to 140km w jedno strone prędkosć to 140-160 wiec wszystkich dogonie prędzej czy później :wink: Morał z tego taki nie opłaca się pałować na zimny bo i tak ich dogonisz :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Auta nie pałowałem. Czasem, jak się z rana spieszyłem, to wskoczył na 3000 tys., ale bez przesady, nie było to jakieś nagminne. Może i to zabiło motorek, nie wiem. Już teraz wiem, że silniki te są super, ale bardzo wrażliwe, wiec trzeba dbać i chuchać, żeby posłużył długo. W poniedziałek albo wtorek zacznie się przeszczep serca, potem zgodnie z sugestiami zaleję x-cessa i będę dbał o niuńkę, żeby chodziła pięknie.

A jeszcze jedno pytanko. Gdzie regenerować turbo? W zasadzie najlepiej, żeby oddać swoją, a wziąć zregenerowaną. W necie w ch... Ofert, ale może macie coś godnego polecenia?

Opublikowano

Pakuj od razu od AWXa

Opublikowano
  • Autor

A jak jest z przeszczepem? Trzeba jezcze cos poza samą turbiną i wężem wymienić?

Opublikowano

Program trzeba od razu ogarnac

Opublikowano
  • Autor

To się pomyśli, bo muszę poczekać jeszcze, ile wyniesie mnie przyjemność silnikowa.

Opublikowano

Silnik przekladka filtry oleje rozrzad i co tam jeszcze wyjdzie to ok 2000

Opublikowano

Z tym programem to nie jest na już możesz spokojnie tak z pól roku bujać sie,standardowo od czasu do czasu czyszcząc VNT.

Jedynie może być wieksza dziura z dołu ale to nie zawsze i nie jest to mega róznica,po programie wsio sie ładnie wyrówna a i koni przybedzie.

Tak jak radzi dev po kij płacić 2 razy za to samo...

Opublikowano
  • Autor

I juz sie trochę wyjaśnia. Po wykręceniu świec okazało się ze na 3 cylindrze świeca zmordowana. Stąd wysoce prawdopodobne, że zawór się urwał i załatwił silnik.

Opublikowano

Co ma świeca żarowa do urwanego zaworu?

Opublikowano
  • Autor

Coś tłukło w świecę, bo zmasakrowana jest. Tłok jej nie sięgnie, chyba, że wyrwie się i poleci w górę. Jedną z rzeczy, jakie mogły ją obijać, to własnie zawór, o czym zresztą na samym początku koledzy napisali.

Opublikowano

No jak się zawór urwał to tam będzie i tuleja zamordowana. Głowicy jeszcze nie ściągałeś? Jakbyś zdjął to cyknij fotkę i pokaż.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze glowica siedzi. Póki co czekam, aż mi zmienią silnik. Dzis mieli składać, a jutro test "nowego" silnika, plukanka, zmiana oleju itp. i mam nadzieję, że jutro do odbioru auto będzie, a po niedzieli czapka w górę i oględziny starego silnika. Fotkę cyknę, jak już rozbabrany będzie.