Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Dziwne objawy ogrzewania ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam dziwne objawy ogrzewania,a mianowicie auto nagrzewa do 90 po 10 km jazdy(nowy termostat,układ odpowietrzony,żadnego błędu w kilamatroniku sprawdzane vagiem) a w środku leci zimne powietrze.Sciągnę wąż z dziurką z nagrzewnicy zaczyna grzać normalnie a po paru minutach jazdy spowrotem leci zimne powietrze,nagrzewnica płukana była czysta ,a temperatura na wskażniku temp.cały czas 90 stopni.Pozdrawiam wszystkich.

Opublikowano

Co to oznacza "Sciągnę wąż z dziurką z nagrzewnicy zaczyna grzać normalnie". Czy jeździsz bez założonej rurki i sprawdzasz?

Opublikowano
  • Autor

Ściągam go na chwilę i spowrotem go zakładam i w aucie leci gorące powietrze.Niezła zagadka?

Opublikowano

Może masz je na odwrót założone. Po lewej powinieneś mieć ten z dziurką. Istnieje jeszcze możliwość że gdzieś wąż jest przyblokowany i płyn nie ma obiegu.

Opublikowano
  • Autor

Węże mam na pewno dobrze założone.Węże nie są przytkane sprawdzałem dzisiaj.A może na pompie wody obluzował y się łopatki i słabo pompuje,ale wtedy by się grzała a ona się nie grzeje temp cały czas 90 stopni

Opublikowano

A jak zdejmujesz rurkę to wylatuję ci woda przez dziurkę?

Opublikowano
  • Autor

Wylatuje

Opublikowano
:mysli:
Opublikowano

Moim zdaniem trzeba porządnie odpowietrzyć,

nagrzewnica obroty na full i zlej przez odpowietrznik 1-2ltr płynu,

później uzupełnij płyn

Opublikowano

Moim zdaniem trzeba porządnie odpowietrzyć,

nagrzewnica obroty na full i zlej przez odpowietrznik 1-2ltr płynu,

później uzupełnij płyn

Też stawiałbym na odpowietrzenie, pamiętam jak odpowietrzałem swojego AFNa trwało to chyba z 40 min.

Opublikowano
  • Autor

Spróbuje w poniedziałek odpowietrzyć,dam znać czy pomogło.dzięki za pomoc.[br]Dopisany: 29 Listopad 2008, 18:20_________________________________________________Odpowietrzyłem układ tak jak pisał kolega zaczeło lecieć gorące powietrze myśłam ,że jest OK a tu klops.Po przejechaniu 15km

z prędkością 110km/h zawiało znowu zimne powietrze.W czasie tej jazdy na kanale 49 temperatura skakała od92 do102 spadała i rosła,ana blacie cały czas 90stopni.JAK przestał grzać otworzyłem maskę wszystko ok ,górny wąż ok ,te od nagrzewnicy trochę chłodniejsze niż górny,odkręciłem korek od zbiorniczka z płynem chłodniczym i zakręciłem

zaczeła grzać i po jakimś czasie znów zimne powietrze.

Opublikowano

Masz klimatronik ?

Jeśli tak to jest to normalne, najpierw dogrzewa kabinę a gdy jest już ciepło to przymyka ciepłe powietrze i zaczyna lecieć chłodne. U mnie jest dokładnie tak samo wystarczy dodać z trzy stopnie na klimatroniku i za chwilę dodaje ciepłego powietrza :)

Opublikowano
  • Autor

Klimatronik mam.Jak ustawie klimatronik w pozycji HI to powinno lecieć cały czas ciepłe powietrze a u mnie jest raz grzeje i po pare minutach jazdy zimne.A jak u ciebie.

Opublikowano

A przedmuchałeś takie okienko plastikowe z dziurkami tuz nad klimatronikiem bo u mnie było podobnie tylko ja sie nie bawiłemm w odpowietrzanie bo układ jest i był ok tylko przedmuchałem to i jakby ręką odjął

:good:pozdrawiam

Opublikowano

adam_comp ma rację :good: to też może być przyczyną

Opublikowano

zacznij najpierw od najprostrzych czynnosci :wink4: przeczysc to okienko tak jak kolega adam_comp Ci radzi a ewentualnie potem wez sie za odpowietzanie.

Opublikowano
  • Autor

Jutro będę to sprawdzał.Powiedzcie mi od czego jest 49 i51 kanał,bo na forum różnie piszą.Z góry dzięki.

Opublikowano

kanał 49 jest od temperatury płynu chłodzacego a 51 to sam nie wiem :(

Opublikowano

te okienko to panowie jest czujnik temperatury wewnętrznej.za tą kratką się znajduje. jeżeli jest on walnięty to nagrzewnica tylko dogrzewa kabine i potem się wyłacza. i może leciec słabe ciepłe powietrze, badz wogóle. , moga to tez byc silowniczki od sterowania klap - moga się blokowac jak sie zmienia temperature, lub zablokowane sa te klapki sterujące. trzeba dokładnie posprawdzac.,a i czasami płukanie nagrzewnicy też pomaga ( nawet i kilka razy trzeba żeby się odblokowała)

Opublikowano
  • Autor

Kolego powiedz mi jak sprawdzić ten czujnik temp.wewnętrznej.silniczki są ok sprawdzałem.