Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duzy problem z 1.8 adr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pytanie pacjent audi a4 b5 1.8 adr zakupilem takie audi z uszkodzonym silnikiem i tu mam pytanko mial odkrecona pokrywe zaworów i swiece i jak kręcilłęm rozrusznikiem straszny metaliczny stukot .a gdy zakrecilem dekiel cewke i swiece blokuje silnik rozrusznik nie moze obrucic silnikiem czy to problem jest z głowicą ?

Opublikowano

pewnie dostał w zawory, łańcuszek wałków cały, rozrząd nie widać by był wymieniany ?

najprawdopodobniej głowica w górę, warto byłoby też do michy zaglądnąć.

Opublikowano

rozrzad na nowy nie wyglada

Opublikowano

A gdy rozkręcisz świece to kręci normalnie, czy z oporem ?

Być może jest zatarty

Opublikowano

wykrecone swiece i dalej blokuje jak krece rozrusznikiem

Opublikowano

Najpierw bym do głowicy zajrzał, jeśli będzie wszystko okej to pewnie dół zajechany a wtedy to tylko wymiana motoru, bo nie opłaca sie naprawiac

Opublikowano

dzieki za rade sciagne glowice i zobaczymy co jest nie tak .albo jeszcze spruboje zalozyc klucz na wal i przekrecic ?

Opublikowano

Założyłem klucz na wal i kawałek przekrecam a dalej wałem kręcę ale góra niechcesz przekręcić się i na napinaczu przeskakuje. A gdy przekrecam kluczykiem w stacyjce kręci silnikiem i zaraz blokuje

I co to moze być wina tkwi w głowicy

Opublikowano

To ze napinacz przeskakuje to normalne, najprawdopodobniej występuje kolizja zaworów. Czyli głowica w górę, wtedy bd wiadomo co jest.