Kamil Dawidczyk Opublikowano 28 Grudnia 2015 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Witam mam problem tak jak w temacie po włączeniu biegu wstecznego samochod normalnie cofa i załącza się pdc ale światła cofania nie działają czym może być to spowodowane ? błędów brak myślałem że chociaż powinno wywalić żarówki czy coś ale nic bezpieczniki z tyłu całe chyba że są jeszcze gdzieś indziej może jakaś wtyczka jest odłączona czy coś takiego ale niewiem za bardzo gdzie szukać i sprawdzać proszę o pomoc bo akurat ta awaria jest bardzo nie konfortowa dodam że samochód kupiłem już z tą awarią
andynl Opublikowano 28 Grudnia 2015 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Najlepiej to podłączyć kompa i sprawdzić czy są jakieś błędy możliwe że padł czujnik/włącznik biegu wstecznego powinien być gdzieś w skrzyni
zabiello Opublikowano 28 Grudnia 2015 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Ja miałem podobnie tylko że u mnie po włączeniu biegu wstecznego nie włączały się światła cofania ani pdc, okazało się że winny był czujnik biegu wstecznego, co ciekawe u mnie występowało w zimne i mroźnie dni po dłuższym postoju, gdy olej w skrzyni był już ciepły wszystko działało jak trzeba, również nie było żadnych błędów.
andynl Opublikowano 28 Grudnia 2015 Opublikowano 28 Grudnia 2015 A no właśnie jak by padł czujnik to i PDC by nie chodzilo to raczej szukaj gdzieś przy lampach
Kamil Dawidczyk Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2015 A no właśnie jak by padł czujnik to i PDC by nie chodzilo to raczej szukaj gdzieś przy lampach tak też właśnie myślałem że czujnik pdc jest też włączany przez ten włącznik może jakaś wtyczka tylko niewiem gdzie są one podłączone bo wlampach wtyczki wizualnie sprawdzałem a gdzie idą dalej przewody to niewiem
andynl Opublikowano 29 Grudnia 2015 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Przewody z lamp idą do komfortu. dziwne że żadnych błędów nie ma, powyjmuj lampy obejrzyj wszystkie połączenia, itd. itp ftyczki przy komforcie
Kamil Dawidczyk Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2015 Przewody z lamp idą do komfortu. dziwne że żadnych błędów nie ma, powyjmuj lampy obejrzyj wszystkie połączenia, itd. itp ftyczki przy komforcie a w którym miejscu znajduje się moduł konfortu odpowiedzialny właśnie za te światła ? 1
jacek70 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Jeśli Mk suchy to stawiam na czujnik wstecznego.
Kamil Dawidczyk Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2015 Jeśli Mk suchy to stawiam na czujnik wstecznego. co to znaczy Mk suchy ? a czy wsteczny nie jest czasem na jakimś przekazniku ? bo skoro PDC załącza a wstecznego nie to może przekażnik ? (jeśli takowy istnieje)
andynl Opublikowano 29 Grudnia 2015 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Komfort masz w bagażniku po prawej stronie (strona pasażera) taka czarna spora skrzynka wisi na ściance
Kamil Dawidczyk Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2015 Ok Komfort masz w bagażniku po prawej stronie (strona pasażera) taka czarna spora skrzynka wisi na ściance dzięki bardzo sprawdze Witam temat zamknięty, okazało się że mimo braku błędów żarówki choć po wnikliwej kontroli wzrokowej okazały sie uszkodzone a błąd wywaliło dopiero po wyciągnięciu żarówki i włączeniu wstecznego po włożeniu tej samej żarówki komputer dalej nie widział uszkodzonej żarówki po włożeniu dwóch nowych wszystko gra
andynl Opublikowano 30 Grudnia 2015 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Hmmm bardzo ciekawe, no ale w sumie to może i lepiej
Rekomendowane odpowiedzi