Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tryb bs, nie trzyma obrotów,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Temat skierowany do ludzi którzy mają pojęcie o silnikach 1.9 pd avf( może być nawet niewielkie) otóż w samochodzie rezonuje mi wydech i już różni mechanicy różne diagnozy mieli i nic konkretnego nie wymodzili, i dziś przez przypadek zauważyłem ze samochód nie trzyma mi obrotów ani na jałowym ani w trybie bs. Bodajże w trybie bs ma wejść w tryb serwisowy silnik i ma migać kontrolka od świec i obroty maja wzrosnąć do 1407rpm,i otóż włączyłem tryb bs i za pierwszym razem po włączeniu silnik wszedł mi na 1082 obroty i nieposzedł wyżej. Wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz i wszedł na 1407 ale tu jest mój problem nie trzyma równo tych obrotów tylko od czasu do czasu skacze na niższe1392 bodajże i tak cyklicznie raz na jakiś czas te obroty spadają by znów wzrosnąć. Tak też jest na biegu jałowym nie trzyma mi 882 obroty tylko od czasu do czasu spadaja na 861 i też cyklicznie. Ponadto zaobserwowałem że chwilowe spalanie w momencie spadku obrotów na jałowym wzrasta o 0,2 l/h z 0,6 na 0,8. I tu moje pytanie czy tak drobne wachnięcia obrotów mogą powodować rezonans wydechu. Mam także prośbe by kolega turzol wrzucił logi z obrotami na jałowym i na bs bo pisał mi tu raz że ma taki sam problem z rezonansem jak i ja.

Mam też pytanie co może powodować zaburzenia obrotów, czy może być tego powodem jakiś czujnik, sterownik, mam wykluczone pompki vacu okablowanie pompek i dwumas co jeszcze wykluczać.

Edytowane przez Mjetek
Opublikowano

Znawcą nie jestem ale może moge sie wypowiedzieć. Sprawdź map sensor, maf sensor czujnik położenia wału i wałka rozrządu

Opublikowano (edytowane)

Rafał nie chce wymieniać niepotrzebnie i pakować sie w koszta, i tak już pompki dawałem do sprawdzenia i dwumas zapodałem nowy. Vacu sprawdzone ciśnienie, pompka w baku podaje. Sam niewiem czego sie chwycić, jak posprawdzać poszczególne czujniki. Map to przepływka a maf to doładowania czujnik?

Czy podejdą czujniki od awx albo asz? Czy to całkiem inna bajka?

Edytowane przez Mjetek