Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Jaka jest właściwa temperatura silnika 1,8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Pewnie gdzieś już był podobny wątek ,ale nigdzie nie doczytałem sie jednoznacznej odpowiedzi na mój problem.

Problem mam mianowicie taki ze wymieniłem juz praktycznie wszytko co związane jest z układem chłodzącym (czujniki,termostat x 2,pompa,wiskoza itp) a temp silnika po mieście wacha sie od 75-90 stopni w trasie natomiast spada czasami nawet do 67stopni (odczyty z vaga).

Zastanawiam sie czy to może nie jest wiskoza (kupiłem zamiennik na allegro).

Jaka jest prawidłowa temp dla tego silnika?????

Proszę o pomoc i jakieś porady bo idzie zima i skończy sie że przyjdzie kartonik przed chłodnice a raczej tak nie powinno być.

Z góry dzikuje za pomoc. :)

Opublikowano

85-90 stopni

może jest gdzieś zapowietrzony?

i dlatego głupieje

Opublikowano

Też tak myślałem. Tylko co to może być????[br]Dopisany: 18 Listopad 2008, 21:40_________________________________________________Jak wymieniałem tydzień temu pompe to odpowietrzany był cały układ

Opublikowano

kiedys miałem doczynienia z ADR-em w którym głupiała temperatura

odpowietrzałem go 4 razy, w końcu pozbyłem sie powietrza'

czujnik i termostat masz ori?

Opublikowano

a 1.8 T ANB tez powinien miec 85-90 stopni normalnie? Tyle to mam tylko w korkach. Normalnie okolo 70...

Opublikowano

Niestety nie ja wymieniałem wiec niewiem co jest tam zamontowane.

Czy wiskoza załącza sie na zimnym silniku od razu?????

Bo coś tak mi sie wydaje że jak uruchomię silnik (np po nocy) to wisko od razu chodzi na pełnych obrotach.Czy można to jakoś sprawdzić????

Opublikowano

Niestety nie ja wymieniałem wiec niewiem co jest tam zamontowane.

Czy wiskoza załącza sie na zimnym silniku od razu?????

Bo coś tak mi sie wydaje że jak uruchomię silnik (np po nocy) to wisko od razu chodzi na pełnych obrotach.Czy można to jakoś sprawdzić????

mozna ją sprawdzić

najpierw na zimnym silniku a potem na ciepłym czy sie blokuje

zdejmij ją i pojezdzij bez, zobacz czy sie cos zmieni

Opublikowano

a 1.8 T ANB tez powinien miec 85-90 stopni normalnie? Tyle to mam tylko w korkach. Normalnie okolo 70...

W ANB też! Na nowym termostacie nawet troszkę więcej.

Opublikowano

Jaka jest prawidłowa temp dla tego silnika?????

ADR u mnie po nagrzaniu trzyma równe 90 stopni i ani na chwile sie nie zawaha. Nie ważne czy trasa czy miasto. Temperature łapie dosyc szybko i trzyma stabilny poziom.

Opublikowano

miałem tak niedawno u siebie, termostat pomógł... jak zaczęły się chłodne dni, za miastem silnik miał ok.60st... także od tego proponuję zacząć...

Opublikowano

mi trzyma non stop 90st. Nie ważne czy trasa czy korek, przed wymianą płynu było jakieś 87-88st. Ale po wymianie trzyma równo 90.

Opublikowano

Też to przerabiałem. Temperatura trzymała się w granicach 70-80 stopni. Okazało się że termostat był uszkodzony i cały czas był otwarty. Wymiana termostatu pomogła. Teraz mam 90 stopni.

Opublikowano

u mnie w aeb jak sie nagrzeje to 90stopni zarówno na wskazniku jaki na klimatronku cały czas.

Opublikowano

a nie mozna jezdzic na takim z temperatura 70 stopni? bedzie cos nie teges?

Opublikowano

Dziękuje za tyle odpowiedzi.Jutro pojadę kupie nowy termostat (to będzie juz trzeci) i zobaczymy.Mam nadzieje ze to pomoże bo niedogrzany silnik to większe spalenie a troszkę szkoda. Jak wymienię to napisze czy sie udało.Dziękuje raz jeszcze

Opublikowano

chyba tez mnie czeka wymiana termostatu. ktos moze wie ile kosztuje ori? czy lepiej bawic sie w zamienniki, czujnik temp tez do wymiany.

Opublikowano

polecam tylko ori. zamienniki nie są ok nie wiedomo jak trafisz.

Opublikowano

a nie mozna jezdzic na takim z temperatura 70 stopni? bedzie cos nie teges?

bedzie wiecej żarł sieczki