Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze świecami i check engine

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim 1.9 TDI 116km nie wiem natomiast jaki to dokładnie typ silnika ale jest z 2004 roku. Mam następujący problem zaświeciła się kontrolka silnika komputer zdiagnozował świeczki więc wymieniliśmy na nowe, po mrozach znowu zapaliła się i teraz pokazuje się na kompie jakiś bład zasilania świec jeden trzy cztery po skasowaniu wrócił tylko trzeciej. Nie zauważyłem jakiegoś telepania silnikiem po rozruchu, tylko jasny dymek czasem puści, jakby mocy trochę ubyło i z obserwacji na dwóch autach (mam jeszcze starszego brata czyli b5 tylko że ze 110cio konnym dieslem) zwróciłem uwagę że w tym strasznie szybko gaśnie lampka podgrzewania świec.

Jakby ktoś miał podobny problem kiedyś lub potrafił pomóc mi będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

W moim 1.9 TDI 116km nie wiem natomiast jaki to dokładnie typ silnika ale jest z 2004 roku. Mam następujący problem zaświeciła się kontrolka silnika komputer zdiagnozował świeczki więc wymieniliśmy na nowe, po mrozach znowu zapaliła się i teraz pokazuje się na kompie jakiś bład zasilania świec jeden trzy cztery po skasowaniu wrócił tylko trzeciej. Nie zauważyłem jakiegoś telepania silnikiem po rozruchu, tylko jasny dymek czasem puści, jakby mocy trochę ubyło i z obserwacji na dwóch autach (mam jeszcze starszego brata czyli b5 tylko że ze 110cio konnym dieslem) zwróciłem uwagę że w tym strasznie szybko gaśnie lampka podgrzewania świec.

Jakby ktoś miał podobny problem kiedyś lub potrafił pomóc mi będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Teraz dzieje się coś w stylu jakby mi palił świece żarowe

Kody błędów wyskakują taki

P0672

P0673

P0674

Ostatnio jeszcze wyskoczył P0234 ale po skasowaniu się nie pojawia jak narazie

Opublikowano

Popatrz na odpływ z podszybia pod akumulatorem, czy nie stoi tam woda, do sprawdzenia przekaźniki w ecu w podszybiu po lewej stronie

Opublikowano

Dokładnie sprawdź czy jest sucho i czy woda gdzieś nie stoi .

A kod silnika masz BRB.

Opublikowano

ok panowie dziś jeszcze postaram się to sprawdzić jakby co to napiszę o postępach jak na razie wielkie dzięki

Opublikowano

Dokładnie sprawdź czy jest sucho i czy woda gdzieś nie stoi .

A kod silnika masz BRB.

W b6 nie bylo BRB, tylko BKE, W B7 byly obydwa.

moj A4 B6 jest z 09/2004 i mam BKE

Opublikowano

Popatrz na odpływ z podszybia pod akumulatorem, czy nie stoi tam woda, do sprawdzenia przekaźniki w ecu w podszybiu po lewej stronie

zajrzałem i faktycznie zatkany i woda stała tak nawet aż do kilku centymetrów na akumulator bo akurat deszcz w tym czasie padał. ale w pudełku z przekaźnikami tam pod komputerem sucho. Wogóle jest jakiś sposób sprawdzenia tych przekaźników??? Dzisiaj jadę do kolegi na komputer i zobaczę co dalej będzie.

Opublikowano

Trzeba przepatrzeć styki kup sobie kontakt albo inny preparat do elektroniki i trzeba wyciągać i psikač kontakta ewentualnie jak zaśniedziałe nóżki to czyšcič. I psikac

Opublikowano

ok zrobione tylko okazało się chyba największa wina była świec. Nowe beru spaliły się po dwóch miesiącach a kolega teraz mi wsadził jakieś stare ale dobre tak żeby sprawdzić co się stanie i jak narazie jest ok. Jutro świeczki idą do reklamacji...