Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Synchronizacja wałka a poszarpywanie na 1 biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam dosyć dziwny problem mianowicie podczas ruszania z 1 biegu auto zaczyna poszarpywać tak jak by silnik podskakiwał sprawdziłem synchronizację i była w granicy 1.7CF postanowiłem wiec pobawić się ustawieniami najpierw na -1.7 efekt tylko się pogłębił, następnie przewaliłem synchro na +5.5CF i o dziwo poszarpywanie prawie zniknęło a silnik odpala i chodzi dużo ciszej nie stracił na mocy a spalanie na postoju wynosi 0.6l (dawka wtrysku 5.5mg) a przy -1.7CF wynosiło 1.2l (dawka wtrysku 12mg) i tu pytanie czy mogę jeździć na takiej synchronizacji i dlaczego im bliżej zera według Vag tym bardziej poszarpuje i spalanie wzrasta?

pozdrawiam

Edytowane przez Lukasz_200616

Opublikowano

Inżynierem mechaniki nie jestem ale juz pare razy nad tym myślałem i wydaje mi się ze po przestawieniu na duzy + zawory wydechowe szybciej sie otwierają względem cyklu a dolotowe są otwarte krócej i dlatego silnik chodzi ładniej/miekko.

Wiem też ze fachowcy zalecają ustawić na ok -0,5 i ja tak staram sie ustawiać.

Opublikowano
  • Autor

Inżynierem mechaniki nie jestem ale juz pare razy nad tym myślałem i wydaje mi się ze po przestawieniu na duzy + zawory wydechowe szybciej sie otwierają względem cyklu a dolotowe są otwarte krócej i dlatego silnik chodzi ładniej/miekko.

Wiem też ze fachowcy zalecają ustawić na ok -0,5 i ja tak staram sie ustawiać.

no tak zalecane jest niby lekko na minus z tym że jak ustawię na -0.6 to auto zaczyna poszarpywać przy ruszaniu i to tylko w momencie samego ruszania z miejsca ( Nie są to tzw żabki ) no i te spalanie ponad 1.2l/h przy ustawieniu na +5.5 poszarpywanie jest minimalne a spalanie spada do 0.6l/h nadmienię jeszcze że mam niby uszkodzoną lewą poduszkę silnika ( błąd na vag )

Opublikowano

Wiecej ci nie pomoge, moze wypowie sie ktos madrzejszy.

Opublikowano

To nie wina synchro, sprawdz korekcje na wtryskach.

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu ustawiłbym kąt na 0,0 a następnie wyregulował luz na pompo wtryskiwaczach.

Jeżeli napięcie paska rozrządu jest poprawne i pompa wody jest odpowiednia to nie ma co grzebać z ustawieniem kąta synchronizacji.

Teoretycznie czujnik na kole od rozrządu jest tylko po to by sterownik mógł zidentyfikować cylindry i ich fazy rozrządu.

Praktyka pokazuje jednak (i jest to tylko moja teoria), że przestawiając koło do wskazań na + mamy moment wtrysku jakby mechanicznie opóźniony z czym wiąże się wzrost spalania na postoju, przegrzewanie silnika, brak pełnej mocy, brak "szpunku" przy starcie i cichsza praca silnika.

silnik pracuje ciszej gdyż w komorze spalania moment wtrysku paliwa następuje po maksimum ciśnienia powietrza.

W takim przypadku korekcje w kanale 13 wyjdą Ci duże, nawet przy sprawnych wtryskach.

Dzieje się tak dlatego, że sterownik mierzy przyspieszenie kątowe wału już po ZZ i jeżeli moment wtrysku nastąpi za późno

sterownik będzie starał nadrobić utraconą wartość przyspieszenia.

Moim skromnym zdaniem przy takim ustawieniu koła rozrządu możliwa jest wstępna ocena stopnia kompresji w cylindrze.

Przestawiając koło do wskazań na - mamy moment wtrysku jakby mechanicznie przyspieszony z czym wiąże się

mniejsze niż poprzednio spalanie na postoju, dobra dynamikę przy ruszaniu i niestety twardszą pracę.

W takim przypadku korekcje w kanale 13 wyjdą Ci nadzwyczaj małe, nawet przy nie do końca sprawnych wtryskiwaczach.

Dodatkowo dochodzi kwestia stanu dolnych oringów uszczelniających, jeżeli będą przepuszczały spaliny do magistrali zasilającej pompo wtryski, a tak się może dziać przy odpowiednim ustawieniu luzu na wtryskiwaczach ( i dobra kompresja cylindrów) niestety spalanie będzie wzrastało gdyż sterownik stara się wydłużyć czas podawania paliwa by wtrysnąć jego odpowiednią ilość.

Wskazania spalanie chwilowego najlepiej jest rozpatrywać w kategoriach wydłużenia lub skrócenia otwarcia wtryskiwacza.

Oczywiście są to tylko dywagacje mechanika amatora i poproszę mądrzejszych o ocenę.

Edytowane przez CzarekJ

Opublikowano
  • Autor

CzarekJ z tymi korekcjami to u mnie jest dziwnie jak dam w okolicy +1.7 to najgorzej wypada 3 wtrysk korekcja +0.9mg, gdy ustawię na 0 to jest jeszcze gorzej coś +1.3mg a jak idzie na minus to znowu jest około +0.9mg z tym że spalanie na postoju odpowiednio 0.8l/h, 1l/h, 1.2l/h no i pojawia się poszarpywanie, po nowym roku umówię się z mechanikiem w celu podmiany kompletu wtryskiwaczy i zobaczymy czy poszarpywanie zniknie, oczywiście synchro dam tak na -0.6CF

Opublikowano

Taniej będzie zacząć od sprawdzenia i wymiany uszczelniaczy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Panowie nowa poszlaka zauważyłem wyciek oleju na łączeniu skrzyni biegów z korpusem silnika, podejrzewam że uszkodzony jest uszczelniacz wału korbowego gdyż przez otwory w obudowie skrzyni wycieka olej nie dużo ale zawsze kilka kropelek rano jest, jak myślicie czy przez tę nieszczelność olej może dostawać się na koło zamachowe i dlatego sprzęgło się poślizguje i poszarpuje ?