Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BPW] Nie pali po wymianie filtra paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

kolegow i kolezanki.

Na wstepie; nabylem audi a4 b7 2.0 140. 8v.

po zakupie standardowa procedura zmiana filtrow oleju takie rzeczy ktore mozna wykonac samemu.

i zaczal sie problem po wymianie filtru paliwa auto zapowietrzylo sie niesamowicie ale po dluzszym odpalaniu w koncu sie udalo. jazda testowa zapalila sie kontrolka dpf. na drugi dzien rano chcialem odpalic auto znow ciezko palilo ale sie udalo i zaczal chodzic na 3 cylindry. ale czasem na chwile chodzil na 4. jechalem tak jak by w trybie awaryjnym do 3 tys obrotow. ale jak zlapal temperature jechal normalnie .ale na biegu jalowym chodzil na 3 baniakai i trzeslo silnikiem.zapalila sie kontolka "check" oraz swiec zarowych. po chwili zaczal strasznie kopcic na bialo. przejechalem kilkaset metrow kopcenie ustalo ale dalej na 3 chodzi. mial ktos z uzytkownikow taki problem.???

Opublikowano

Jeśli zanim zacząłeś grzebać auto chodziło a po wymianie oleju i filtrów nie to coś namieszales. Po pierwsze w zbiorniku jest pompa wstępna paliwa wiec nie sposób zapowietrzyc ma maxa układu paliwowego. Nawet przy pustym filtrze paliwa wystarczy kilka razy zapłon włączyć i odpala. Druga sprawa jaki wlales olej dobry? Po 3 jak tyle chcechlales auto bez paliwa pompki mogły się przytrzec. Zczytaj błędy vagiem zobaczymy co wypluje sterownik.

Opublikowano

Po pierwsze w zbiorniku jest pompa wstępna paliwa wiec nie sposób zapowietrzyc ma maxa układu paliwowego. Nawet przy pustym filtrze paliwa wystarczy kilka razy zapłon włączyć i odpala. Druga sprawa jaki wlales olej dobry? Po 3 jak tyle chcechlales auto bez paliwa pompki mogły się przytrzec.

Nie dalej jak w sobotę wymieniałem filtr paliwa w swoim BPW i z lenistwa nie zalałem filtra paliwem, bo przecież pompa w zbiorniku po parokrotnym włączeniu stacyjki powinna napełnić filtr i odpowietrzyć układ :decayed: .

I co ?

I d*pa , silnik odpalił , wypalił paliwo z przewodów i zgasł :naughty:

Pomimo powtarzanych krótkich włączeń stacyjki na przemian z kręceniem rozrusznikiem przez dziesięć minut nie odpalił :facepalm:

Odłączyłem przewód idący z filtra do tandemu i faktycznie ciśnienie tam było i nawet ździebko paliwa prysło, ale 95 % to sprężone powietrze :P

Odpowietrzyłem filtr wysysarką do oleju i po podłączeniu z powrotem , i za drugim podejściem dopiero odpalił :)

Co do pompek to na pewno nic im się nie stało , na pewno całkiem suche nie były, a do puki nie są napełnione w odpowiednim stopniu paliwem to nie przenoszą dużych obciążeń :hi:

Ile km zrobiłeś autem, zanim wziąłeś się za grzebanie przy silniku, pytam w kontekście tego czy jesteś pewny że po zakupie było wszystko w prządku, czy też nawet nie było czasu auta dokładnie przetestować ? :decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Przewody paliwowe prawidłowo podłączone?

Wężyk podciśnienie przy filtrze powietrza nie zapomniałeś podłączyć?

Opublikowano

Po pierwsze w zbiorniku jest pompa wstępna paliwa wiec nie sposób zapowietrzyc ma maxa układu paliwowego. Nawet przy pustym filtrze paliwa wystarczy kilka razy zapłon włączyć i odpala. Druga sprawa jaki wlales olej dobry? Po 3 jak tyle chcechlales auto bez paliwa pompki mogły się przytrzec.

Nie dalej jak w sobotę wymieniałem filtr paliwa w swoim BPW i z lenistwa nie zalałem filtra paliwem, bo przecież pompa w zbiorniku po parokrotnym włączeniu stacyjki powinna napełnić filtr i odpowietrzyć układ :decayed: .

I co ?

I d*pa , silnik odpalił , wypalił paliwo z przewodów i zgasł :naughty:

Pomimo powtarzanych krótkich włączeń stacyjki na przemian z kręceniem rozrusznikiem przez dziesięć minut nie odpalił :facepalm:

Odłączyłem przewód idący z filtra do tandemu i faktycznie ciśnienie tam było i nawet ździebko paliwa prysło, ale 95 % to sprężone powietrze :P

Odpowietrzyłem filtr wysysarką do oleju i po podłączeniu z powrotem , i za drugim podejściem dopiero odpalił :)

Co do pompek to na pewno nic im się nie stało , na pewno całkiem suche nie były, a do puki nie są napełnione w odpowiednim stopniu paliwem to nie przenoszą dużych obciążeń :hi:

Ile km zrobiłeś autem, zanim wziąłeś się za grzebanie przy silniku, pytam w kontekście tego czy jesteś pewny że po zakupie było wszystko w prządku, czy też nawet nie było czasu auta dokładnie przetestować ? :decayed:

Jak mam pod reka troche ropy to zalewam nowy filtr a jak nie to odpalam VCDSa i właczam procedure zalewania (odpowietrzania) obudowy filtra paliwa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdź połączenia przy filtrze, może powietrze zaciąga.

Opublikowano

zaczałbym od odlaczenia filtra, wymuszenia przepływu vag-iem, w ten spoób napelnienie filtra, pożniej podepnij filtr do ukladu i ew. uruchom wymuszenie ponownie aż się pojawi paliwo w powrocie.

btw. tez sie zastanawiam czy problemy sa zwiazane z wymiana filtra.