Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z centralnym zamkiem i oświetleniem wewnętrznym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio w mojej Audi pojawiły się znikąd 2 problemy.

Pierwszy to centralny zamek, który działa tylko wtedy gdy kluczyka nie ma w stacyjce tj.

wejdę do samochodu " kliknę " centralny na panelu drzwi- wszystkie się zamykają, gdy mam kluczyk w stacyjce mogę sobie klikać ile wlezie- brak reakcji.

Drugi to wewnętrzne oświetlenie. Gdy zamknę drzwi, górne oświetlenie nie gaśnie, natomiast te przy dywanikach tak co wyklucza usterkę czujnika ich zamknięcia oraz bezpiecznika.

Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny tych problemów :(

Opublikowano

pompka centralnego umiera. wyciagnij ja i sprawdz czy plytka jest zgnita

Opublikowano

Gdyby pompka umierała to nie działałaby już wcale bądź losowo, a tym czasem działa za każdym razem lecz tylko wtedy gdy kluczyka nie ma w stacyjce.

Opublikowano

tez mam podobny problem z oswietleniem wnetrza, przy ustawieniu lampki na otwarte drzwi lampka sie zapala i powinna gasnac zaraz po odpaleniu silnika, a gasnie po jakiejs minucie

Opublikowano

Powinna gasnać w momencie włączenia zapłonu. Jak na moje to wina mikrostyka w zamku, cały czas podaje info że drzwi są otwarte dlatego lampka we wewnątrz nie chce zgasnąć, przy włączonym zapłonie i otwartych drzwiach lampka powinna się świecić non stop, do czasu zamknięcia drzwi. W przypadku gdy drzwi są otworzone, zapłon wyłączony to lampka powinna zgasnąć po jakiejś minucie (zabezpieczenie przed rozładowaniem aku)

Opublikowano

no pewnie masz racje z tym, co moge zrobic z tym mikrostykiem? wyminic?

Opublikowano

Najpierw zdemontuj zamek i go sprawdź.

Opublikowano

Drugi to wewnętrzne oświetlenie. Gdy zamknę drzwi, górne oświetlenie nie gaśnie, natomiast te przy dywanikach tak co wyklucza usterkę czujnika ich zamknięcia oraz bezpiecznika.

Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny tych problemów :(

Jeżeli górne gaśnie po ok min. a podświetlenie nóg natychmiast to według mnie na pewno problem tkwi w zamku. Są tam dwa mikrowłączniki - jeden od podświetlenia nóg a drugi od oświetlenia kabiny. Prawdopodobnie dźwigienka od tego drugiego odgięła się trochę (może temperatura) i przy zamknięciu drzwi nie dociska mikrowłącznika dając sygnał niezamkniętych drzwi. To może być też przyczyną takiego działania pompki centr. zamka.

Opublikowano

Witam. Mam podobny problem. Mianowicie po otwarciu drzwi kierowcy lub jakich kolwiek nie zapala się oświetlenie wnętrza. Lampki wszystkie sprawdzone i działają. Dodatkowo FIS nie widzi otwartych drzwi kierowcy a resztę widzi. Rozumiem że mam problem z zamkiem kierowcy? Jeżeli okaże się że trzeba go wymienić to czy musze wymienić wszystkie zamki?

Opublikowano

Mikrostyk w zamku w drzwiach kierowcy, możesz zmienić cały zamek. Wystarczy tylko w tych drzwiach zmienić.

Opublikowano

Witam. też mam podobny problem. Mianowicie po zapaleniu auta oświetlenie kabiny gaśnie dopiero po jakimś czasie. Gdy otwieram wszystkie drzwi za każdym razem lampka się zapala, gdy wyłączam zapłon lampka się zaświeca, gdy zamykam auto kluczykiem to lampka gaśnie od razu. Co może być tego przyczyną?? sprawdziłem bezpiecznik, pompkę centralnego zamka, krańcówki w tylnych drzwiach i wszystko wygląda na sprawne. Dodam, że dwa dni temu wymieniałem nagrzewnice i może zapomniałem czegoś podłączyć???Macie jakieś pomysły???

Opublikowano

Witam mam problem z centralką. Mam zainstalowaną orginalną centralkę ale nie działa z kluczyka a pilota nie ma. Pompka sprawna i jest tylko jeden wężyk przerwany który idzie do tylnich lewych drzwi jest koło pasa bezpieczeństwa proszę o radę

Opublikowano

Bo nie będzie Ci to działać jeśli jest nieszczelność w układzie.

Opublikowano

ok dzięki za podpowiedz i zrobię to i się odezwę czy działa

Witam i zrobiłem ten wężyk przy pasie od centralki i nadal nie działa a dmuchałem w ten wężyk co idzie do pompki centralnego w bagażniku i zamykają się tylko drzwi po prawej stronie i klapka od paliwa i nie wiem czy trzeba większego dmuchnięcia w ten wężyk czy jest coś popsute? proszę o szybką odpowiedz i dzięki