Skocz do zawartości
IGNOROWANY

B5 1.8 125km czy automat jest solidny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie chodzi mi o to czy to dobry automat? Wiem że trzeba wystrzegać się multitronic np w B6 a jak jest w B5 właśnie i czy te automaty o tylko 4 biegowe są? Jak to się zachowuje przy prędkościach i spalaniu w trasie? Jak się to ma do miasta bo tu najwięcej jeżdżę i przez to chce automat ale nie taki który jest wadliwy.

Wiecie może w jakich autach z silnikami benzynowymi też są dobre automaty?

Nikt nic cos?

Opublikowano (edytowane)

ja latam automatami w audi/vw, mam np. aktualnie od 2 lat afn w automacie 4 biegowym - serwis był od początku, regularnie wymieniany olej z filtrem, ma teraz prawdziwe 360kkm przejechane i wymieniałem tylko czujnik obrotów skrzyni za 40zł, skrzynia pracuje płynnie, rusza z miejsca sama ogólnie sama przyjemość. Musisz przy kupnie sprawdzić czy nie ma wycieków ze skrzyni - ubytki oleju powodują różne zachowania skrzyni, podczas jazdy skrzynia musi zasprzęglać bieg po 2 biegu - czyli do 2 biegu obroty będą "luźne" a po chwili kiedy włączy się 2 bieg powinny chodzić twardo tzn bez efektu uślizgu i każdy następny bieg już również ma przełączać bez poślizgów.

Prędkości obrotowe silnika do prędkości są takie same w przypadku skrzyni 4 biegowej, spalanie - przy mojej nodze ja różnicy nie widzę, wyciągam koło 7.5l manualem i automatem tak samo ;)

jaki silnik szukasz? 4 biegowy automat jest spoko, ale tiptronik, którymi też jeżdżę to trochę lepsza opcja ;)

na pewno nie jest to prawie niezniszczalny mercedesowski automat, który robi milion km bez zaglądania i kolejny po wymianie oleju ;) ale moim zdaniem te skrzynie nie są tragiczne ;)

Edytowane przez michu93
Opublikowano

o to juz coś o tym wiem, a warto, bo jesli chce mieć auto na dlugie lata to chce by własnie mialo to co mnie interesuje a automat to do miasta moim zdaniem duza wygoda :)
wielkie dzieki za wskazówki na co patrzec choc nie jestem znawcą ale bede starał sie cos jeszcze dowiedziec :)

Opublikowano

do miasta, na trasy też, chociaż 1.8 to na trasy już się nie nadaje, ale po mieście czemu nie ;)

Opublikowano

od dwóch tygodni jestem w posiadaniu a4 b5 1.8 w automacie i spalanie w trasie na dystansie 1300 km ze średnią prędkością 130 km/h wyszło 8,2 l/100km, miasto 10l/100km. ta sama trasa tylko manual 1.8t wyszło 7,8. ale jazda automatem w korkach to sama przyjemność

Opublikowano

spodziewałem sie tego, a powiedz jak taki automat sobie radzi w polączeniu z tym silnikiem?

Opublikowano

silnik daje sobie dobrze radę w mieście jak i w trasie, nie ma problemu z wyprzedzaniem ale dużo lepszy do automatu byłby 1.8t z 5-cio biegowym tipem niestety mi trafił się bardzo zadbany i bogato wyposażony z niskim przebiegiem i dlatego go kupiłem (1.8 z 4-biegowym automatem)