Jump to content
IGNORED

Spryskiwacze reflektorów w A4 B8 nie działają


krystian20005

Recommended Posts

Niedawno zakupilem audi posiada bi xenon i prawdopodobnie spryskiwacze reflektorów ponieważ z zderzaku są tzw zaślepki, lecz coś z nimi nie tak nie dzialają płyn na maxa uzupełniony światła mijania właczone trzymam dość dlugo manetke od spryskiwaczy szybe pryska a lamp nie. jaka moze byc przyczyna jak sprawdzić czy w ogole są spryskiwacze?

Link to comment
Share on other sites

od spodu sprawdz pod zderzakiem czy nie wystaja spryski. potem czy wogole jest pompka do lamp. powinny byc dwie, jedna na szybe druga na lampy. mozliwe ze ktos odlaczyl ja calkiem bo jest peknieta

Edited by Magicbattle
Link to comment
Share on other sites

Sprawdz czy sa błedy w MCE 09



pompka_rysunek.png

Wymontowanie

– Wymontować pojemnik na płyn do mycia , ale wyjąć go tylko na tyle, aby była dostępna pompa układu mycia reflektorów V11
– Podstawić wannę ściekową pod pojemnik na płyn do mycia.
– Rozłączyć elektryczne złącze wtykowe 1
– Zdemontować wąż płynu do mycia 3 z pompy układu mycia reflektorów V11
– Wyjąć pompę układu mycia reflektorów V11 -poz. 2 w górę z pojemnika na płyn do mycia.

Zamontowanie przebiega w odwrotnej kolejności, przestrzegać przy tym następujących punktów:

Zabezpieczyć wszystkie węże łączące obejmami węża odpowiadającymi produkcji seryjnej
– Sprawdzić tulejkę uszczelniającą pod kątem uszkodzenia.
– Zamontować pojemnik na płyn do mycia


znbiornik_6.png

Link to comment
Share on other sites


Sprawdz czy sa błedy w MCE 09

Ooooo panie tak do mnie mów ;) jak to sprawdzic?

Czyli sądząc po obrazku musze ściągnąć lewe nadkole?

Link to comment
Share on other sites

a ja mam takie pytanie..spryskiwacze dzialaja..spryskuja ale nie do konca sie chca chowac w zderzaku..jeden sie chowa bardziej a drugi prawie wcale..od czego to zalezy i jak sie z tym uporac?

pozdro ;)

Link to comment
Share on other sites

Oczywiscie ze trzeba sciagnac nadkole :wink:


podjedz do kogoś kto ma kompa i niech sprawdzi w testach wykonczych czy działa pomka

Link to comment
Share on other sites

ok dzieki panowie jutro się tym zajme i napisze jakie sa rezultaty


Dla pewności zalalem płynu na maxa i zauważyłem ze z lewego nadkola ucieka plyn albo wężyk spadł albo pompka walnięta(pęknięta) możliwe?


Właśnie jestem po czynności wyciągnięcia zbiorniczka niby wszystko ok pierwszy silniczek (szyb) dziala prawidlowo ale zaś drugi nie żadnej reakcji. Po podłączeniu na krótko silniczek działa tak jak by do niego prąd nie dochodził i dlatego nie spryskuje lamp. Jakies sugestie?


A i sprawdzilem i nie doplywa prąd do kostki. Kostka w stanie idealnym

Edited by krystian20005
Link to comment
Share on other sites

Może deaktywowane spryskiwacze reflektorów? Bo da się to zrobić.

Link to comment
Share on other sites


Może deaktywowane spryskiwacze reflektorów? Bo da się to zrobić

jak sprawdzić vag?


A może ktoś wie gdzie jest jakiś przekaźnik od tego bezpiecznik?

Link to comment
Share on other sites

Może deaktywowane spryskiwacze reflektorów? Bo da się to zrobić

jak sprawdzić vag?

80958660.jpg

Może deaktywowane spryskiwacze reflektorów? Bo da się to zrobić

j

A może ktoś wie gdzie jest jakiś przekaźnik od tego bezpiecznik?

zasilanie idzie do MCE 09

Link to comment
Share on other sites

teraz to już musze czekać bo jestem za granica a nie mam tutaj nikogo kto ma kompa z kodowaniem dlugim

Link to comment
Share on other sites

Witam

Podepnę się pod temat

Bawiłem się vcds i zrobiłem test spryskiwaczy i jak się okazało nie działają pompka pompuje tak jakoś dziwnie jak by na sucho spryski się wysunęły i leciało bardzo słabo z nich wręcz kapało. Czy to może być wina pompki czy tych spryskiwaczy. Błędów brak

Przy kolejnych testach spryskiwacze klapki od nich otwierały się  1cm bardzo słabo.

 

Zrobione dolałem płynu do zbiorniczka i wszystko smiga. Swoją drogą myślałem że kontrolka jest od stanu płynu całości zbiornika(spryski xenon i szyby) ,a nie tylko od szyb. 

Edited by Krzy0
Link to comment
Share on other sites

Panowie mii tylko działają na wyłączonym silniku. wcześniej było normalnie. można to jakoś ustawic w green menu. 

Link to comment
Share on other sites

Spryskiwacze działają tylko na włączonym silniku i świecących się światłach. Radzę trzymać łapki z dala od zielonego menu jak nie masz o tym pojęcia bo sobie problemów narobisz. W zielonym menu nie ma ustawień spryskiwaczy. 

Edited by Muskel1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

to co trzeba zrobić by działały jak należy a nie jak teraz na wyłączonym silniku. kodowanie? 

Link to comment
Share on other sites

Tak dla jasności, jeżeli poziom płynu spadnie poniżej pewnej dolnej granicy, spryskiwacze świateł są deaktywowane aby przednia szyba mogła być jeszcze kilka razy spryskana. Masz odpowiednio dużo płynu?

Link to comment
Share on other sites

Sprawdze jak coś doleje i zobaczymy. Być może w tym jest problem. dzieki za radę. dam znać czy pomogło 

Link to comment
Share on other sites

Witam podepne sie. U mnie tez przestaly dzialac spryskiwacze reflektorow. Gdzie znajduje sie pompka? w nadkolu? czy pod zbiorniczkiem na plyn? jak sie tam dostac? te informacje tutaj nie sa zbyt dla mnie jasne. Wczesniej gdzies pisalem o dziwnym buczeniu z lewej strony przy odblokowaniu auta. Teraz tego nie slychac i wlasnie moze to buczala ta pompka od spryskow reflektorow? Chce to zweryfikowac. Ktory bezpiecznik odpowiada za ta pompke?w bagazniku? Dodam ze wycieraczki i spryski szyby dzialaja. Moze przez VCDS da sie zrobic jakis test? ja widzialem tam tylko opcje to ustawienia co ktory sprysk szyby maja sie wlaczac spryski reflektorow i chyba ile sekund ma to trwac. Z gory dzieki. Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...