Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jazda bez plynu chlodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam oto moj problem ostatnio pekl mi przewod i wyciekl caly plyn chlodniczy przewod pekl w takim miejscu ze sam tam nie dam rady dostac wiec sam tej gumy nie wymienie niestety ani od dolu nie ma podejscia ani od gory pewnie trzeba bedzie pompe wyciagac wiec dlatego chcialbym oddac auto do mechanika jednak co mam zrobic skoro nie mam plynu jak mam do niego dojechac ? Macie jakies pomysly ? Myslalem zeby dolewac wody co chwile ale slyszalem ze jak bede jechal bedzie ok a jak silnik sie nagrzeje i wtedy stane zeby dolac wody to moze blok peknac bo dolalem zimnej wody a blok byl goracy... Moze jakis pomysl ? chcialbym jechac do mechanika 30 km troche daleko ale przeciez odrazu silnik sie goracy nie zrobi czy zle mysle i to nie ma znaczenia tak czy siak bez plynu nie mozna jechac samochodem ? Dziekuje za wszelka pomoc...

Opublikowano

Lepiej na hol zaciągnij auto na wymianę tego węża. Dobrze słyszałeś na temat dolewania zimnej wody do rozgrzanego silnika. Na dobrą sprawę to dobra skrzynka narzędziowa, trochę zdolności i wolnego czasu i sam byś to ogarnął zapewne.

Opublikowano

Nie chce dotykac pompy bo wiadomo jak to jest a od dolu to nawet reki sie nie wsadzi ;) sama wymiana gumy by byla prosta sprawa ale co zrobic jak brak dojscia ;) Co do hola to chcialem tak zrobic ale 30km to nie jest malo w tym po miescie a silnika nawet nie odpale wiec nie bede mial wspomagania to jest najgorsze...

Opublikowano

Przód ściągnąć to godzinka roboty na spokojnie :) Zderzak i pas przedni. Wszystko właściwie możesz znaleźć na forum w dziale warsztat. Jak zdjąć temat, jak wymienić pompe wody, jak rozrząd zmienić. W tych tematach są fotki i opis jak zdjąć zderzak i pas przedni.

Opublikowano

Ok widze ze sposobu nie ma moze inne pytanie :) Czy bez plynu moge wogole jechac bez zadnych konsekwencji przypuscmy do tego momentu poki temperatura silnika nie przekroczy 90 Stopni ?

Opublikowano

Jakby to było takie proste to nikt by nie jeździł na płynie bo po co... nie ma takiej możliwosci, blok nie zalany płynem momentalnie sie nagrzeje i uszkodzisz silnik

Opublikowano

Nie zrozumiales mnie przeciez wiadomo ze po okolo 10 km silnik sie nagrzeje i dalej nie ma jazdy... Chodzi mi o to czy te 10km poki jest zimny moge sobie przejechac np zeby dojechac do mechanika czy nawet tyle nie ?

Opublikowano (edytowane)

Po 10 km to się nagrzewa cały płyn chłodniczy, który krąży po układzie odbierając ciepło od silnika i oddając je nagrzewnicy i innym elementom układu. Skoro te kilka litrów płynu nagrzewa się w 10 km, to zastanów się jak nagrzeje się silnik, od którego nie będzie odbierane ciepło. Co innego jak by ten płyn był, tylko stałby w miejscu, bo np. padłby napęd pompy wody. Masz na desce wskaźnik temperatury oleju, żeby wiedzieć kiedy silnik się nagrzeje?

Edytowane przez poczekaj
Opublikowano

Jestem zielony prosze o wyrozumialosc :) Tak mam wskaznik temperatury oleju ale to nie bedzie tak ze najpierw nagrzeje sie silnik a dopiero pozniej olej ?

Opublikowano

Tak będzie, ale to i tak lepiej niż patrzenie na temperaturę płynu chłodniczego, którego w układzie nie ma.

Opublikowano

Czyli wynik wskaznika teraz jest niewiarygodny ?

Opublikowano

Jak może być wiarygodny skoro wskaźnik pokazuje temperaturę płynu a Ty płynu w układzie nie masz. Próba jazdy bez płynu skończy się szybciej niż ci się wydaje. Jeśli nie chcesz holować auta to weź lawetę ale bez płynu nie próbuj nawet jechać.

Opublikowano

Bez płynu to możesz co najwyżej po placu 50 metrów przejechać albo wjechać z podwórka na kanał/podnośnik. Tylko lina lub laweta, ale to już większe koszty. Ewentualnie sztywny hol, komfort holowania bez porównania większy niż na linie, stała odległość między autami bez szarpnięć, hamowanie przejmuje pojazd holujący.

Opublikowano

Koledzy dobrze radzą. Bez płynu poza podwórko nie wyjeżdzaj. Pierwsze co, to przepalisz uszczelkę pod głowicą, potem tłoki spuchną i zatarcie silnika gwarantowane. Nie kombinuj tylko auto na hol, albo laweta.

Opublikowano (edytowane)

120 km holowałem swoje auto i jakoś nie przeszkadzało mi brak wspomagania. i na felgach 17. 225 /45. a ty zapewne masz zimówki i to tylko 30km. jak wolisz ryzykować zniszczeniem silnika to jedz smiało.

układ bez płynu nagrzeje ci sie po 4 km i to do 100C

Edytowane przez rafal9119
Opublikowano

120 km holowałem swoje auto

Lekki OT, ale parę lat temu ciągnąłem z Poczdamu do Gdańska auto z rozwalonym silnikiem, 600 km :kox: Ale był sztywny hol.

Opublikowano

Dzieki wszystkim za rade juz na pewno nie bede probowal :) Ciagnik tez nie ma wspomagania a sie jezdzi dam rade :D