ShatyMK Opublikowano 28 Września 2016 Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Cześć, Ostatnio po mrozach zauważyłem że przy uruchamianiu auta słychać takie pojedyncze pisknięcie, jakby jakaś guma/pasek. Dźwięk przypomina dokładnie taki efekt jakby piszczał pasek klinowy. Pojawia się tylko przy uruchomieniu auta i trwa może sekundę, oraz przy szybkiej zmianie biegów przy dynamicznej jeździe, zazwyczaj z 1 na 2 bieg wtedy kiedy obciążenie jest największe, czasami pisknie między 2-3 biegiem. Jest to bardzo irytujące. Rozrząd był wymieniany w wakacje, okolice lipca. Wykonano kompleksowy serwis, przy okazji wymieniono jakąś rolkę, nie wiem czy to było od rozrządu czy od jakiegoś innego paska. Objaw pojawił się z miesiąc temu po pojawieniu się niskich temperatur, próbowałem psiknąć pasek WD40, ale nic nie pomogło, może powinienem spróbować innego preparatu bo WD w końcu smaruje i usuwa wodę hmm. Według mnie piszczy któryś pasek, może napinacz? może gumowa poduszka pod silnikiem? Miał ktoś taki objaw? Oczywiście 1.8T BFB + soft 190KM sedan, 2004r przejechane 200tys. Zapomniałem napisać, oczywiście problem rozwiązany. Winnym okazało się jednokierunkowe sprzęgiełko alternatora, było zacięte, przy wymianie wymieniłem również pasek na ruville niepiszczący koszt całości jakieś 350zł, sprzęgiełko ori, firma INA chyba, ta sama co fabrycznie było zamontowane. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez ShatyMK
Rekomendowane odpowiedzi