TOM3K Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 Subwoofer Q5Mod dla osób którym brakuje basu Na wstępie zaczne od tego, że najlepiej to funkcjonuje z systemem BOSE . Żeby możliwe było dołożenie drugiego subwoofera musimy także mieć bagażnik wyposażony w pełnowymiarowe koło zapasowe. Minimalny rozmiar koła w tym przypadku to 17" , ale wtedy subwoofer będzie wystawał jednak w niczym to nie przeszkadza wszystko się zamyka i funkcjonuje jak powinno. Tak więc najlepszym rozmiarem jest 18" wtedy wszystko ładnie się chowa. Ale do rzeczy ...Potrzebne części:Subowoofer Q5 - 8R0035382 ok. 100-150 złKostka - 4E0 971 942 (po delikatnym przycięciu pasuje też 4B0 971 942 ale to w ostateczności) ok. 9 złPin - 2x 000 979 026 E ok. 3 złKabel - 2x2m przekrój 0,5mm2 (Najlepiej 2 kolory co by się nie myliło) ok. 3 złTak więc mod nie drogi a różnica w graniu ogromna. zamkniemy się spokojnie w 180 złNa początek trzeba zdjąć listwę bagażnika oraz Odkręcić uchwyty siatekŚciągamy prawy boczek bagażnika. ( Jeśli ktoś woli się pomęczyć niż sciągać boczek też powinien dać rade , jeśli długość wiązki bose pozwoli wystarczy wtedy odchylić boczek i wyciągnąć w swoją stronę wtyczkę.)Jak już wszystko rozebrane ciągniemy dwa kabelki w miejscu gdzie przychodzi listwa bagażnika i pod tym plastikiem na który nachodzi boczek. Od razu można założyć kostkę do suba pamiętając, że kabelki w kostce przy głośniku plus - szary i minus - szary z czerwonym paskiem . Warto sprawdzić dwa razy, który z naszych kabli jest wpinany jako plus, a który jako minus. Tak żeby nie pomylić polaryzacji bo może nie być pożądanego efektu. Następnie odwijami wiązke bose i szukamy - (minus) brązowo/szary , (plus) czerwono/czarny lub jeśli ktoś dokładał BOSE i ma kolory inne niż powinny patrzymy na pin 3 (plus) i 15 (minus) Wlutowujemy się w te dwa kable z wiązki i dokładnie zabezpieczamy. Zawijami wszystkie kable tak jak to było wcześniej i Voilà. Teraz tylko wkładamy głośnik w koło zapasowe napisem FRONT w kierunku wnętrza samochodu. Pamiętajmy żeby obrobić czymś śrubę prowadzącą tak aby weszła w otwór w subwooferze i dało się ją dokręcić. Bez tego głośnik może sobie po prostu latać Dla osób które posiadają BOSE kostką starego typu czyli 25pin Was interesuje pin 14 (plus) i pin 15 (minus). To samo dotyczy osób które mają nagłośnienie Harmann z kostką 23-pin i chcieli by dorzucić Suba z Q5 Zostaje tylko wszystko złożyć i cieszyć się 11-tym głośnikiem Ze wszystkim nie powinno zejść dłużej jak 1.5 hPozdrawiam
miecio7934 Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 Takze posiadam u siebie ten subek. Efekt przerósł moje oczekiwania. Teraz to basu musze odejmowac ☺
LukeCabrio Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 Dzieki za tutorial, mam ogromną ochotę zrobić to w swoim aucie. Ciekawe czy w a4 cabrio takie rozwiązanie się sprawdzi. W naszych autach pomiędzy bagażnikiem a przedziałem pasażerskim jest: blacha oparcia; system anty roll; jest wiec sporo tłumiących elementów... chyba ze źle kombinuje... i sub działa na innej zasadzie i te elementy nie bedą stanowiły problemu.
TOM3K Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Opublikowano 23 Marca 2016 Tu może się pojawić problem, bo w cabrio w bagażniku jest tylko wzmacniacz prawda ? Tak więc cały dźwięk będzie się kumulować w przestrzeni bagażnika. Jakaś mała jego część pewnie się przedostanie. Popytaj ludzi którzy mają np w b5 nie składaną kanapę a mają jakieś car audio zrobione
LukeCabrio Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 Dokładnie, to mnie martwi.. Zmak jest po prawej stronie bagażnika. Niby jest tez dziura z pokrowcem na narty...
TOM3K Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Opublikowano 23 Marca 2016 Przez dziurę raczej nie uzyskasz takiego efekty jak np w avancie. Także zastanowiłbym się nad tym.
Virnik Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Najlepiej działa z Bose? jak mam podstawowy sub/wzmak (harmann) jest sens to wkladać? I czy te numery części też będą pasować pod harmanna? Gdzie dokładnie je zamówić masowo? czy może na allegro każda osobno? Dzięki bardzo za temat, miałem zakładać właśnie podobny ale z pytaniem o poradnik <3 Edytowane 23 Marca 2016 przez Virnik
Virnik Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Tuba kostka i pin zamówione Byłem w sklepie elektrycznym i mówie że potrzebuję 2x2m 0.5mm kabel, gościu mnie ostrzelał serią pytań do czego mi potrzebny i stanęło na tym, że sygnałowy dźwięku i dał mi taki: Ma się rozumieć, że trzeba go rozciąć na dwie połowy? (drugi kabelek ma czerwony pasek) i podobno 0.5mm to za mała średnica i chciał mi dać większy ale się uparłem przy tym. I czy temat jest nt. podpięcia kolejnego subwoofera który działa razem z tym seryjnym? czyli dwa będą grały w bagażniku? Bo sądziłem, że wymiana z beckera na ten z q5 jest plug and play Edytowane 23 Marca 2016 przez Virnik
TOM3K Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Opublikowano 23 Marca 2016 jak nie rozetniesz to w niczym to nie przeszkodzi. Tylko na końcach po parę cm żebyś mógł w kostkę włożyć
Virnik Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 czyli kabel dobry? a jak reszta kwestii?
TOM3K Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Opublikowano 23 Marca 2016 doczytaj że wpinasz się już w instalacje która idzie do wzmaka i ori suba. Wtedy grają dwa suby ten z q5 i ten który juz siedzi
Virnik Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 ok rozumiem, czyli jak sobie nie poradze to odepne fabryczny i podepne ten z q5 bardziej chodziło mi o kwestie czy kabel jest dobry i czemu tak mnie przekonywał żeby wziąć grubszy.
TOM3K Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Opublikowano 23 Marca 2016 pewnie myślał że będziesz ładował jakiś większy głośnik, a do tego wystarczy kabel o tym przekroju
soul87 Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) co na to wzmak ze bedzie miał 2x mniejsza rezystancje na wyjsciu z koncowki mocy ? Edytowane 23 Marca 2016 przez soul87
blanky Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 Jaka jest wysokość obudowy tego głośnika z q5 ?
Virnik Opublikowano 25 Marca 2016 Opublikowano 25 Marca 2016 Pytanie za milion złotych - w kostce która wchodzi do wzmaka (harmann) w miejscach 14/15 są wpięte piny z ori suba. Jakim cudem mam tam wcisnąć jeszcze kable/piny z suba q5?
TOM3K Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Opublikowano 25 Marca 2016 Przetnij kable i się wlutuj. Nie jest napisane że masz włożyć tam kable
Virnik Opublikowano 25 Marca 2016 Opublikowano 25 Marca 2016 Czyli, że tak? Wybacz ale miastowy nowicjusz ze mnie i lutownicę będe miał w ręku pierwszy raz.
Rekomendowane odpowiedzi